Ispitivanje HDD-a

poruka: 6
|
čitano: 2.560
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Ispitivanje HDD-a

Poz, nemogu dic PC win 10 zaglavi pri podizanju i dobijem samo crni ekran s misem, mislim da HD nesto steka kako da ga sad ispitam ? 500Gb je ali 2,5 incha nebitno 

Inace normalno sam nedavno instaliro win 10 pro i sve u device manageru je bilo ispravno. 

 
0 0 hvala 0
13 godina
online
Ispitivanje HDD-a
No Fear. No Excuses. No Limits. :D
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Ispitivanje HDD-a

Evo rezultat, sentinel je naso 1 bad sector, moze li se to kako popraviti softwerski ili hardverski ?  HD tune pokazuje sve zelene kockice. Btw kontam da taj disk nesto nevalja jer sad sam ga ubacio u drugi komp kao secondary i nije se odma pokazo nego tek nakon restarta hm 

 

There is 1 bad sector on the disk surface. The contents of this sector were moved to the spare area.
102 errors occurred during data transfer.
At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further.
In case of sudden system crash, reboot, blue-screen-of-death, inaccessible file(s)/folder(s), it is recommended to verify data and power cables, connections - and if possible try different cables to prevent further problems.
More information: https://www.hdsentinel.com/hard_disk_case_communication_error.php
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.7.2022 2:08 (skip).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Ispitivanje HDD-a
skip kaže...

Evo rezultat, sentinel je naso 1 bad sector, moze li se to kako popraviti softwerski ili hardverski ?  ..

- soft možeš popraviti softwareom, npr formatiranje.. (logičke greške).. fizičke-hard ne.

- diskovi imaju 'rezervne sektore'.. kad neki crkne-ošteti se koristi se rezeva, dok postoji.. ali kad krene kvar tad se može samo širiti-pogoršavati i biti samo gore-lošijie. Tj ovisi o uzroku kvara, sama ploča diska kao ogrebotina ili korozija magnetskog sloja.. trošenje-starenje i sve se kvari, dok je ostala elektronika nešto što se teoretski može popraviti-zamijeniti ali ni to nije realno, radi se samo kad se baš mora (troškovi spašavanja važnih podataka ...).

 

-kad počnu problemi s diskom, prvo STANI, razmisli.. imaš li važne podatke? Ne koristi se testiranje jer ako se nešto može spasiti time samo dodatno trošiš možda zadnje trenutke rada..

-ako su podatci važni, ako treba spašavati stani dok ne znaš sve odgovore unaprijed, ne isprobavati-pokušavati. .. ako nema, nije važno.. tad nastaviš, možda nešto uspiješ, ali disk koji počne s kvarovima nije nešto za korištenje, obično stvori više problema ostatku računala nego što je koristi kapaciteta npr na drugom računalu.

 

-ako nije važno, ako želiš nastaviti-pokušati ili naučiti nešto.. pribavi npr hirens boot medij ili UBCD, cd-usb.. bootaš, vidiš menije, dalje znaš ili učiš.. ima i hdd alate za razne brandove, konkretne diage koji ti izbace konkretan error kod greške pa možeš otkriti što je kvar ili kvarovi, ne mora biti jedan.. tj badsektor je samo jedna od posljedica..

 

-pa do mogućnosti da je hdd čak ispravan, da je uzrok recimo stari pc-kontroler, kabel-kontakt... da nakon formatiranja na drugom računalu radi najnormalnije, ali i dalje će mu ostati oznaka u internom chipu za kvarove, badseektore i sl.. (SMART status) i to možda riješi  lowlevelformatiranjem (briše sve..) ili nekim od alata za 'sigurno' brisanje i sl. (možda i ms-format + switch /F ali pitanje što je sad uključeno u fullformat.. hdd-alati su primjereniji za te stvari)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Re: Ispitivanje HDD-a

Ok hvala, a ova greska u mom slucaju jel softwerska uli hardwerska?  Nema nikakih podataka tako da cu probati format

15 godina
offline
Re: Ispitivanje HDD-a
skip kaže...

Ok hvala, a ova greska u mom slucaju jel softwerska uli hardwerska?  Nema nikakih podataka tako da cu probati format

 -ne možeš znati sh-hw dok ne probaš tj barem dok ne provjeriš s diag-alatima za disk (proizvođaćevo ili treća strana).

-za takve stvari  se koriste boot-live mediji, ne 'normalne' app koje se instaliraju pod npr win, jer u pravilu računalo ne radi (os-appsi na disku..).

-drugi razlog, nema smisla pribavljati nešto komercijalno + recimo problem licence ili crack.. jer to nije soft koji inače trebaš (osim serviser)... + praktičniji je kao live a upravo takve alate (uz ostale) imaš na klasičnim 'borbeni komplet' mediju kao što je hirens-ubcd-strelec i sl. ..  desetke raznih programa-alata, za razne diskove, ram, cpu.. to je 'alat' za diagnostiku i spašavanje, poželjno imati u BK-u svakom kompjuterašu.

 

-ako misliš s formatiranjem za početak.. može, dovoljan ti je win-install medij (cd-dvd-usb..) važno da boota, manje važno koji os, win.. obrišeš sve, particije, .. no neke stvari ne možeš, nema  pritupa osim format /F koji ovisno o verziji-godinama radi nešto... ili ništa bitno za takve pokušaje 'fixanja' tj ako je logička-soft greška, recimo  zbrljavljena particija ili toc, tad će to kreirati novi fs i sve će raditi normalno.. ali ako postoji problem i dalje je tu, ponovit će se isto (ako sve ponoviš mora se ponoviti..).. tj za greške je  najčešće kriv disk ali može biti i kontroler-mbo-pregrijavanje, pa cpu-ram.. ili kabel-kontakt koji je recimo oksidirao ili napuknut.. tad ovisno o sreći radi ili ne ... i ponovit će se kad se uvjeti poklope.

 

-bježi od raznih 'regeneratora' za spašavanje diska, .. nije smisao spasiti par KB prostora, bolje potrošiti više ali da tad radi.. a svaki nepouzdani sektor koji se uključi u rad (kao ispravan) je kao minsko polje, ... itd.

 

-linux, macos.. svaki os može isto, ima dovoljno alata za recimo formatiranje diska-particija.. no ne dolazi s uobičajenim alatima za pc-win koji ipak dominira slično kao za gaming.. nema linux verzija disk-diag alata mada bi moglo biti da proizvođač napravi.. tako linux ne služi tim popravcima-diag ne zbog osa nego appsa-alata-diaga koji ti trebaju, soft, kao što nema acad-photošopa.. juzer korisit appse, ne os, os je samo poveznica hw-deriver i dalje resurse appsima koje juzer koristi. Zapravo takvi boot-dos mediji su osovski neovisni, često u emulaciji boota koriste linux mada se koriste ms-dos alati itd..

-problem.. ovisno o starosti boot medija, apps-utils-diaga kojeg imaš ili pribaviš ovisi što možeš bootati.. koje računalo u kojem modu, uefi-gpt ili classic-bios-mbr.. + sec.boot koji onemogući pristup (enkripcija, to je već moguć razlog 'kvara' i sl.).. stari mediji-appsi ne podržavaju uefi-gpt, novo računalo ili staro-starije.. ima ili nema opcije u biosu i ovisi kako je podešeno, jedno-oba.. tad imaš problem već za sam boot medija tj koji mod, .. kao gorivo za auto, dizel-benzin mada su to sve 'ista goriva'.. nema miješanja, ili-ili, boota ili ne boota + ima ili nema pristup disku (neovisno da je sve 100% ispravno nemaš pristup..).

-drugi problem recimo usb.. nema nativni support za starije oseve (tek od w7..) i da bi nešto koristio moraš imati driver, npr dos driver za usb..  čak i miš-tipkovnica ali to riješi bios-emulacijom.. no naravno mora podržavati-nuditi.. bez tog ne možeš recimo tipkati a tad mada sve radi ne možeš..

-za svaku generaciju računala to je različito, nativni support, bios support, emulacije, defaulti-standardi.. neke alate tad moraš bootati s floppy-diskete koju već duže nitko nema, neke s cd-a i mada bi radilo s usb-a ne može ga koristiti bez dos drivera.. dok za cd može jer tad ima takav driver kao ide-atapi cd-disk..

-novija računala pogotovo laptop klasa ne nude starije opcije.. vjerojatno uređaj kao nuc ne nudi opcije koje inače ima destop mbo-bios.. sličniji je laptopu pa i po tim razlikama, kako oem odredi.

-ponekad moraš sve obaviti na drugom računalu, npr spojiti hdd i bootati stikić, pa kad se sve obavi vratiti na takav laptop-nuc .. kompatibilnost + ponuđene opcije u biosu koje imaš ili nemaš..

 

-pošto je to ipak stariji disk samo 500gb.. realno se ne isplati previše mučiti, servis i sl. .. tj vjerojatno će se priča završiti kupnjom novog diska, vjerojatno ssd 240-480gb... jer su cijene sad pristupačne i to se čak isplati jer osjetno ubrza-olakša rad čitavog računala.. sve, tj to je u pravilu nadogradnja koju radiš i bez kvara-potrebe.. a s druge strane, ostaje polovnih ispravnih diskova za bacanje.. pa možeš dobiti od nekog, višak.. ili kupiti onako za 50-100kn.. najmanje ima smisla kupiti novi hdd pogotovo prije nego provjeriš da je samo hdd problem, jer može biti i bilo što drugo-povezano s istim-sličnim rezultatom (zavaravajuće..).

-zato je prednost takvih live-boot medija, upališ-bootaš i vidiš sve, radi ili ne vidiš vga-gpu, vidiš mrežu, cpu, ne samo disk.. zato je to 'obavezan borbeni komplet'.. i zato se drži na takvom mediju, ne instalirano kao normalne apps koje koristiš svaki dan (osim servisera i sl.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice