Svi Južnokorejci postali su mlađi za barem jednu godinu

Zbog odbacivanja tradicionalnog sustava za brojanje nečijih godina, svi Južnokorejci postali su, barem 'na papiru', za jednu godinu mlađi

Matej Markovinović srijeda, 28. lipnja 2023. u 14:25
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Svaki stanovnik Južne Koreje, barem "na papiru", postao je mlađi za jednu godinu. Rezultat je to promjene zakon koji odbacuje tamošnji tradicionalni sustav za brojanje nečijih godina i zamjenjuje ga međunarodno prihvaćenom metodom.

Naime, prema prethodnom sustavu, Južnokorejci su se rađali s napunjenih godinu dana, a godine su se dodavale svakog 1. siječnja. To znači da bi dijete rođeno 31. prosinca napunilo dvije godine čim bi sat otkucao ponoć, piše The Guardian.

Iako se međunarodno računanje vremena koristilo u medicinskim i pravnim dokumentima od 60-ih godina prošloga stoljeća, drugi službeni obrasci nastavili su koristiti tradicionalnu metodu što je uveliko zbunjivalo Južnokorejce. Taj bi problem novom odlukom tamošnje Vlade konačno trebao biti riješen.

„Očekujemo da će se pravni sporovi, pritužbe i društvena zbrka koja je nastala oko toga kako izračunati dob, uveliko smanjiti. Dobar je osjećaj i za ljude poput mene koji su sljedeće godine trebali napuniti 60. Osjećate se kao da ste još uvijek mladi“, rekao je Lee Wan-kyu, ministar zakonodavstva Južne Koreje.