Ide li cijena bitcoina prema novim vrhuncima?

Bitcoin se ovih dana "probudio" i počeo značajno dobivati na vrijednosti. Ona je u kratkom roku porasla za više od 20% i premašila još jednu psihološku granicu, onu od 60.000 dolara

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. veljače 2024. u 09:03

Tržište kriptovaluta u pozitivnom je zamahu već nekoliko mjeseci. Krajem prošle godine cijena bitcoina vratila se na razine na kojima nije bila oko dvije godine, premašila je 40.000 dolara i bilo je jasno da je to kraj "kriptozime". Potom je sredinom ovoga mjeseca premašena i razina od 50.000 dolara, da bi samo dva tjedna nakon toga "pala" i sljedeća "okrugla" cifra – ona od 60.000 dolara.

"Zeleni" mjesec za BTC

Zvuči poznato? Takvo ubrzanje rasta cijene, nagli porast interesa ulagača u bitcoin, koji ne žele propustiti novi rast, već smo gledali krajem 2021. godine, kada je postignut i dosadašnji rekord – bitcoinom se jedno vrijeme trgovalo po cijeni od oko 69.000 dolara. Danas se njegova cijena kreće značajno više od 60.000, u trenucima nastanka ovog teksta ona je oko 63.000 dolara. Dnevni porast iznosi oko 9%, a mjesečni gotovo 50%.

U nekim trenucima ove srijede i noći na četvrtak najveća svjetska kriptomjenjačnica Coinbase pala je pod pritiskom korisnika, navala je dovela do zagušenja i nemogućnosti obavljanja transakcija pa je svima jasno - nova euforija, potaknuta nadolazećim halvingom i općenito tržišnim optimizmom, je stigla. Hoće li ona "pogurati" bitcoin na nove rekordne razine vrijednosti?

Kretanje cijene BTC u veljači
Kretanje cijene BTC u veljači

Vrlo je vjerojatno, kažu neki, i to već ovoga tjedna. Ove godine moglo bi se ostvariti i davno proročanstvo o vrijednosti bitcoina od 100.000 dolara, ističu oni optimistični, dok skeptici i dalje govore kako je sve to samo novi špekulativni balon. Ništa novoga, dakle, niti drugačijega od onoga čemu smo već svjedočili 2021. godine. U vječnoj igri straha i pohlepe, trenutačno prevladava pohlepa – prvih 20 najvećih svjetskih kriptovaluta također bilježi porast cijene, i to mahom dvoznamenkasti u proteklih tjedan dana.

Analizu aktualnog stanja na tržištu (iz perspektive optimista) prenosimo s X računa Vedrana Vukmana, domaćeg stručnjaka za kriptovalute i CEO-a startupa Revuto: