SSD vs RAMdisk

poruka: 6
|
čitano: 2.025
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
offline
SSD vs RAMdisk

Pozdrav!

 

Dakle,dobio sam program AMD  ramdisk igrajuci preko AMD gaming evolved

 

E sada dilema,kupiti SSD i na njega staviti windowse. Ili napraviti mali disk sa tim programom od mojih 16 GB rama i tamo staviti windowse.

 

Kolko sam ja skužio,kada gasim komp sve se s rama briše. Je li moguće napravit to da ne briše?

 

Ako ne,Što je najbolje stavit na taj ramdisk,da posluži,jer svojom brzinom dere SSD ko od šale.

 

Unaprijed hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Re: SSD vs RAMdisk

Pa uglavnom, koliko sam skuzio nista dragocijeno nije preporucljivo stavljati na RAM disk. Dobije se brutalno puno u samim performansama al neznam koliko je to dobra solucija. Imam laptop s 12Gb RAMa i HDD od 5400 Rpm koji me podsijeca na djetinjstvo i celeron 133Mhz svaki put kad ga upalim. Vec duze vrijeme razmisljam o ssdu ali financije su problem za sada, tako da ako na BUG nagradnjaci ne dobim SSD morat cu iskusat srecu s RAM diskom...

Nadam se da netko ovdje ima iskustva s tim...

14 godina
offline
SSD vs RAMdisk

Ma da zato pitam,cemu raditi ramdisk ako se poslije sve automatski brise? Sto bi bilo korisno staviti na njega...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
suspendiran
offline
Re: SSD vs RAMdisk
izvone kaže...

Ma da zato pitam,cemu raditi ramdisk ako se poslije sve automatski brise? Sto bi bilo korisno staviti na njega...

- svaki (ozbiljan) soft RAMdisk ima opciju automatskog saveanja.. slično kao npr hyberfile. Obrnuto u reklami navode i 'permanentno' brisanje za 'osjetljve' (sigurnost) podatke.. jer netko možda upravo to želi (izgubiti podatke... npr browsanja).

- ramdisk je soft star koliko i PC, jer: CPU je uvjek nabrža komponenta koja čeka periferiju, RAM je iduća po brzini i njega direktno (konstantno) koristi CPU, kalsičan disk HDD je u tom memorijskom lancu najsporiji (ignoriramo FDD i optical i sl. kao varijacije). SSD je brži. Pojavom SSDa je zapravo RAMdisk eliminiran kao rješenje osim u nekim extremnim slučajevima...

-problem je količina RAMa, veličine applikacija-OSa i sl koje bi bile u ramdisku + za permanentno mora bit snimljen file na klasičnom disku koji se mora učitati, tako da npr za igru nema smisla, jer se učitava s hdda pa tek tad ramdisk (osim kad bi palio igru tisuću puta..).

-može za radne fileove, velike-zahtjevne, npr video-photo obrada .. ali opet je količina RAMa ograničenje, npr klasičan današnji PC-MBO-CPU je max 32GB RAMa, recimo da 16GB odvojiš za RAMdisk (ostatak za OS-app, zapravo i ramdisk je jedna app). Tad bi npr radni fileovi mogli biti na ramdisku.. uz ogroman rizik gubitka u slučaju problema u radu. Drugi problem, kad je podatak u ramdisku baratanje njime je brže nego s normalnog hdd-ssd-a, ali ... podatak kad se bez ramdiska učita npr u photoshop, on već je u RAMu! Tad je RAMdisk nepotrebno dupliranje, oduzimanje RAMa systemu koji bi ga koristio (jer je tad taj dio nedostupan-rezerviran), naravno to je isključivo za 64bitne app (i posebne 32 koje su odavno mogle koristiti neograničene resurse, npr video se rješava streamom, ne učitavanjem čitavog videa.. pa je sporedno dali imaš 2 ili 22GB rama).

 

RAMdisk je nekoliko puta brži od ostalih diskova, ali zapravo za 99% juzera beskoristan, često i sporije rješenje jer je dodatni posrednik (mora se dobro isplanirati upotreba..). Sam OS agresivno koristi raspoložive resurse (RAM), često se to tumači (pogrešno) kao trošenje. Danas je besmisleno na npr win7x64 s 8-16GB RAMa kemijati s RAMdiskom. Izuzetak mogu biti VMovi, server MBO/OS koji mogu koristiti do npr 128-192GB itd ali to nije ni promil pogotovo ne neki kućni-gamerski korisnik. Obrnuto, tko bi kupio takvu MBO, toliko RAMa, mrdao se s konfiguriranjem i backupovima.. taj može jeftinije složiti par SSDova i imati zvjer vjerojatno bržu (jer nisu samo diskovi i RAM u PCju, postoji CPU+VGA... = ukupna cifra i rezultat performanse).

-za npr igru, učitavanje može biti od par sec do možda minute.. (bezvezni primjer s nekim sporim i najbržim diskovima i ramdiskom), nakon tog učitavanja, disk je zanemariv (osim čačkanja OSa i ostalih app ali i to je stvar onog tko slaže PC/konfigurira, dijeli particije itd.)

Dobro isplaniran-konfiguriran PC je brz, loše konfiguriran je spor. Čak se zvjer od PCja može 'zakalati' i imati loše performanse. RAMdisk je samo soft, dodatni posrednik koji može ubrzati nešto, može i usporiti... upravo zato ga dijele-sponzoriraju.. jer je nepotreban/beskoristan (postoje i kontroler-PCI RAMdisk kartice, ali su toliko rijetke da većina nikad nije ni naletila na neku reklamu), osim što to PR naravno prikazuje kao neki boost. Pazi za koju namjenu, ''browsanje''... rekao bi LOL.

 

Sve je file, sve što se nalazi na disku se mora učitati, moderni OSevi agresivno koriste 'višak' RAMa. -> Ramdisk je za 99,999% nepotreban. Više se dobije pametnom konfiguracijom.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
offline
SSD vs RAMdisk

Znaci pao sam na marketinski trik {#}

 

Dakle za mene nema nista sto bi mogao stavit na Ramdisk? Beskoristan? (radim cad,uredjivanje slika,ofice,i naravno gaming...)

 

Hvala ti na detaljnom odgovoru!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
suspendiran
offline
Re: SSD vs RAMdisk

-možeš.. što god da staviš na ramdisk brže će raditi, ali istovremeno taj dio RAMa si oduzeo sistemu (i navedeniim aplikacijama).

-ramdisk nije ubrzavanje PCja, nego diska, tako razmišljaj o njemu. cache. Svaki disk ima interni keš, ima ga cpu, zamisli da čitav hdd-OS možeš držati u ramu, ... ali kvaka 22, tu mogućnost nema normalan PC. Virtualizacija i sl. može, npr XP zauzima malo (par GBa je dovoljno), dok win7 zauzima 15-20GBa (govorim o čistom OSu, ne potrebnom radnom mjestu i ostalom..). Tako bi XP u VM-ramdisku 'letio', ali .. leti i ovako u VMu, razlika je samo u učitavanju filea s diska.. nakon čega je ionako keširan u RAMu ako sys ima dovoljno rama (ako ga nema, svaki OS se vuče, ali tad nema ni govora o ramdisku).

-da, 'pao si' btw, ASR duže vrijeme isporučuje taj soft uz MBO, samo je sad ovo ubačeno uz AMD, to ti govori da proizvod koj se uvaljuje nije od neke stvarne korisit (jer bi ga inače sam tražio, npr na TPBu).

.. odnosno, ja bi ga ponekad mogao iskoristiti, pitanje je samo dali mi se da zazati s tim jer je uvijek (prapovijest PCa) količina RAMa bila manja od takvih potreba, npr prije 20god, su diskovi bili spori ko magla u odnosu na danas, ali je PC imao recimo 128MB.. u to vrijeme je RAM (SDRAM) bio skuplji nego zlato/po težini. To je tad mogao to?..

 

i da, još btw.ova, npr u vrijeme 32bitnih OSeva-app, je ugl ograničenje bilo na 2-4GB.. (pa se i reklamiralo za iskorištavanje nedostupnog RAMa iznad te granice, opet problem jer su to bili malobrojni PCji) tako da nije bilo za svaki PC-OS, dok se masovnije s w7-64 zapravo eliminira to ograničenje, ali problem je veličina OSa i npr igara-aplikacija koje su ogromne u GBtima..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2014 12:46 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice