Za manje od dvije godine stiže iPhone – bez fizičkih priključaka

Apple bi mogao svoj Lightning izbaciti iz upotrebe u naredne dvije generacije, no neće ga zamijeniti USB-C utorom, nego – ničime. A smijali smo se kada su izbacili utor za slušalice

Sandro Vrbanus petak, 6. prosinca 2019. u 15:46

Nova runda informacija oko budućnosti iPhonea stigla je iz pera analitičara Ming-Chi Kua, a tiče se modela koji se imaju pojaviti u 2020. i 2021. godini. Kad je riječ o sljedećoj godini, ona bi trebala biti prilično značajna za Apple jer će tijekom nje biti predstavljeno čak pet novih modela iPhonea. Kuo je potvrdio da će na proljeće stići iPhone SE2, da bi kasnije tijekom 2020. iPhone dobio verzije 12 i 12 Pro, o kojima smo već načuli neke glasine.

Međutim, pravi novitet Apple je, izgleda, sačuvao za 2021. godinu. Obično točna predviđanja spomenutog analitičara ovoga puta sadrže informaciju o dugo očekivanom izbacivanju Lightning priključka s iPhonea, no umjesto da ga zamijene s USB-C priključkom kakav postaje standard kod ostalih proizvođača, Apple ponovno namjerava krenuti neutabanim stazama.

Modeli iPhonea za 2020. i 2021. kako ih vidi Ming-Chi Kuo (TF International Securities)
Modeli iPhonea za 2020. i 2021. kako ih vidi Ming-Chi Kuo (TF International Securities)

USB-C? Što je to?

iPhone 13 Pro, ili neka druga inačica koja se pojavi u 2021. godini mogla bi biti potpuno bežična – dakle, bez ikakvog fizičkog priključka za data kabel, slušalice, punjač, ili bilo što drugo. Ova "pogodnost" bit će rezervirana vjerojatno za najskuplje flagship modele iPhonea u ponudi, predviđa Kuo na temelju informacija koje redovito dobiva od insidera.

Stvaranje potpuno bežičnog iPhonea moglo bi biti "ono nešto" čime će se u budućnosti dičiti samo najluksuzniji primjerci i čime će se isticati od konkurencije.

Nova hrabrost

Kada je na iPhoneu 7 Apple odlučio izbaciti 3,5-milimetarski priključak za slušalice, svoj je potez opisao kao "hrabrost", a sebe još jednom pozicionirao kao predvodnika trendova u industriji. Iako uz mnogo negodovanja, mnogi su od tada slijedili njihov primjer pa su danas audio utori na mobitelima gotovo pa izumrla vrsta, dok bežične slušalice sve više postaju mainstream.

Isporučiti mobitel bez utora za punjač mogao bi biti novi, sličan, korak prema bežičnoj budućnosti.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi