Google priznao da Chrome može prikupljati podatke u anonimnom načinu rada

Google je ažurirao uvjete odricanja od odgovornosti nakon nagodbe u tužbi iz 2020. godine u kojoj je optužena za praćenje anonimnih korisnika u svojem web pregledniku Chrome

Tomislav Stanković petak, 19. siječnja 2024. u 06:00

Nakon što je pristao na nagodbu u iznosu od 5 milijardi dolara, u kojoj ga se optužuje za praćenje anonimnih korisnika, Google je odlučio dodati obavijest koja će korisnike anonimnog načina rada upozoriti da će njihova preuzimanja, oznake i stavke za čitanje i dalje biti spremljeni.

Sporna je bila činjenica u kojoj Google Chrome korisnicima Incognito načina rada daje lažno uvjerenje da mogu kontrolirati informacije koje su voljni podijeliti što zapravo nije slučaj.

"Drugi koji koriste ovaj uređaj neće vidjeti vašu aktivnost, tako da možete pregledavati privatnije", navedeno je u pravilima o odricanju od odgovornosti. "Ovo neće promijeniti način na koji podatke prikupljaju web stranice koje posjećujete i usluge koje koriste, uključujući Google. Preuzimanja, oznake i stavke popisa za čitanje bit će spremljene."

Navedeno se prvo pojavilo u verziji Chromea za developere nakon čega se može očekivati i pojavljivanje u službenoj verziji ovog web preglednika.