Developer osmislio značajno bolji format za kompresiju fotografija bez gubitaka kvalitete

Format se naziva QOI, odnosno Quite OK Image Format, a proizvodi datoteke na razini kvalitete onih u .png formatu, uz više desetaka puta brže kodiranje bez gubitka kvalitete

Sandro Vrbanus srijeda, 22. prosinca 2021. u 06:00

Sasvim dobar format slika, Quite OK Image Format, ima potencijal postati jedan od novih standarda za pohranu fotografija u komprimiranom obliku, ali bez gubitka kvalitete. Njega je razvio developer Dominic Szablewski, navodeći kako je riječ o formatu datoteke koji je iznimno brz za kreiranje, a dokumentacija mu stane na samo jednu stranicu. Ističe i kako jednostavnost ovog datotečnog formata proizlazi iz činjenice da on sam nema iskustva u algoritmima za kompresiju podataka – naprotiv, imao je neke ideje, isprobao ih je, i u konačnici uspio proizvesti nešto upotrebljivo.

Brz i jednostavan lossless format

Szablewski je svoj proces opisao na svojem blogu. Kaže kako se ovog posla primio jer su drugi formati (.png, .jpeg, ali i video formati kao što su .mpeg, .mov i .mp4) iznimno kompleksni, jer ih je "dizajnirao konzorcij". Igrom slučaja oni su postali standard koji je sve, samo ne idealan, a kao alternativa pojavljuju se razni otvoreni formati, ponovno vrlo složene strukture.

Dokaz brzine kodiranja
Dokaz brzine kodiranja

I tu na scenu stupa Quite OK Image Format, skraćeno QOI. Njegova dokumentacija stane na jedan list papira, slike komprimira efikasno poput .png formata, čini to bez gubitaka, i u jednom prolazu. Svaki piksel slike obrađuje se samo jednom, a zapisuje ga se na jedan od četiri načina koje je osmislio Szablewski.

Rezultat je kodiranje slika koje je kvalitetno kao kod .png-a, ali je pritom 20 pa do čak 50 puta brže. Dekodiranje je 3-4 puta brže, a za jedan i drugi proces koristi se vrlo jednostavan algoritam, "težak" tek oko 300 linija napisanih u C-u. Cijeli projekt je u javnoj domeni i otvorenog koda, a autor kaže da bi uz malo dorade ista metoda mogla poslužiti i za kodiranje video zapisa. QOI je već dobio nativnu aplikaciju za stvaranje i pregledavanje slika, kao i podršku za nekoliko open source editora, pa se Szablewski nada da bi mogao postati široko prihvaćen.