Samsungov Jay Y. Lee oslobođen optužbi za financijski kriminal

Spajanje dvaju Samsungovih podružnica, Samsung C&T i Cheil Industries iz 2015. godine ipak nije bilo provedeno mimo zakona. Odlučio je tako sud u Seoulu, pa je prvog čovjeka Samsunga oslobodio krivnje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 5. veljače 2024. u 11:46

Prvi slučaj poslovnog kriminala, vezanoga uz korupciju i pogodovanje, za danas čelnog čovjeka Samsunga završen je bio 2022. godine. Tada je bio primio predsjedničko pomilovanje, a predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol dodijelio mu ga je bio kako bi ovaj "pomogao u ekonomskom oporavku zemlje". Samo koji mjesec nakon toga Jay Y. Lee i formalno postaje generalni izvršni direktor Samsunga, no nad njegovom glavom sve do sada bilo je i breme drugog pravnog procesa.

Nepravomoćna presuda

U njemu je Jay Y. Lee bio optužen za poslovne malverzacije iz 2015. godine. Tada je bilo obavljeno spajanje dvaju Samsungovih podružnica, Samsung C&T i Cheil Industries, koje je istražiteljima postalo sumnjivo. U tom je procesu Lee navodno manipulirao vrijednostima dionica ovih kompanija. Napuhivanjem vrijednosti kompanije Samsung Biologics, čiji je većinski dioničar bio Cheil Industries, Lee je samome sebi, prema tvrdnjama tužitelja, bio pripisao veći udio u kompaniji te tako ilegalno povećao vlastiti utjecaj u upravljačkoj strukturi Samsunga.

I ovaj proces traje već nekoliko godina, da bi bio zaključen ovoga ponedjeljka pred Središnjim okružnim sudom u Seoulu. Tužitelji nisu uspjeli dokazati da je način provedbe spomenutog spajanja oštetio dioničare, a sud je prihvatio argumente obrane o tome da je spajanje bilo dijelom redovnih poslovnih aktivnosti, kao i da je ono imalo za cilj povećati vrijednosti obiju kompanija.

Jay Y. Lee, kažu upućeni, do sada se nećkao oko preuzimanja aktivnije uloge u upravljanju kompanijom, dok se ovaj slučaj ne razriješi. Nakon ove pozitivne presude, vjerojatno će imati odriješene ruke. Presuda je ipak i dalje nepravomoćna, žalbeni proces tek slijedi, a tu je i mogućnost da u budućnosti o svemu odlučuje Vrhovni sud. Uz Leeja, istom je presudom nepravomoćno oslobođeno i njegovih 13 suradnika, koji su sudjelovali u istom procesu spajanja.