Japanski "lunarni snajper" uspješno sletio na Mjesec, a onda zapao u probleme

Nakon neuspjeha američke misije, ona japanska usmjerena ka Mjesecu polučila je nešto bolji rezultat. Lander SLIM spustio se na zadano mu mjesto, upisavši tako Japan kao tek petu zemlju kojoj je to uspjelo

Sandro Vrbanus subota, 20. siječnja 2024. u 19:32

Japanska lunarna misija Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) ovoga je petka, 19. siječnja, uspjela na površinu Mjeseca meko spustiti svoju sondu. Time je Japan postao tek peta zemlja sa zabilježenim uspješnim slijetanjem sonde na površinu našeg prirodnog satelita. Nedugo nakon slijetanja, lander SLIM poslao je telemetrijske podatke kontroli misije, što im je dalo do znanja da poslana oprema na Mjesecu funkcionira.

Djelomični uspjeh

Podaci su pokazali da je slijetanje prošlo kako je bilo i očekivano – lander je, naime, imao cilj spustiti se na kosinu pa se nakon toga lagano "prevrnuti" na svoje glavne noge. Telemetrija sugerira da je do preciznog spuštanja (što je sondi i dalo nadimak "snajper") došlo i da je SLIM na površini i neoštećen, uspio je netom prije slijetanja ispustiti dva malena robotska rovera i činilo se da je s njime sve u redu.

Ipak u poslanim se podacima vidi problem s napajanjem električnom energijom. Solarni paneli, naime, nisu odmah počeli generirati planiranu količinu energije za rad SLIM-a, što je dalo naslutiti da se prilikom prevrtanja lander otkotrljao predaleko i možda aterirao na bok ili čak potpuno naopako. Iz japanske svemirske agencije JAXA potvrdili su uspjeh slijetanja, no na tiskovnoj konferenciji nakon događaja "nisu izgledali sretno", izvještavaju prisutni. Dužnosnici nisu mogli potvrditi je li lander završio na krovu ili u nekom drugom neželjenom položaju, što bi dovelo do pogrešne orijentacije solarnih panela.

U slučaju da je problem teže naravi i da ga se ne može riješiti, lander će raditi tek koliko mu to omogući energija iz ugrađenih baterija. Inicijalni plan je bio da ih se dopunjava tijekom gotovo četiri mjeseca, koliko je misija trebala trajati. Prvi cilj je, dakle, ispunjen. Demonstrirana je tehnika preciznog slijetanja, ono je obavljeno na meki i kontrolirani način, a sada je na JAXA-i da odgonetne što je pošlo po zlu nedugo nakon toga.