Nije déjà vu: Netflix opet planira povećati cijene pretplate

Najveći video streaming servis na svijetu bio je među prvima s idejama poput zabrane dijeljenja lozinki i uvođenja reklama u jeftine pakete, a svoje "liderstvo" namjeravaju zadržati i kad je riječ o cijenama

Sandro Vrbanus srijeda, 4. listopada 2023. u 10:50

Netflix je prodrmao tržište streaminga svojim odlukama o uvođenju jeftinijeg paketa pretplate s reklamama, pa potom i zabranom dijeljenja lozinki izvan jednog kućanstva, a među vodećima je i kad je riječ o poskupljenjima. Ostatak tržišta obično prati što radi Netflix, pa njegove poteze kopiraju HBO, Disney i ostali – dok korisnicima nisu baš sve ove promjene pretjerano drage.

Viša cijena, a još i reklame

Prema informacijama koje je objavio Wall Street Journal, Netflix sada ponovno gleda kako bi zaradio više novca, pa već razmatraju i sljedeće poskupljenje svoje pretplate, i to onog najjeftinijeg paketa, uz koji se gledateljima prikazuju i reklame. Izvori su potvrdili da se već interno govori o poskupljenju te pretplate za nekoliko svjetskih tržišta, no prvenstveno za ona najbliža im i najvažnija – SAD i Kanadu.

Cijene raznih streaming usluga u SAD-u na početku i danas 📷 WSJ
Cijene raznih streaming usluga u SAD-u na početku i danas WSJ

Posljednji puta Netflix je cijene dizao u siječnju prošle godine, a od tada su njegov potez popratili i mnogi drugi. Netflix je potom ozbiljnije počeo ograničavati dijeljenje lozinki (u Hrvatskoj su pritom čak i snizili cijene pretplate), a sada se vraćaju planovima o poskupljenju. U Hrvatskoj paket s reklamama trenutačno nije dostupan, a osnovna pretplata na Netflix (1 uređaj i HD rezolucija) košta 4,99 eura mjesečno.

U SAD-u paket s reklamama (za 2 uređaja i s HD rezolucijom) košta 6,99 dolara na mjesec, dok osnovni paket bez reklama stoji sada već prilično visokih 15,49 dolara. Potonja cijena vrijedi za jedno kućanstvo, a vanjski se gledatelji mogu dodati po cijeni doplate od 7,99 dolara mjesečno.