Google Alerts vam može javiti što sve na webu postoji o vama

Google Alerts omogućuje primanje obavijesti o vrlo specifičnim vijestima, spominjanju vašeg imena iz bilo kojeg kuta weba i više od toga. Tamo gdje prestaje trag, tu počinje Google Alerts

Tomislav Stanković petak, 24. veljače 2023. u 17:16

Na internetu se stalno objavljuje novi sadržaj i može biti teško pratiti sve novosti o čemu god da se radilo, a posebno ako se te novosti tiču vas osobno. I koliko god se pretraživanje činilo jednostavnim nema potrebe gubiti vrijeme na tu aktivnost ako se ona može automatizirati.

U nastavku saznajte kako, besplatno, dobiti automatske obavijesti kada se vaše ime spomene negdje na webu. Osim toga, Google Alerts se može koristiti i u poslovne svrhe. 

Kreiranje upozorenja

Preduvjet za kreiranje upozorenja je postojanje Google računa koji je besplatan. Nakon toga je dovoljno otići na adresu https://www.google.com/alerts gdje će se otvoriti jednostavna forma za pretraživanje.

Forma funkcionira na jednak način kao i Google tražilica. Upišite pojam koji bi inače ručno pretraživali i od njega kreirajte automatsko upozorenje.

Prilikom kreiranja upozorenja moguće je koristiti dodatne opcije kao i kod Google tražilice.

Jednom kada ste upisali željeni pojam nemojte odmah kliknuti na „Create Alert“ nego odaberite padajući izbornik „Show options“ koji će pokazati nekoliko dodatnih opcija.

Te se opcije tiču izbora koliko često ćete primati upozorenja (u trenutku kada se dogode ili jednom dnevno ili jednom tjedno), omogućuje vam odabir izvora (automatski, vijesti, blogovi, web, videozapisi, knjige, rasprave i financije), jezik i regija za vaša upozorenja, količina upozorenja (sva ili samo najbolja) te način dostavljanja upozorenja (e-mail ili RSS feed).

Pregled upozorenja

Jednom kreirana upozorenja moguće je vidjeti ispod forme za pretraživanje. Ispod ukupnog broja upozorenja nalaze se sva kreirana upozorenja koja je također moguće uređivati i promijeniti bilo koju od opcija u ranije spomenutom padajućem izborniku ili skroz obrisati.

Također, postoje i dodatne opcije kojima je moguće pristupiti klikom na ikonu zupčanika. Putem tog izbornika moguće je odabrati vrijeme isporuke za svoja upozorenja ili ih primati kao sažetak u jednoj e-poruci.

I to je sve. Ovisno o odabranim postavkama Google će vam u zadanom obliku poslati upozorenja.