Bitcoin prvi put u povijesti premašio 70.000 dolara

Najveća svjetska kriptovaluta nastavlja svoj streloviti rast, koji je prošloga tjedna dosezao najviše razine cijene ikada, a s početkom radnoga tjedna i premašio dosadašnje vrhunce

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. ožujka 2024. u 10:06

Ovoga ponedjeljka imatelji bitcoina probudili su se nešto bogatiji – najznačajnija i najveća svjetska kriptovaluta prvi je put dosegnula vrijednost veću od 70.000 američkih dolara za jedan bitcoin. Donekle je to očekivan razvoj događaja, nakon velikog "bull runa" proteklih tjedana i mjeseci. Do sada je najviša cijena bitcoina, postignuta krajem 2021. godine, iznosila oko 69.000 dolara (ovisno na kojoj mjenjačnici trgujete), a tijekom prošloga tjedna ta je razina bila dosegnuta nekoliko puta. Nakon toga povlačila se naniže i vraćala, iznova "testirajući novu psihološku granicu", kako to običavaju reći analitičari.

BTC na ATH

Međutim, novi "all-time-high" neupitno je pao početkom ponedjeljka, kada je cijena bitcoina ne samo preskočila dosadašnje rekorde, nego i nastavila s rastom iznad 70, pa i 71 tisuću dolara. Optimisti među ulagačima i dalje ponavljaju da je očekivana cijena bitcoina već ove godine na oko 100.000 dolara, a kao glavni argument navode predstojeći "halving", odnosno smanjenje nagrade rudarima BTC-a napola. Prema sadašnjim procjenama ono će se dogoditi za 36 dana, odnosno 16. travnja.

Cijena bitcoina od početka 2023. do danas
Cijena bitcoina od početka 2023. do danas

Uz bitcoin, porast cijene bilježi i ethereum, koji se istodobno domogao svojeg vrhunca, pa sada jedan ETH token vrijedi više od 4.000 dolara, koliko je vrijedio i u prošlom razdoblju optimizma i pomame za kriptovalutama (i, naravno, pohlepe), krajem 2021. godine.