Krenuo je novi val Netflixovog poskupljenja pretplate

Zabrana dijeljenja lozinki je upalila, pa Netflixu broj pretplatnika raste najviše od razdoblja pandemije. U skladu s tim, pretplata ponovno poskupljuje na tržištima SAD-a, UK i Francuske

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. listopada 2023. u 11:46

Baš kao što se početkom mjeseca neslužbeno doznalo, Netflix je zaista započeo ponovno podizati cijene pretplate na nekoliko tržišta. Ta odluka stiže zajedno s objavom najnovijih poslovnih rezultata, koji pokazuju da im je proteklo tromjesečje bilo najbolje, kad je riječ o rastu broja pretplatnika, još od doba velike ekspanzije usred pandemijskog lockdowna, 2020. godine.

Sve više gledatelja plaća pristup

U trećem je kvartalu 2023. godine ovaj streaming servis dobio novih 8,8 milijuna pretplatnika. Zabilježeno je povećanje prosječnih broja plaćenih pristupa od čak 9% u odnosu na lani, a trenutačno bilježe 247 milijuna aktivnih pretplata. Kao osnovni generator ovog aktualnog rasta u kompaniji ističu nedavnu odluku o zabrani dijeljenja lozinki, čime su brojni gledatelji u praksi bili prisiljeni postati njihovim pretplatnicima. Poručuju da je broj pretplatnika, koji su otkazali pretplatu zbog ove odluke, manji od očekivanoga. Umjesto toga, oni koji su do sada "posuđivali" pristupne podatke sve se više pretvaraju u samostalne pretplatnike.

Zanimljivo, kažu i da je zabilježen velik rast broja pretplatnika na jeftine pakete s reklamama. Oni isprva nisu bili dobro prihvaćeni, a u protekla tri mjeseca broj aktivnih je pretplata na takve pakete porastao za čak 70% u odnosu na drugo tromjesečje godine. Sve to dovelo je do nadmašivanja očekivanja u smislu prihoda i dobiti, pa je cijena Netflixove dionice porasla za čak 12%, na krilima dobrih poslovnih vijesti.

Cijene idu gore

Ohrabreni tim rezultatima, u Netflixu nastavljaju ono što su najavili nedavno – povećanje cijena zahvatit će dio korisnika na tri velika tržišta, u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj. Tamo će za otprilike 2 dolara (ovisno o tržištu) poskupjeti najjeftiniji paket bez reklama, koji je u međuvremenu ukinut i dostupan je samo postojećim pretplatnicima. Toliko će porasti i cijena Premium pretplate, pa će ona u SAD-u iznositi 22,99 dolara na mjesec, a u Francuskoj, primjerice, 19,99 eura.

Gledatelje u Hrvatskoj ovaj val poskupljenja je zaobišao, pa će oni i dalje plaćati 4,99 eura za Basic, 7,99 eura za Standard te 9,99 za Premium paket. Hoće li se aktualni val poskupljenja nastaviti i proširiti na ostala tržišta, za sada nije sigurno, ali je – sudeći prema dosadašnjem iskustvu – sasvim izvjesno.