12V-na-6V

poruka: 10
|
čitano: 11.147
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
12V-na-6V

Pozdrav, imam pitanje gdje me zanima da li bi ova priložena shema radila sa DC motorom (ne znam koje snage i koliko struje vuče)

koji radi na 6V (radi se o motoru iz dječjeg električnog automobila)?

 

Znači trebam pretvoriti 12 V sa akumulatora na 6 V koliko treba motoru.

Koristio sam LM338K koji može dati najviše 5A izlazne struje te me zanima da li bi ovo radilo, a da nesto ne uništim !?

 

Prema ovome što vidim na simulatoru bi trebalo raditi, ali sad u stvarnosti je druga priča ...

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2015 22:50 (NiGHT_RiDER92).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
12V-na-6V

Moja preporuka ti je da sa ebaya kupiš, ili ako imaš dovoljno znanje o elektronici i dostupan osciloskop, napraviš buck pretvrač. 

 

Na ebayu ti pretvarač 4-30V na 1.25 na 27V i 10A košta nekih 60ak kuna, a ima i strujni limit i podešavanje napona.

 

Problem kod tvoje sheme je učinkovitost, koja je jako mala, u tvom slučaju oko 50% što bi reklo da bi ti 50% svoje baterije ispraznio u obliku topline na LM338K a to ti ne treba. Isto tako, trebo bi ti poveći hladnjak da odvedeš tih 30W sa regulatora. 

 

Na kraju te ispadne taj linearac skuplji nego switching regulator.

 

Evo primjer switching regulatora za tvoju primjenu za samo 7 dolara (50ak kuna max)

 

 

EDIT: Na tvojoj shemi ulazni elektrolit od 220mF nije potreban pošto se napaja sa baterije, tu ti je dovoljno isti kapacitet kao na izlazu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.6.2015 7:24 (Gigabyte091).
Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
offline
Re: 12V-na-6V

Hvala ti na odgovoru.

 

Ma znam da ima gotovih stvari, ali htio bi malo obnoviti znanje o elektronici s kojom i nisam previše dosad na "ti" bio.

Mozes li molim te objasniti kako si izracunao ucinkovitost od 50% (koja je formula?) tako da ubuduće znam da li se isplati uopće nešto takvo raditi !?

 

Btw. ovaj ulazni elektrolit sluzi za "peglanje" smetnji u slucaju da recimo motor koji bi spojio povuce odjednom puno struje.

Nisam elektrotehničar/elektroničar po struci pa me slobodno ispraviš ako pričam nebuloze :D

 

EDIT: 1 . btw zanima me da li bi funkcioniralo recimo da dodam neki tranzistor (u svrhu pojačavanja samo struje) ako motor vuče više od 5A?

      2. koja bi bila ostala rješenja da smanjim grijanje (tj povecam ucinkovitost), a da to ne ukljucuje kupovinu gotovih pretvarača itd...?

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.6.2015 16:57 (NiGHT_RiDER92).
12 godina
offline
12V-na-6V

Pa računica je jako jednostavna, ako imaš ulazni napon 12V, izlazni napon 6V i struju od 5A, znači ulazna snaga je 12*5 je 60W, a izlaza 6*5 je 30W, a stupanj iskoristivosti je izlazna snaga/ulazna snaga * 100 i dobijes 30/60 je 0.5*100 je 50% i to je nažalost to za tvoj linearac. On bu kurio 30W ma šta ti napravio. Dodatnim tranzistorom samo raspodjelis opterećenje ali najbolje rješenje ti je gotov switching ispravljač. Za izradu nemas opremu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.6.2015 22:06 (Gigabyte091).
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
offline
Re: 12V-na-6V

Kako to mislis "za izradu nemas opremu"? :D

14 godina
offline
Re: 12V-na-6V
NiGHT_RiDER92 kaže...

Kako to mislis "za izradu nemas opremu"? :D

Kod elektronike se događa da iako shema pravilna da finalni proizvod ne radi u potpunosti tocno. Naravno problem nije moguće uocit ko kod mehanike(vidljivo oštećenje) nego je potrebno oscloskopom pratiti ponašanje signala, a pošto kažeš da nisi baš na ti s elektronikom može se zaključit da nemaš ni osciloskop koji i nije bas uredaj koji je jeftin pa ga svatko ima doma negdje pospremljenog.

 

:D
14 godina
neaktivan
offline
Re: 12V-na-6V

Hm, pa mogu li se pouzdati npr u Multisim (verzija 13.0) simulator?

 

16 godina
neaktivan
offline
Re: 12V-na-6V
Samo ukoliko trazis simuliranih 6V a ne stvarnih...

Simulatori npr. padaju vec na najobicnijem botunu (tipkalu) ukoliko ne uzmu obzir istitravanje, pa nekakav brojac pritisaka s mikrokontrolerom u simulatoru radi odlicno a u stvarnosti preskace po 3,4 broja...

Sto je stvar kompleksnija to gore po simulator...
12 godina
offline
12V-na-6V

Znam što ti govorim, znam da je jednostavnije napraviti linearni regulator sa LM338K, ali ti napajaš auto koji i ovako ima slabašne baterije vjerojatno i ti još na to pola njihovog kapaciteta doslovno bacaš u vjetar. Linearni regulatori kao neka lab. napajanja koja se napajaju sa mreže i učinkovitost nije bitna, DA. Za trošila napajana baterijama, NE.

 

Druga stvar, izrada buck regulatora je jako kompleksna stvar koja zahtjeva dobro poznavanje energetske elektronike, dobro poznavanje dizajniranja tiskanih pločica za HF sklopove, posjedovanje odgovarajuće opreme (Ovdje ti multimetar ne služi skoro pa ničemu) Osciloskop je OBAVEZAN, bez njega je to kao da si slijep jer kako ćeš ti naprimjer bez njega vidjeti da imaš osciliranje sklopa na kojih 20 MHz, nikako.

 

Treća stvar, regulatori sa negativnom povratnom vezom... Ti želiš stabilnih 6V, a bez povratne veze to nebu išlo. A ti moraš tu vezu kompenzirati, a to je pak stvar za sebe (i jako komplicirana)

 

Zato sam ti predložio kupovinu gotove stvari, 50 kn za gotovu stvar je odlično, imam i sam takav regulator i do 6A bez beda dela, a da sam ideš raditi kao što sam ti i reko, puno skuplje će ispasti, a rezultatom ćeš vjerojatno biti razočaran.

 

EDIT: Simulatorima netreba potpuno vjerovati, oni sve uzimaju kao idealan slučaj, što u realnom svijetu ne postoji... Ja sam u LTSpiceu radio svoje linearno napajanje i u programu sve radi, a na stolu prooscilira kada se upali strujni limit... kada se kompenzirala strujna povratna veza sve dela kak spada. U programu ravna crta, savršeni DC, u pravom životu imaš oscilacije na 8.3 MHz ;)

 

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2015 10:24 (Gigabyte091).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
12V-na-6V

Uh, onda bolje da se manim ćoravog posla. :D

 

Zahvaljujem na odgovorima dečki.

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice