EU smatra da Apple podriva konkurenciju u domeni beskontaktnog plaćanja

Preliminarna istraga Europske komisije utvrdila je da Appleova usluga mobilnog plaćanja Apple Pay nije u skladu s antitrustovskim pravilima Unije te da onemogućava konkurentska rješenja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. svibnja 2022. u 14:43

U svojoj misiji osiguranja poštene tržišne utakmice u tehnološkom sektoru diljem Europske Unije, Europska je komisija pokrenula preliminarne izvide usmjerene, ponovno, prema Appleu i njegovoj praksi zatvaranja korisnika unutar vlastitog ekosustava aplikacija, proizvoda i usluga. Ovoga se puta na tapeti europskih istražitelja našla usluga digitalnog plaćanja putem mobilnih uređaja, Apple Pay.

Samo jedan Wallet na iOS-u

"Mobilna plaćanja igraju brzorastuću ulogu u našoj digitalnoj ekonomiji. Za integraciju europskih tržišta digitalnih plaćanja važno je da korisnici profitiraju od konkurencije na tom inovativnom tržištu. No, imamo naznake da je Apple za treće strane ograničio pristup ključnim tehnologijama bitnima za razvoj konkurentskih rješenja digitalnih novčanika na svojim uređajima", poručila je potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

Europska komisija danas je i obavijestila Apple o svojim preliminarnim rezultatima istrage, koji pokazuju kako je ova kompanija zloupotrijebila svoj dominantan položaj kad je riječ o digitalnim novčanicima na uređajima s iOS-om.

Ograničavanjem pristupa tehnologiji beskontaktnog plaćanja (NFC) drugim tvrtkama, ograničili su razvoj konkurentskih rješenja i pogodovali isključivo svojem Apple Payu, kažu iz Komisije.

Apple Pay je, naime, jedino rješenje za mobilni digitalni novčanik dostupno na uređajima s iOS-om, a Apple ga ne otvara trećim stranama ili developerima koji bi htjeli izraditi vlastita, njima konkurentska, rješenja. Ovakvo isključivanje drugih takmaca u suprotnosti je s člankom 102. Ugovora o funkcioniranju Europske unije koji zabranjuje zloupotrebu dominantnog tržišnog položaja.

Nakon što su o ovome obavijestili Apple, iz Komisije su najavili kako očekuju odgovor, tj. Appleov stav o tom pitanju. Rezultati preliminarnih izvida ne prejudiciraju ishode istrage, kažu.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi