Posljedice sigurnosnih problema: ostavka prvog čovjeka Boeinga i odlazak vodećih ljudi

Generalni izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun najavio je da će se povući s te funkcije, ali tek na kraju tekuće godine. Voditelj odjela komercijalnog zrakoplovstvo i predsjednik uprave odlaze odmah

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. ožujka 2024. u 18:32

Nakon niza skandala i tehničkih problema, manjih i većih, koji su pogodili Boeingove zrakoplove, došlo je i do prvog značajnijeg poteza uprave te američke kompanije. Najznačajniji je svakako ostavka aktualnog generalnog izvršnog direktora, Davea Calhouna, koji je, navodno svojevoljno, odlučio napustiti tu poziciju.

Ipak, Boeing neće morati novog CEO-a tražiti odmah, jer će Calhoun u fotelji prvog čovjeka kompanije ostati sve do kraja 2024. godine. Nastavit će, kaže voditi kompaniju tijekom godine kako bi se dovršio započeti ključni proces stabilizacije i pozicioniranja za budućnost.

"Sigurnost i kvaliteta"

Predsjednik upravnog odbora Larry Kellner najavio je da se za tu poziciju više neće kandidirati, uoči nadolazeće godišnje skupštine dioničara, pa će na njegovoj poziciji biti nezavisni Steve Mollenkopf, koji će biti zadužen i za odabir nasljednika Calhouna. Dosadašnji direktor odjela za komercijalnu avijaciju, Stan Deal, također odlazi iz Boeinga, a odmah na njegovu dužnost stupa nova osoba, Stephanie Pope.

Dave Calhoun 📷 Boeing
Dave Calhoun Boeing

Još uvijek predsjednik uprave i generalni izvršni direktor Dave Calhoun obratio se zaposlenicima i dopisom, u kojem kao glavni "okidač" ostavke navodi incident na letu Alaska Airlinesa 1282 (let u kojem je njihov zrakoplov Boeing 737 Max ostao bez panela vrata). To je bio, kaže, prijelomni trenutak, na koji kompanija mora odgovoriti ponizno i transparentno. "Također moramo usaditi potpunu predanost sigurnosti i kvaliteti na svakoj razini naše tvrtke", kaže Calhoun, "jer nas svijet gleda".

Sada je pred Boeingom razdoblje velike transformacije, u kojem moraju ostati fokusirani na stabiliziranje poslovanja, "nakon nevjerojatnih izazova proteklih pet godina, sa sigurnošću i kvalitetom kao vodiljama svega što radimo", zaključio je Calhoun.

Podsjetimo, razdoblje od kritičnih pet godina za Boeing započelo je fatalnim nesrećama modela 737 Max, a traje sve do današnjih dana, kada njihovi zrakoplovi prečesto završavaju na naslovnicama zbog raznih tehničkih problema.