Kako provjeriti potrošnju uređaja

poruka: 7
|
čitano: 9.892
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Kako provjeriti potrošnju nekog uređaja?

Trebao bih izmjeriti potrošnju jednog električnog uređaja u Watima! Obzirom da nemam gdje nabaviti profesionalnu spravu za takvo mjerenje koristio bih univerzalni instrument.


Dakle treba na vodiču tj, žici - mislim da nema veze da li je faza ili nula napraviti prekid i tu spojiti unimer ili ampermetar!
Upogonim uređaj, očitam otklon u Amperima i onda izračunam...


To bi otprilike bilo ovako: Napon je 220 V (recimo neka bude očitano 3 A) to se množi sa naponom te se dobije potrošnja od 660 W!

 

Da li sam u pravu ili sam nešto previdio? Zahvaljujem na svakom konstruktivnom odgovoru.

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
RE: Kako provjeriti potrošnju nekog uređaja?

U principu si u pravu, ali imaš nepoznat faktor snage (cos φ), s kojim množiš napon i struju. Ako je riječ o omskom trošilu (žarulje, grijači,...) tvoj način je točan, a to se vjerojatno može u nekoj mjeri primijeniti i na recimo PC napajanja s aktivnim PFC (ukoliko taj sklop ne unosi prevelika izobličenja u sinusoidalni valni oblik, što u principu ne znaš).

KaeR
14 godina
neaktivan
offline
Kako provjeriti potrošnju uređaja

Da, zapravo bih i mjerio potrošnju računala koje bi trebalo služiti kao server... te kao takvo možda bi radilo pod nekim nazovimo manjim opterećenjem. (tako da bi ta mjerenja uzeo kao okvirna)

Pa i mislio sam da se recimo potrošnja elektromotora nemože tako  izmjeriti, jer on ipak "vuće" onoliko više koliko ga opteretimo dok u praznom hodu troši uvelike manje no što je definirano!

 

Hvala na odgovoru! Nisam bio baš siguran da li je to - to!

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
RE: Kako provjeriti potrošnju uređaja

Ne samo zbog opterećenja (to uvijek možeš kompenzirati množenjem nekim faktorom, uz mjerenje npr.  pri 100% opterećenja CPU); veliku ulogu u izračunu igra valni oblik i faktor snage, tako da vjerodostojan rezultat možeš dobiti samo upotrebom "True RMS" voltmetra i ampermetra; odnosno vatmetra.

KaeR
14 godina
neaktivan
offline
Kako provjeriti potrošnju uređaja

Malo sam pretražio na netu....

Da True RMS uređaji nisu tako skupi još bih se zamislio, međutim vidim da  najjeftiniji FLUKE košta preko 200 eura!

A nekih noname nisam mogao ni naći na internetu! Zapravo je ovo strašan uređaj, ali je cijena previsoka da bi ga čovjek imao tako usput kod kuće da izmjeri neku sitnicu!

Možda danas sutra, kinezi počnu proizvoditi neke svoje koji mogu izdržati barem do 5 A. To bi mi bilo i više nego dovoljno!Samo da pitam... Dakle on mjeri trenutnu potrošnju, tj.kada je neki potrošač prikopčan na mrežu preko True RMS uređaja, moguće je očitavati trenutnu potrošnju istog?

 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Kako provjeriti potrošnju uređaja
 
1 0 hvala 2
14 godina
neaktivan
offline
Kako provjeriti potrošnju uređaja

Super! Odlična stvarčica za malo kunica!!! Thnx! To ću svakako pokušati pribaviti! Hvala!

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice