Apple će omogućiti konkurentima pristup NFC-u kako bi spriječio protutrustovski postupak EU

Appleovi proizvodi, poput iPhonea ili Apple Watcha, imaju čipove za mobilnu komunikaciju na malim udaljenostima. Nitko drugi nema pristup NFC-u za mobilna plaćanja, no to bi se moglo promijeniti

Sandro Vrbanus srijeda, 13. prosinca 2023. u 06:00

Još jedna europska regulativa mogla bi dodatno promijeniti način na koji Apple posluje na području Europske unije, a možda i šire. Nakon što su ih regulativom natjerali na ugradnju USB-C priključaka, pa zaprijetili i obvezom otvaranja iOS-a za vanjske aplikacije, instalirane mimo App Storea, europski regulatori mogli bi dokinuti i praksu zaključavanja NFC tehnologije na iPhoneima.

Monopol Apple Paya

Naime, Apple je pod njihovim pritiskom, kako doznaje Reuters, predložio izmjene svoje poslovne prakse. Konkurentima će navodno omogućiti pristup svojim NFC čipovima, ugrađenima u iPhone, iPad ili Apple Watch uređaje, kada je riječ o mobilnom plaćanju. Time bi se spriječio novi antitrustovski postupak, a moguće i oveća kazna za podrivanje konkurencije stavljanjem usluge Apple Pay u monopolski položaj.

Apple još od generacije iPhonea 6 u svoje mobitele ugrađuje NFC čipove za mobilnu komunikaciju na malim udaljenostima, koji primarno služe za mobilna plaćanja putem sustava Apple Pay. No, za razliku od mobitela na Androidu, kod iPhonea tom dijelu hardvera pristup nemaju vanjski developeri aplikacija za plaćanje kao niti konkurentski platni servisi.

Tek u novijim generacijama iPhonea Apple je omogućio čitanje vanjskih NFC "tagova" i dao tek ograničeni pristup developerima, no i dalje im onemogućava provođenje mobilnih plaćanja korištenjem te tehnologije.

Sada je na potezu Europska komisija, koja će se vjerojatno konzultirati s konkurentima i provjeriti je li Appleova ponuda korektna. U slučaju da se ne nagode, Appleu prijeti kazna, koja može iznositi i to 10% ukupnog godišnjeg prometa – a kod njih se tu radi o desecima milijardi eura.

Komisija po ovom pitanju istražuje Apple od 2020. godine, a lani su i službeno pokrenuli preliminarne izvide. "Isključivanje drugih takmaca u suprotnosti je s člankom 102. Ugovora o funkcioniranju Europske unije koji zabranjuje zloupotrebu dominantnog tržišnog položaja", pojašnjeno je tada.