12V CCFL inverter

poruka: 5
|
čitano: 7.635
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
offline
12V CCFL inverter

Vidim da ovdje ima mladih elektroničara koji bi htjeli naučiti nešto više, pa sam došao na ideju da zajedno izradimo jedan mali pretvarač za napajanje fluorescentnih cijevi koji bi se napajao sa 12V baterija.

 

Ovime bih želio obuhvatiti neke osnove switching napajanja i energetske elektronike, a umjesto da samo drobim teoriju bezveze, koju vjerojatno nitko nebi ni popamtio, napravit ćemo taj mali uređaj.

 

Bit će tu odabira komponenti, proračuna transfromatora, rastavljanje i ponovo motanje transformatora i još mnogo toga.

 

Probat ćemo što veći dio komponenti reciklirati

 

Evo tko je zainteresiran javite se, pa ćemo za vikend početi.

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
offline
12V CCFL inverter

Super ideja! Ja lurkam tu i tamo temu o elektronici i iako imam neka teoretska znanja, to je sve iz analize mreža tako da ne bi znao projektirati ni jednostavnije sklopove. Nadam se da će projekt biti popraćen u postovima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
12V CCFL inverter

Biti će sve detaljno popraćeno slikama i objašnjenjima.

 

Evo za početak, odlučio sam da srce invertera bude IR2153, zato što je vrlo jednostavan za uporabu, netreba puno vanjskih komponenti, minimalni radni napon je 10V što je odlično jer možemo vrlo jednostavno dodati zaštitu od pretjeranog pražnjenja pošto je namjena sklopa da se napaja sa baterije (olovne).

 

Naime ovo je samooscilirajući half bridge driver (može pogoniti i H-Bridge i push pull topologije), koji je zapravo MOSFET driver i oscilator u jednom. Vrlo često se koristi u nekakvim jednostavnim switching napajanjima i vrlo je popularan.

 

Dao sam i link od datasheeta pa ga malo proučite da se upoznate sa driverom. 

 

Naravno da se može to napraviti i sa kontrolerima tipa SG3525, TL494, meni omiljenom UCC38×× ili UC38×× serijom i mnogim drugim, ali bi tu trebalo puno više posla i komponenti i znanja, a time se onda gubi smisao teme jer bi se sve jako zakompliciralo.

 

MOSFET-i koje ćemo koristiti su IRFZ44N, jeftini, a odlični tranzistori koji će biti i više nego dovoljni za ovu aplikaciju i hladnjaci za njih možda čak ni neće biti potrebni.

 

Potrebno vam je zasad samo neko staro ATX napajanje, tj njegov transformator. Pazite da napajanje ima 2 tranzistora u VN djelu, ne samo jedan, jer ako ima jedan, transformator neće odgovarati za topologiju koju mi koristimo. (Push-Pull)

 

 

 

Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
offline
12V CCFL inverter

Mali update, shema je ispitana i uskoro možemo krenuti u izradu pretvarača :) Shemu ću naknadno staviti sutra, moram napomenuti kako nisam kompletirao uređaj nego sam ostavio par pojava da ih zajedno rješimo. 

 

Evo par slikica kako prototip izgleda:

 

Na prvoj i drugoj slici vidimo valni oblik upravljačkog signala, on iznosi cca 11 do 12V, što je dovoljno za potpuno otvaranje MOSFET-a (Upotrebljeni tranzistor je IRF3205 koji ima RDSon od 8 mOhma pri Ugs 10V; Id od 110A i Uds od 55V i skuplji je od IRFZ44N).

 

Treća slika nam prikazuje napon na MOSFET-u tj napon Uds i možete primjetiti da se na slici vide oscilacije, iliti takozvani "ringing effect" koji (jednostavno objašnjeno) nastaje kada električni impuls,kojeg u ovom slučaju proizvodi paljenje i gašenje MOSFET-a, uzrokuje da parazitski kapaciteti i induktiviteti (parazitski kapaciteti i induktiviteti MOSFET-a, transformatora i vodova) u krugu počnu rezonirati na nekoj svojoj frekvenciji, obično su to frekvencije reda 500 kHz pa čak i više desetaka ako ne i stotinjak MHz. Naravno, taj dio sam ostavio namjerno da se malo time pozabavimo. Te pojave se mogu primjetiti (ako ste dobro gledali oscilograme) na valnim oblicima na prve dvije slike, a to se događa jer između draina, sourcea i gejta ima neka kapacitivnost (taj se podatak može naći u datasheetu) pa se pojave između draina i sourcea vide i na gejtu, tj prenose se na gejt, ne u tolkoj mjeri ali se ipak prenose jer postoji kapacitivna veza.

 

Ta pojava se može ublažiti postavljanjem otpornika na gate, u mom slučaju 22R, koji nije suzbio do kraja pojavu i postavljenjem snubbera, u našem slučaju, proračunavat ćemo jednostavan RC snubber koji će suzbiti u nekoj mjeri te oscilacije i naponske špice koje uzrokuju nepotrebne gubitke prilikom sklapanja (gubici se naravno manifestiraju u obliku topline).

 

Četvrta slika prikazuje valni oblik napona koji napaja cijev, on iznosi oko 80V (što je po datasheetu od fluo cijevi i više nego dovoljno, za moju cijev je napon napajanja 57V pri 140 mA i napon paljenja od oko 300-400V) i vuče na nekakav trokutasti oblik i frekvencije je od oko 40 kHz. (ta frekvencija je namjerno izabrana jer kolko sam uspio vidjeti se većinom cijevi napajaju frekvencijama od 30ak do 50ak kHz). Prilikom paljenja, napon skoči na 350-410V otprilike, što je dovoljno da upali cijev i onda padne na 80-90V što je dovoljno da cijev nastavi svijetliti punim sjajem :)

 

Ostale slike su ovak malo slike pretvarača, nemojte zamjeriti ako ne zgleda baš najjljepše, ali baš i nemam slobodnog vremena da dizajniram pločicu pa će i ovo zasad zadovoljiti.

 

Znači, neki podaci osnovni o sklopu, mozak je IR2153, MOSFET-i IRF3205, napon napajanja je od 11 do 15V (ispod 10.8V se gasi sklop, tj odlazi u undervoltage lockdown kako bi se zaštitila baterija), trafo je nekakva ulazna prigušnica od starog napajanja, primar ima 2×16 namotaja, sa dvostrukom žicom promjera 0.5 mm, a sekundar ima 140 namotaja sa žicom od 0.2 mm.

 

I da, struja u praznom hodu, znači bez cijevi je svega 70 mA pri 14.1V, a radna struja, sa cijevi od 8W iznosi nekih 620-700 mA pri 12.6V

Valni oblik upravljačkog signala Valni oblik upravljačkog signala
Upravljački signal Upravljački signal
Napon na MOSFET-u i ringing efekt Napon na MOSFET-u i ringing efekt
valni oblik napona na izlazu pretvarača valni oblik napona na izlazu pretvarača
Slika pretvarača u pogonu Slika pretvarača u pogonu
pogled na elektroniku pogled na elektroniku
mozak :) mozak :)
Pogled na trafo i na snagatore Pogled na trafo i na snagatore
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.3.2014 20:48 (Gigabyte091).
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
offline
12V CCFL inverter

Dodana shema pretvarača

 

Popis djelova

 

R1- 1k 1/4W

R2- 47k 1/4W

R3- trimmer višeokretni 50k

R4 i R7 1W 22R

R5 i R6 1k 1/4W

C1- 100n 100V keramički

C2- 220u 25V elektrolit

C3- 330p 100V keramički

C4- ovisno o veličini cijevi od 1 do 4n7 i obavezno 1 kV ili više (ja u svom pretvaraču koristim 4n7 4kV keramički)

C5- blok kondenzator, 220nF, 275V pa na više

L1- prigušnica, odabir i nije tako kritičan, sve između 500 uH i 3-4 mH je dobro, ja koristim 3 mH prigušnicu izvađenu iz nekog TV-a

TR1- transformator koji ćemo proračunati i namotati prema potrebama (ovisno o vrsti jezgre i presjeku, za moj mali trafić je ispalo 16+16 namotaja za primar i 133 namotaja sekundar, ja sam namotao 140 namotaja sekundar i super funkcionira)

IC1- IR2153

Shema Shema
Moj PC  
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice