Pitanja u vezi trajnosti el. komponenti :) - Hvala

poruka: 3
|
čitano: 1.514
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
offline
Pitanja u vezi trajnosti el. komponenti :) - Hvala

Pozdrav :)

 

pošto mi oko nekih stvari fali znanja, zamolio bih Vas za informacije u vezi el. uredjaja / komponenata i sl. :) --- Hvala puno :)

 

u računalu imam napajanje npr Seasonic 350w.

 

1. što će se npr početi događati ako napajanje nije dovoljno snazno? = da li ovo = gasiti komp kada je teško opterećenje (win rar extract, neka jaka igra) ili što još se moze desiti ako je napajanje slabo.

 

2. Koji materijali provode struju, a koji ne. npr prašina, je li moze provoditi struju/smetati komponentama.

 

3. -- u kojem slučaju može npr neki elektronički uređaj napraviti požar? Kakva treba biti situacija?

 

Šta sa starim matičnama npr, čuo sam da im kondenzatori dotraju.. itd.

 

4. kada je "dosta" spajanja uređaja na prožni kabel? Imam na zidu 2 utičnice, svaka na sebi ima produžni kabel koji se grana na npr 5 dodatnih utikača za struju ( na tom produžnom)

tj kada je previše.

 

5. da li može čovjek npr dok mjenja komponente uništiti komponentu statičkim elektricitetom ili nečime sličnim? ili je to mit?

 

6. da li svaki uredjaj ili komponenta ima zastitu od pregrijavanja? Npr - ako se cpu pregrijava (recimo 70°c) - mbo gasi računalo. zar ne?

da li isto vrijed i za npr napajanje? ili ono nema zastitu, pa se pregrijava do pozara? :D , vga, hdd? nesto 3. itd?

 

- što će se desiti npr nekom računalu koje nikad nije otvarano, ni usisavano, a godinama radi.

 

Hvala svima na korisnim informacijama. Nastojim nauciti, ali istovremeno i proširit znanje, za ako nekog budu zanimale ovakve informacije/slučajevi.

 

hvala  :)

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Pitanja u vezi trajnosti el. komponenti :) - H
DualCore64 kaže...

 

1. Ispočetka će se početi gasiti a kasnije će i stradati;

2. Materijali koji provode struju zovu se provodnici, metal uglavnom. Prašina može štetiti na način da ometa hlađenje pa se komponenta više grije nego što je predviđeno;

3. Najčešće, požar nastaje zbog kratkog spoja, neispravne instalacije i osigurača, proboja napona....uglavnom moguća situacija kod zapuštenih uređaja i instalacija. Da, kondezatori često prvi stradaju i na njima se vidi fizička deformacija:

4. Ograničeno snagom kabla koji je prvi spojen na električnu mrežu;

5. Da;

6. CPU ima zaštitu, GPU čip također ali na GPU često stradaju druge komponente. Računalo koje se ne čisti od prašine i ne održava će se ispočetka početi gasiti a na kraju će najslabija karika popustiti i pokvariće se;

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.6.2015 21:41 (phoenix2003).
15 godina
offline
Re: Pitanja u vezi trajnosti el. komponenti :) - H

1. ovisi o stvarnoj snazi koju može dati i optrerećenju, potrebi sistema. Što se desi s bilo čime kad nema dovoljno.. auto crkne, PC također, a svako nekontrolirano gašenje može izazvati problem, npr s podacima.

.. sa strujom je zapravo najgore ako je preslaba (nekad prije pola stoljeća, uobičajeno, stabilizatori..), tad crkava i npr frižider. PC je osjetljiv.

Čemu služe VRMovi i ostali chipovi na MBO? Upravo stabilizaciji napona, peglanju.. kao i predpojačalo zvuka, višak reže, manjak nadoknađuje.. od 200-250 je OK, ali sa 150 npr dođe do pokušaja pojačavanja preko mogućnosti chipa.. i pregori. To je za samu struju iz zida, jendako dalje iz napajanja.. svaki dio pokušava i može raditi unutar granice, auto možeš voziti punim gasom neko vrijeme.. i onda se raspadne. Kad? To ne zna nitko, tj ovisi o seriji, tolernaciji, lunarni modul nije istih spec. kao čajna juzer PS.. i kao svaki brand imaš jeftikaner i skupe. Dijelovi i tolerancije su ono što plaćaš kao i 'volvo'..

-da bi navedeni scenarij započeo, nije stvar nrp winrara.. nego igre (hint VGA-GPU koja može trošiti koliko ostatak PCja)... prosječna komponenta (starinska računica) troši 10-15W, recimo da je 5 takvih, CPU od 30-150.. recimo 60, RAM i sama MBO su jednake komponente... PC jako rijetko bez VGA troši više od 200W. VGA troši od 75-300W, recimo 100-200 za gamer klasu (oni dodatni power railovi +75 kroz PCIex).

 

Starenjem svaka elektronika (sklop i pojedina komponenta, pa i žica) gubi vodljivost, povećava se otpor.. (stari), uz to toplina povećava otpor (supravodljivost na minus..200?) .. tako da starenjem gubi efikasnost, time za istu snagu mora potrošiti više i još podigne temperaturu koja opet za neki posto smanji iskoritivost.. bla-bla..

 

Novo je novo i radi unitar specifikaija (izuzev škarta) do kvara.

Napajanje može ugl više nego nas to trgovci i PR uvjeravaju, često je broj (deklaracija) na etiketi samo broj... a cijena je viša.

 

2. prašina. PC ugl ima suhu (bijelu) prašinu.. ne smeta. Crna-vlažna može smetati.. ali to je za neke jake/visoke VF struje pa npr stari TV cjevaši (otvori poneki..) i vidi tamo crnu prašinu.. tamo se može stvoriti el.luk kao munja.. ali to se skoro nikad ne desi.. naravno, ne ići prstima blizu pod naponom. Drugi problem crne prašine je mazanje kontakta... bijelu ispušeš-očetkaš npr VGA ili RAM utor.. ova se ne da, kontakti se zamažu itd.. inače prašina jako malo smeta, pa ni za hlađenje. Naravno dok ga ne zaštopa (notebook) dok na dektopu je to skoro nemoguće (ali ima svakakvih ljudi, uvijeta.. pa extrem može..). Server i poneka obična MBO-BIOS ima fičer, cleaning.. isturira ventilatore i to je dovoljno. Četkica za brijanje, usisavač..

-fušeri zbog brzine koriste kompresor. To je loše, razdrma MBO-chipove-kontakte-lem i može otrgnuti ventilatore. To je quick, ali nije preporučljiv.

 

3.. pogodi, izmisli.. osnova za vatru je gorivo, temperatura, kisik. Ako to troje postoji, može biti vatre. Sve može goriti, svatko može dobiti na lotu.. ali šanse?

 

4. probaj.. spoji čitav kvart.. ili pogledaj amperažu, npr razvodni kabel (žica) vjerojatno 2500, itd. osigurači od 6-16A .. pa kad to pređeš tad više ne može. Kineske lampice za bor, USA 110 struja itd.. su često u filmovima uzrok, ali .. ne toliko u RL. lampice za bor su najbolji primjer jer je tanka žica, temperatura.. žica se topi i imaš problem. Svaka struja (rad) ima i otpor, otpor je temperatura.. svaki materijal ima talište i točku loma. .. nakon čega je moguće svašta.

 

5. oboje.

 

6. da i ne. npr Intel u pentiumu je uveo taj fičer, i u MBO.. tako da je AMD tek naknadno to ubacio u svoj CPU, tad su se Athloni dimili.. ispuštali dušu. MBO za AMD nije imala nativni support naknadne su radile djelomično.. možeš progooglati test, uklanjanjem hladnjaka pentač se usporio pa ugasio, adm je izgorio. Danas je to zaovoljavajuće, ali ... uvjek može crknuti. Nije pametno isprobavati kako radi bez hladnjaka. ... probaj ako želiš.

 

-sva elektronika ima neku zaštitu, mora ako ništa drugo zakonski. Nije isto kao ono što mislimo u PCju, 'sigurno'.. npr prije pregaranja vjerojatno će izbaciti osigurač, ali .. jednako svaka komponenta ima neki svoj osigurač ili predviđeno mjesto crkavanja s najmanjom štetom. .. opet, ni jedan predviđeni kvar nije 100% zaštita za pravi kvar. Dobre gume i kočnice ne štite od sudara, ni pojas.. ali može pomoći.

 

Razmišljaj i imat ćeš većinu odgovora.. a googlanje, čitaj kritički, jer ima svega, pa i istine uz extreme i loto-statističke primjere (koje netko prikazuje kao normalno).

 

npr pitaj kad se nekome zapalio PC, u kvartu, mjestu, školi, forumu..? Slično kao i auto, frižider..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2015 1:32 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice