Google poduzima pravne radnje kako bi spriječili lažne recenzije na svojim servisima

Ovom tužbom, Google želi objaviti "rat" protiv prevaranata što bi trebalo pomoći da se "stane na kraj ovim vrstama zlonamjernih shema" koje manipuliraju odlukama potrošača pri online kupovini

Tomislav Stanković nedjelja, 18. lipnja 2023. u 17:48
📷 Image: Nathana Rebouças, Unsplash
Image: Nathana Rebouças, Unsplash

Google Search, Maps i YouTube pomažu tvrtkama u izgradnji online prisutnosti i kako bi razvili svoje poslovanje i na kraju stupili u kontakt s klijentima.

No kada se u tom sustavu, koji se temelji na dobrovoljnim unosima, nađu zlonamjerni korisnici koji lažnim unosima žele ostvariti novčanu korist dolazi do nepovjerenja krajnjih potrošača koji troše novac na temelju lažnih recenzija.

Savezna komisija za trgovinu (FTC) citirala je anketu u kojoj su potrošači izjavili da svake godine u prosjeku troše 125 dolara zbog netočnih recenzija.

Kako bi tome stao na kraj Google je objavio detalje o podnošenju tužbe za zaštitu potrošača. Tužbom žele pokazati da neće sjediti prekriženih ruku dok prevaranti zlorabe njihove proizvode.

Prva je tužba usmjerena prema osobi koja je provela "koordiniranu kampanju za prevaru potrošača i vlasnika tvrtki pokušavajući prijevarom manipulirati uslugama za male tvrtke". Tom je kampanjom kreirano više od 350 lažnih poslovnih profila s više od 14.000 lažnih recenzija.