Visual Basic C

poruka: 7
|
čitano: 1.732
|
moderatori: Danny_HR, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
offline
Visual Basic C

Postoji li način da se u Visual Studiu napravi Windows Form aplikacija, sa kompletnim GUI-em (botunčići, checkbox, textbox...), samo da se ne koristi Visual Basic, nego standardni C jezik? Našao sam način kako pisati u C jeziku, ali program se pokreće jedino preko CMD-a.

Ovako nešto

Ili ako ne u Visual Studiu, barem neki drugi program?

ZOTAC: It's Time to Play.
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.9.2014 14:51 (DmL).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
Re: Visual Basic C
DmL kaže...

Postoji li način da se u Visual Studiu napravi Windows Form aplikacija, sa kompletnim GUI-em (botunčići, checkbox, textbox...), samo da se ne koristi Visual Basic, nego standardni C jezik?

Svakako. GUI aplikacije možeš napisati sa više-manje kojim god ti jezikom padne na pamet. Apsolutno je moguće (i nije niti teško) pisati GUI aplikacije u običnom C-u (primjer), iako su danas popularniji jezici za tu namjenu C++, C# i Java (manje tipkanja).

 

DmL kaže...

Našao sam način kako pisati u C jeziku, ali program se pokreće jedino preko CMD-a.

Zato što C i C++ u svojim standardnim bibliotekama nemaju išta vezano uz GUI, nego samo uz konzolu. To je učinjeno radi portabilnosti tih jezika, budući da je konzola raznim sustavima uglavnom najmanji zajednički nazivnik. Stoga treba koristiti ili sistemske defaultne GUI API-e (neportabilno, budući da se razlikuju od sustava do sustava), ili neku biblioteku koja omogućava laku portabilnost između raznih operacijskih sustava (QT, FLTK, GTK+...).

 

DmL kaže...

To ti je form (dialog) designer. Ništa specijalno. Kontrole možeš kreirati programatski za vrijeme izvođenja samog programa, ili kreirati nekakav predložak (softverom poput ovog na slici), koji će sam stvoriti sve potrebne kontrole. U oba slučaja moraš sam još dodati programsku logiku (odnosno isprogramirati što se treba dogoditi kada klikneš na neki button i slično), jer bez toga imaš samo hrpu kontrola koje ništa ne rade.

 

Bilo kako bilo, budući da GUI API-ji u principu nude cijelu hrpetinu raznih funkcionalnosti, to je dosta glomazna tema koja se ne može obrađivati preko foruma. Eventualno pomoći ispraviti greške...

A C program is like a fast dance on a newly waxed dance floor by people carrying razors.
7 godina
neaktivan
offline
Re: Visual Basic C
DmL kaže...

Postoji li način da se u Visual Studiu napravi Windows Form aplikacija, sa kompletnim GUI-em (botunčići, checkbox, textbox...), samo da se ne koristi Visual Basic, nego standardni C jezik? Našao sam način kako pisati u C jeziku, ali program se pokreće jedino preko CMD-a.

Ovako nešto

Ili ako ne u Visual Studiu, barem neki drugi program?

Postoji Visual C++ koji možeš koristiti preko managed koda i onda ti dođe na isto kao i C#, koristiš zajedničke libove. Jednostavno nema smisla, taj Visual C++ je žestoko smeće, to niko ne koristi, bolji je i MFC jer je visual neuredan i čudan i ne vidim razlog koristiti njega naspram Visual C# ili Basic.

Poštenje garantujem avatarom. Hvala!
10 godina
offline
Visual Basic C

Hvala dečki na info.

 

Visual Studio sam naveo samo kao primjer, jer jedino za njega znam. Kad sam u njemu radio Windows Form aplikacije, nisam trebao ništa programirati što se tiče stavljanja buttonsa, checkboxa, slidera, textboxa i svega ostaloga. Jedino što je trebalo jest pisati kôd za te objekte. Recimo, ako želim u TextBox1 ispisati riječ "tekst", stavim TextBox1.Text = "tekst" ili kako je već to išlo...

Dakle, postoji li baš program poput VS-a, samo da funkcije i ostalo pišem u C-u?

ZOTAC: It's Time to Play.
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
offline
Re: Visual Basic C
DmL kaže...

Dakle, postoji li baš program poput VS-a, samo da funkcije i ostalo pišem u C-u?

U C-u takvo nešto nije moguće, C nije OOP jezik, moraš neki API koristiti sa njim i obično se svodi na pozivanje funkcija, to ti rustweaver bolje zna, npr. WinAPI.

 

Imaš C++, recimo C++ Builder, Tracer će ti reći nešto više o tome.

Poštenje garantujem avatarom. Hvala!
8 godina
neaktivan
offline
Re: Visual Basic C
DmL kaže...

Hvala dečki na info.

 

Visual Studio sam naveo samo kao primjer, jer jedino za njega znam. Kad sam u njemu radio Windows Form aplikacije, nisam trebao ništa programirati što se tiče stavljanja buttonsa, checkboxa, slidera, textboxa i svega ostaloga. Jedino što je trebalo jest pisati kôd za te objekte. Recimo, ako želim u TextBox1 ispisati riječ "tekst", stavim TextBox1.Text = "tekst" ili kako je već to išlo...

Dakle, postoji li baš program poput VS-a, samo da funkcije i ostalo pišem u C-u?

C++ Builder u kojemu možeš koristiti C++. Tu imaš neke moje tutorijale pa pogledaj da li ti to odgovara. S ovime također možeš programirati i za mobilne platforme.

 

Radi točno na način na koji bi ti htio. Primjerice, za tvoj gornji primjer:

 

Edit1->Text = "nešto";

 

Ali ipak napomena da ga nema u besplatnoj verziji.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.9.2014 14:49 (TracerCPP).
10 godina
offline
Re: Visual Basic C
TracerCPP kaže...

C++ Builder u kojemu možeš koristiti C++. Tu imaš neke moje tutorijale pa pogledaj da li ti to odgovara. S ovime također možeš programirati i za mobilne platforme.

 

Radi točno na način na koji bi ti htio. Primjerice, za tvoj gornji primjer:

 

Edit1->Text = "nešto";

 

Ali ipak napomena da ga nema u besplatnoj verziji.

Hvala, evo skinuo sam Embarcadero RAD Studio XE7, imam 30 dana besplatno. Isprobati ću ga, i pogledati par tvojih tutorijala.

Trenutno učim C na faksu, pa sam mislio raditi u njemu, ali ako se ne može... Valjda se nije teško priviknuti na C++.

ZOTAC: It's Time to Play.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice