Apple navodno naručuje izradu zaslona za iPhone bez okvira

U budućnosti bi iPhone mogao izgledati poput neprekinutog komada stakla, no do tog cilja potrebno je ostvariti niz tehnoloških inovacija. Jedna od njih je i OLED zaslon u potpunosti bez okvira

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. srpnja 2023. u 12:58
📷 Twitter/@UniverseIce
Twitter/@UniverseIce

Korejski portal TheLec doznaje kako je Apple nedavno od svojih dobavljača zaslona, kompanija Samsung Display i LG Display, naručio razvoj sasvim novog OLED panela za iPhone. Dizajn je takav da potpuno eliminira potrebu za okvirom, tj. obrubom oko panela vidljivim s prednje strane uređaja. Ta informacija potvrđuje da u Appleu nisu odustali od davnog sna Stevea Jobsa i Jonyja Ivea, prema kojem će iPhone u budućnosti biti "neprekinuti komad stakla".

Stakleni "unibody" dizajn

Revolucionarni bi dizajn trebao donijeti, dakle, "unibody" stakleno kućište bez vidljivih izbočenja, utora ili okvira. Stražnje staklo u potpunosti bi se vizualno stopilo s prednjim pokrovom i zaslonom, sve tipke bile bi zamijenjene kapacitivnima, a vjerojatno bi bila dokinuta i potreba za priključkom za punjenje, jer bi se ono obavljalo isključivo bežično. Ova vizija i dalje je nekoliko godina udaljena od realizacije, no u Cupertinu na njezinom ostvarenju i dalje očito naporno rade.

Izvori spomenutog portala kažu kako je za izradu zaslona bez obruba ili bilo kakvih otvora potrebno ostvariti tehnološki napredak u nekoliko područja. Primarno, tu je tehnologija Thin Film Encapsulation (TFE), kompleksna metoda izrade OLED panela, kao i tehnologija proizvodnje dovoljno kvalitetnih kamera "skrivenih" iza ekrana – kako savršeni iPhone budućnosti ne bi imao "notch" ili bilo kakav drugi urez ili otvor na ekranu.

Xiaomijev koncept "Quad Curved Waterfall Display": zaobljenje nije ono što Apple želi
Xiaomijev koncept "Quad Curved Waterfall Display": zaobljenje nije ono što Apple želi

Samsungova i LG-jeva divizija za razvoj ekrana navodno već rade na organskim diodama (OLED), koje bi omogućile "nulti" okvir oko zaslona, ali takav koji bi bio potpuno ravan. Apple, naime, u svojoj viziji nema zakrivljeni zaslon, koji može "glumiti" da uređaj nema okvira, a potom potrebne komponente skriva u bočnim stranama. Umjesto toga, oni žele pravi OLED panel bez okvira, kako bi ga mogli smjestiti u "četvrtasto" kućište, kakvo se trenutačno koristi za izradu iPhonea.

Prvi sljedeći korak ka iPhoneu bez okvira vidjet ćemo, vjerojatno, već ove jeseni – iPhone 15 bi mogao donijeti nešto tanji okvir nego li je to okvir ekrana kod aktualne generacije.