Računalo se ne pali...

poruka: 11
|
čitano: 7.922
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
offline
Molim vas za pomoć !

Pozdrav, zamolio bih vas za pomoć ! Prije par dana sam naglo isključio kompjuter iz struje (produžni iz zida), međutim to sam napravio prije već više puta. Razlog je bio zato što mi je svaki put kod gašenja bio onaj update neki i komp se neće ugasit već trebam čekat pol sata.(znam da sam to trebao pustit da samo završi) {#} Sada ne mogu upalit komp, svaki puta kad ga palim pojavljuje se crni ekran s ponuđenim opcijama " Safe Mode, Safe Mode with Networking, Safe Mode with Command Prompt, Last Known Good Configuration (your most recent settings that worked) i Start Windows Normally" ,no kod mene ni jedna opcija ne radi, što god da odaberem komp se ugasi i ponovo dođe na isto. Pretpostavljam da bih trebao staviti novi windows, sada je na kompu win xp, ako nabavim cd od windowsa 7 , smijem li ga instalirati ? (kolko sam skužio trebao bih samo ubacit cd i pokrenut instalaciju),ali sad me muče više drugih problema.. Je li moguće da se pokvario hard disk? Imam 2 diska (jedan od 50gb i na njemu je instaliran win xp i većina programa, dok je drugi od 500gb i na njemu su igre, slike, pjesme itd). Ako je sve u redu, znaći da bih trebao instalirati windows na disk C(od 50gb) i svi podaci na disku D bi trebali biti sačuvani?? Isto tako zanima me što se dešava tada s diskom C i sa starim win xp, briše li se on sam i što je s programima na tom disku? Hoće li to sve nestati s diska i biti slobodna cijela memorija na disku? To mi nije jasno {#} Ako je tako znači da ću onda morati instalirati potrebne programe i skinuti sve potrebne drivere na disk C jer će oni biti obrisni. Jesam li u pravu? Molim vas ako ima netko tko se jako dobro kuži u to sve da mi objasni. Ja nisam prije nikad instaliravao windows ,ali htio bih to napraviti prvi put napokon (upute pratim na drugom kompu i nebi trebalo biti problema).. Meni komp treba što prije i pitao bih frenda za win 7, ili ipak bolje da stavim xp koji je bio do tada na kompu? Neka mi netko kaže koje je najbolje rješenje? Očekujem vašu pomoć i hvala unaprijed. :)

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Molim vas za pomoć !

Koliko imaš RAM-a na tom računalu? Pretpostavljam da je nešto tipa 1GB ili 2GB RAM-a, pa idi na x86 verziju sedmice.

 

Teoretski možeš instalirati win7, ubaciš CD, odabereš u BIOSu "boot from CD", i pratiš upute. C disk ćeš morati formatirati tokom instalacije, tako da će ti taj disk biti potpuno očišćen. D disk ti neće dirati.

 

Prije toga, izvadi taj HDD kojem sumnjaš u ispravnost, i ubaci ga u neko drugo računalo, pa vidi možeš li mu pristupiti i hoće li ga računalo uredno prepoznati.

 

Win7 će automatski instalirati drivere, ti o tome nemaš brige. Jedino ako baš hoćeš biti pedantan, onda sa stranica proizvođača skidaš posebno drivere (npr AMD web za AMD grafičke, Logitech web za Logitech web-cam itd...).

 

 

11 godina
neaktivan
offline
Re: Molim vas za pomoć !

RAM je 2gb , znači idem na instalaciju sedmice 32bita, nadam se da će biti sve uredu :) Hvala na odgovoru..

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.11.2013 16:07 (matej4792).
15 godina
odjavljen
offline
Re: Molim vas za pomoć !
matej4792 kaže...

Pozdrav, zamolio bih vas za pomoć ! Prije par dana sam naglo isključio kompjuter iz struje (produžni iz zida), međutim to sam napravio prije već više puta. Razlog je bio zato što mi je svaki put kod gašenja bio onaj update neki i komp se neće ugasit već trebam čekat pol sata.(znam da sam to trebao pustit da samo završi) {#} Sada ne mogu upalit komp, svaki puta kad ga palim pojavljuje se crni ekran s ponuđenim opcijama " Safe Mode, Safe Mode with Networking, Safe Mode with Command Prompt, Last Known Good Configuration (your most recent settings that worked) i Start Windows Normally" ,no kod mene ni jedna opcija ne radi, što god da odaberem komp se ugasi i ponovo dođe na isto.

Da, problem je u tome što je Win Update skršio windowse sa tim nedovršenim updateom.

 

Imaš dvije opcije:

 

1. Pokušati repair (CD od Win XP).

2. Instalirati nove windowse

matej4792 kaže...

Pretpostavljam da bih trebao staviti novi windows, sada je na kompu win xp, ako nabavim cd od windowsa 7 , smijem li ga instalirati ? (kolko sam skužio trebao bih samo ubacit cd i pokrenut instalaciju),ali sad me muče više drugih problema.. Je li moguće da se pokvario hard disk? Imam 2 diska (jedan od 50gb i na njemu je instaliran win xp i većina programa, dok je drugi od 500gb i na njemu su igre, slike, pjesme itd). Ako je sve u redu, znaći da bih trebao instalirati windows na disk C(od 50gb) i svi podaci na disku D bi trebali biti sačuvani??

Da, smiješ. Nabavš CD od Win7 (x86 za manje od 4GB RAMa, x64 za 4GB+). Podesiš boot sa CDa (ili USBa, ako imaš instalaciju na USBu).

 

Ako je disk vidljiv u BIOSu i Windows setupu, vjerojatno mu nije ništa. Znat ćeš kad krene instalacija. 50GB ti je relativno malo za Win7 (jer Win7 + SP1 + updatei uzima oko 20GB, swap 4GB, hibernate file = RAM, Sys restore naraste oko 4-6GB, Recycle Bin obično oko 10% kapaciteta (dakle 5GB)) i ispadne da je Win7 najsretniji sa 60-80GB particijom (diskom).

 

Sve što je na D: disku ostaje, ako ga ne formatiraš.

matej4792 kaže...

Isto tako zanima me što se dešava tada s diskom C i sa starim win xp, briše li se on sam i što je s programima na tom disku? Hoće li to sve nestati s diska i biti slobodna cijela memorija na disku? To mi nije jasno {#} Ako je tako znači da ću onda morati instalirati potrebne programe i skinuti sve potrebne drivere na disk C jer će oni biti obrisni. Jesam li u pravu?

Sve sa C: diska se briše, uključujuć i instalirane programe koje moraš ponovo instalirati (jer i da ostanu, ne bi radili - Registry, itd.). Driveri također - em ne pašu na Win7, em registry ode ća.

matej4792 kaže...

Molim vas ako ima netko tko se jako dobro kuži u to sve da mi objasni. Ja nisam prije nikad instaliravao windows ,ali htio bih to napraviti prvi put napokon (upute pratim na drugom kompu i nebi trebalo biti problema).. Meni komp treba što prije i pitao bih frenda za win 7, ili ipak bolje da stavim xp koji je bio do tada na kompu? Neka mi netko kaže koje je najbolje rješenje? Očekujem vašu pomoć i hvala unaprijed. :)

Imaš temu na forumu kako se Win7 instalira. Step by step.

 

Preporuka - ako ne znaš točno što radiš, pusti to nekom drugom da nebi ostao kako bez svega.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
11 godina
neaktivan
offline
Računalo se ne pali...

Nisam nabavio cd od win 7, pa sam uzo win8 od frenda (s istog cda je instaliro i radi mu).. Kad sam ubacio cd stisnuo sam F2 i otvorio se Boot Device Menu, te sam odabrao ''IDE CD-ROM Device''. Nakon toga prikazao se plavi zaslon s logom od windowsa, kolko vidim po uputama na internetu poslje  tog bi trebao ići korak gdje se bira vrijeme i država šta god..ali meni to ne otvara :/ Meni prikazuje poruku na crnom zaslonu koja glasi: ''Your PC needs to restart. Please hold down the power button. Error Code: 0x030F0209, 0x756E6547, 0x49656E69, 0x6C5746E'' Mislim da bih u tom slučaju trebao napraviti restart kompa ,ali problem je u tome što meni ne radi gumb za restart na kompu, mogu smamo palit i gasit. Zna li netko rješenje? Jesam li trebao postaviti nešto prije u biosu i kako?

 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Računalo se ne pali...

Ne znam hoće li ti pomoči ali ja sam baš danas instalirao 8-cu i pisalo mi je your computer need repairs please restart, onda sam otišao u bios i stavio tvorničke postavke biosa, možeš i clear cmos napravit. Meni je pomoglo, što ne znači da će i tebi.

http://d-u-d.deviantart.com
11 godina
neaktivan
offline
Re: Računalo se ne pali...

Naprvio sam CLEAR CMOS ali opet javlja da moram napravit restart kompa. Međutim vidljivo je da se bios vratio na tvorničke postavke.Znaš li neko drugo rješenje? Da ponovim cd se učita i pokaže se početna slika s logom win8 ali tada javlja poruku ''Your PC needs to restart.....'' Ne mogu instalirati windows sa cd-a :/

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.11.2013 0:26 (matej4792).
12 godina
offline
Računalo se ne pali...

Pa prema ovome izgleda da ti procesor ne podržava 8-cu, ali 7-cu bi mogao. Izgleda da ćeš morati baš nju pronaći negdje.Izgleda da je stvar u ovim NX funkcijama procesora. A koje tvoj, vjerojatno nema, ili nije uključeno u biosu. Guglaj te eror codove pa možda naiđeš na rješenje. A koji proc uopće imaš?

http://d-u-d.deviantart.com
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.11.2013 9:49 (Dud).
 
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: Računalo se ne pali...
Ok, probat ću pronači nešto na internetu. Procesor je Intel core 2 duo 2,8Ghz
11 godina
neaktivan
offline
Računalo se ne pali...

Evo samo da javim, instalirao sam windows xp i nije bilo nikakvih problema kod instalacije. Nakon toga sam ponovno probao instalirati windows 8 ,ali i dalje javlja istu grešku, znači da je do hardvera... Međutim možda je i bolje da nemogu instalirat win 8 jer mi se sedmica nekako i dalje čini puno bolja, samo što prvo moram nekak nabavit cd od sedmice..

 
0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
offline
Re: Računalo se ne pali...
matej4792 kaže...

Evo samo da javim, instalirao sam windows xp i nije bilo nikakvih problema kod instalacije. Nakon toga sam ponovno probao instalirati windows 8 ,ali i dalje javlja istu grešku, znači da je do hardvera... Međutim možda je i bolje da nemogu instalirat win 8 jer mi se sedmica nekako i dalje čini puno bolja, samo što prvo moram nekak nabavit cd od sedmice..

Evo, probaj ovdje nabaviti "neki CD od sedmice" (:

 

http://www.mydigitallife.info/download-windows-7-iso-official-32-bit-and-64-bit-direct-download-links/

 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice