Huaweijev zamjenski OS za Android zvat će se - ARK

poruka: 90
|
čitano: 22.038
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Huaweijev zamjenski OS za Android zvat će se - ARK".
10 godina
neaktivan
Re: Huaweijev zamjenski OS za Android zvat će se -
nex987 kaže...

Ako podržava Android aplikacije, to je onda samo skin od Androida?

fork Androida (AOSP) bez Google Play Services, kao sto su CyanogenMod/LineageOS, Amazon Fire OS ili Nokia X platform.

6 godina
ante_etna kaže...
Posmatrač kaže...
ante_etna kaže...
Posmatrač kaže...

Ja ne pričam o moralu vec da poslovanje sa kriminalcem ne znaci automatski krivicno djelo. Ti kao gradjanin ne znas niti moras znati da je neko kriminalac ili ne...

To znam. U temi se više manje i provlači moral. U međunarodnoj politici i trgovini ne postoji krivično djelo nego nosači aviona, nafta i lova.

U međunarodnoj politici i trgovini ne postoji moral vec samo profit...

I to znam. Samo ne znam zašto to pišeš meni.

Razgovaramo ;)

13 godina
Jura iz druge galaksije kaže...
LudaRajcica kaže...

neka pati koga smeta Hrvatska je po korumpiranosti (kockoglavi) prvak svijeta!!! :D

Dobro jutro domaćine, prošlo je podne.

ITman kaže...

Industrijska špijunaža je normalni dio biznisa, ameri su prvaci u tome i sve kaj imaju mogu zahvaliti ratovima i otimanju, da pred kraj 2. Svjetskog rata kad su skužili da Staljin ne kani stati, nisu podvili repove ko prave siledžije i kukavice i pootimali hitlerove doktore, znanstvenike i inženjere i sva njihova dostignuća danas bi USA bila goli ku**c a ne velesila. Sva njihova pamet je uvozna. 

Huawei nije nazovi-firma koju je tam neki Ching sklepal od četri kolca i komada pleha iza kuće. 

Daj popij terapiju prije pisanja ovakvih bedastoća. Staljin razmontirao sve tvornice iz istočne Europe, prevezao u SSSR. Isto je koristio njemačke znanstvenike, samo skrivajući to kao zmija noge. A ovo da su Ameri podvili rep lijep je primjer propala blokada Berlina od strane tvog voljenog krvoloka. Jer u tom je momentu jedino Amer imao atomsku bombu i koliko kod bio Staljin ideologijom zasljepljena komunjara azijskog tipa znao je da će fasovati ako nešto pokuša.

A Huawei nije firma nastala u garaži. To bi, kako kod skromno zvučalo, bilo itekako poštenije. Već od strane kineskog oficira koji je dobio zadatak da kradući tuđe intelektualno vlasništvo napravi nešto jer inače ne bi izvukao živu glavu. Zna što bi ga slijedilo da je omašio: strijeljanje te prodaja njegovih organa. Kao što i dan danas ta vlast radi sa onima koje proglase neprijateljima.

Ljubomoran si na tudje uspijehe? Cinjenice da neki mogu spavati do podne i lagano kroz dan? Mogao si raditi, truditi se, spijunirati, prikupljati informacije, preprodati ih, zaraditi, postati posten clan kapitalistickog drustva, mogao si, ali nisi i sada kmecis? kmeeee kmeeeeee

odo ja odlec jos malo, uskoro ce noc, a nocu se najbolje niš ne radi :D

a sada malo ozbiljnije....

Ti si ocito malo krutih mentalnih karakteristika, seruckas po jednom huaweiu a sto je na primjer sa tebi omiljenom trulom jabukom? Nisu li oni maznuli prvo xeroxa, ka kasnije unixa pa kasnije mp3 playera pa kasnije pametnog telefunkena? jer u svemu su oni prvi bili <3 :) 

Ti ne razumijes i nisi u stanju razumijeti sto znaci biti covijek, sto znaci evolucija, sto znaci iteracijski razvoj... moras shvatiti da kopiranje nije kradja, da usvajanje tudjih znanja nije kradja, da cak ni krsenje copyrighta, patenata i sl. NIJE  kradja (ok u kockoglavim kapitalofasistickim systemu se to tako karakterizira) vec samo naucena, prihvacena ideja, znanje, metoda...

Kradja je kada ja dodjem doma kod tebe i uzmem ti fizicku imovinu, oduzmem ti nesto i ti vise toga nemas, nada, prazno... empty :D

Kada ti imas ideju, cujem ju, procitam ju i istu usvojim i prihvatim, ideja jest i moja, a sto ako ju jos i nadogradim? :D

Einstein je lopov, citao je previse pa nesto i isprdnuo, jel ? :D

ajd vrati se u svoju špilju i pitaj se di si bio '91 :D 

7 godina
neaktivan
Rajcice rekli bi susjedi promasio si cijeli kozmos kao i obicno.
12 godina
neaktivan
x18x05x kaže...
kingofthenight kaže...

Ako Microsoft nije uspjeo sa Windows Phonom, nece ni Huawei.

Ako nemas Google Mape, gMail, Whatsap, Instagram, Viber, Chrome... OS ti je osuden na propast

Donekle si u pravu. Al ovdje se priča o Kinezima. Oni će sigurno uspjeti.

Jasta ce, hocete li vi kupovati njihov telfon ako nema Google Maps, Gmail, Viber, Whatsap, Instagram, Facebook, Snap, mobilno bankarstvo vase banke... i milion drugih aplikacija?

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.5.2019 21:48 (kingofthenight).
15 godina
kingofthenight kaže...
x18x05x kaže...
kingofthenight kaže...

Ako nemas Google Mape, gMail, Whatsap, Instagram, Viber, Chrome... OS ti je osuden na propast

Jasta ce, hocete li vi kupovati njihov telfon ako nema Google Maps, Gmail, Viber, Whatsap, Instagram, Facebook, Snap, mobilno bankarstvo vase banke... i milion drugih aplikacija?

Sve će to biti. Jer taj novi OS bude treći najveći na svijetu.

Pametan čovjek primjećuje sve. Glup za sve ima poneku zamjerku.
12 godina
neaktivan
x18x05x kaže...
kingofthenight kaže...
x18x05x kaže...
kingofthenight kaže...

I Windows Phone je bio 3 najveci na svijetu  :).

14 godina
neaktivan

Najjači su ovi likovi koji kažu da mogu bez Google-ovih usluga i aplikacija, a svakodnevno koriste bar dvije Google-ove usluge, ako ne i više. 😆

6 1 hvala 0
13 godina

a čuj.to je opet monopolističko ponašanje s Gugl strane....Bespla su i svima dostupne.... Nije da nepostoje i drugi servisi istih stvari,koje se naplaćuju(alternativa).računica je jednostavna :-)

Svaka akcija ima svoju reakciju.
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.5.2019 22:54 (Igor150).
13 godina
kingofthenight kaže...
x18x05x kaže...
kingofthenight kaže...
x18x05x kaže...
kingofthenight kaže...

Pa jel nije odavno zaključeno da je Microsoft sam "ugušio" svoj mobitel? Huawei to ne misli učiniti sa svojim mobitelima, rekao bih...

Nisam ja ništa prčko.
15 godina
kingofthenight kaže...
x18x05x kaže...
kingofthenight kaže...
x18x05x kaže...
kingofthenight kaže...

Al WP nije bio Kineski, a i njima sad gori pod nogama. Sad kad sa tim krenu, nema nazad. 

Za kolegu iznad, najjači su mi oni koji misle da svi koriste Google servise.

Pametan čovjek primjećuje sve. Glup za sve ima poneku zamjerku.
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.5.2019 7:58 (x18x05x).
13 godina

Iskreno, i ne razmišljam šta je Googlovo, šta Microsoftovo... Ako radi na uređaju - radi, ako ne radi onda pičim bez toga...

Koristim Lumiu, za osnovne stvari mi dovoljna... Ne želim baciti ispravan uređaj i kupovati Android samo zato što nemam Fejsbuk na mobu i slične drljače... Pa nisam ih imao ni prije 6-7 godina pa sam opet živ...

Tko ne može bez svake drnde, nek kupuje novo tojest, ono što podržava sve điđe miđe...

On topic, Huawei je ozbiljan igrač, kontam da će se snaći već...

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
5 0 hvala 0
13 godina
kingofthenight kaže...

Imao Lumiu, imas bolji Hotmail, te WhatsApp ,Viber i mogao sam instalirati Android apps uz to uključujući YouTube te se logirati i odlogirati sa Gmail accountom.

OS je odličan, brz i fluidan.

Negovori gluposti. A sto se tice gmaps imao je win svoju aplikaciju Maps ili nešto i radila je bolje nego gmaps.

everyday i&amp;amp;#39;m shuffling...
16 godina
neaktivan
Luka123 kaže...
kingofthenight kaže...

Imao Lumiu, imas bolji Hotmail, te WhatsApp ,Viber i mogao sam instalirati Android apps uz to uključujući YouTube te se logirati i odlogirati sa Gmail accountom.

Negovori gluposti. A sto se tice gmaps imao je win svoju aplikaciju Maps ili nešto i radila je bolje nego gmaps.

HERE maps, Nokijine, kupljene zajedno s imenom Nokia.

Krivo je misliti da bez Googla nema života, niti da ne postoje opcije. Ono što jest istina, je da kad koristiš Googlove stvari, sve ti je jednostavno - što sve stoji u pozadini, to je druga priča.

Postoji deseci mail opcija, raznih mapa, Skype, Viber, WhatsApp, pa čak i ako želite i ICQ (da, još radi), Vimeo, Opera, Firefox, Dropbox, Mega... I hrpe drugih aplikacija koje mogu zamijeniti sve Googlove usluge.... Opcija ima. Ja koristim puno Googlovih stvari, ali i puno van Googlovog dohvata, jer ne dam sve Googlu.

17 godina
neaktivan
LudaRajcica kaže...

... kmeeee kmeeeeee

odo ja odlec jos malo, uskoro ce noc, a nocu se najbolje niš ne radi :D

...

ajd vrati se u svoju špilju i pitaj se di si bio '91 :D 

Neprocjenjivo jadno.

Težak je život nas konceptualnih umjetnika.
13 godina

Upravo to. Meni se čak mobitel svidio koristio sam ga dugo i imao je dark theme. 

Također sam imao Skype Viber WhatsApp kao što si naveo, Facebook YouTube , puno toga. I onaj glupi Xbox acc sam imao, i kad sam se logirao na Xbox one bio prepoznao je da sam imao račun na Lumi-i. Čudo od moba i os-a za to vrijeme.

Šteta što nisu drugi osim Nokije vidjeli potencijal.

everyday i&amp;amp;#39;m shuffling...
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.5.2019 10:05 (Luka123).
16 godina
neaktivan
Luka123 kaže...

Upravo to. Meni se čak mobitel svidio koristio sam ga dugo i imao je dark theme. 

Također sam imao Skype Viber WhatsApp kao što si naveo, Facebook YouTube , puno toga. I onaj glupi Xbox acc sam imao, i kad sam se logirao na Xbox one bio prepoznao je da sam imao račun na Lumi-i. Čudo od moba i os-a za to vrijeme.

Po meni:
- iPhone (dobar, stabilan, prokleto zaključan za bilo kakve prilagodbe) - za svakoga tko treba mob za svakodnevno korištenje, "no hassle"

- Android (dobar, često BIO nestabilan, otvoren za prilagodbe i modifikacije, radi tih modifikacija često nestabilan) - izvanredan za entuzijaste i moddere

- Windows (odličan, stabilan, brz, nedovoljna raširenost, nedovoljno aplikacija) - po meni, broj jedan za poslovne namjene

8 godina
neaktivan
ivoleko kaže...

Svasta se da u kometarima procitat...

Ne, ARK OS nece pokretati iOS aplikacije, jer je to tehnicki i legalno nemoguce. iOS prilikom bootanja radi provjeru samog hardvera, serijskog broja, digitalnih potpisa itd. i ne moze se vrtiti u virtualizaciji bez znacajnijeg modificiranja/hakiranja sustava.

A takvo sto Huawei, cak i kad bi tehnicki mogao, s legalne strane ne smije raditi.

Da, ARK OS ce moci pokretati Android aplikacije, ali koliko mu to znaci kad nece imati Google Play kao glavni izvor Android aplikacija? ARK OS moze imati svoju trgovinu, ali u njoj LEGALNO moze imati aplikacije samo one koje developeri objave u toj trgovini. Dakle trebalo bi sve developere natjerati da objave aplikacije na njihovu novu trgovinu. I ne samo objave, vec i prilagode. Jer ako app koristi neki od Google servisa, kao sto su Google Maps ili Vision AI, to nece moci raditi na ARK OS-u.

zašto je to legalno nemoguće ?

Zato jer to Ti tako misliš ili imaš neki link na apple.com stranicu gdje je isto napisano ?

Laprdaš okolo i naširoko a vjerovatno nemaš pojma o ničemu - tako to inače ide

6 godina
Luka123 kaže...
kingofthenight kaže...

Win i dalje imaju maps samo nemaju mobilni OS......

Muha kaže...
Luka123 kaže...

Po meni:
- iPhone (dobar, stabilan, prokleto zaključan za bilo kakve prilagodbe) - za svakoga tko treba mob za svakodnevno korištenje, "no hassle"

- Android (dobar, često BIO nestabilan, otvoren za prilagodbe i modifikacije, radi tih modifikacija često nestabilan) - izvanredan za entuzijaste i moddere

- Windows (odličan, stabilan, brz, nedovoljna raširenost, nedovoljno aplikacija) - po meni, broj jedan za poslovne namjene

Android nije za svakodnevno koristenje? 70+% mobitela na trzuistu nisu za svakodnevno korištenje?

Windows mobilni os za poslovne svrhe? Jos uvijek to tupite? Sta znaci za poslovne svrhe? Mail je drugaciji? E banking drugacije radi? Koje budalastine jos uvijek lupate.... Nego kad ce taj surface phone koji samo sto nije vec godinama ;)

8 godina
neaktivan
Vratio se torent na forum

0 0 hvala 0
6 godina
uragan kaže...
Vratio se torent na forum

Vratili se fanatici windows mobile OS-a sa svojim deluzijama.... Josa kad krenete o reklamam u androidu zabavi nikad kraja ;)

17 godina
CrniPero kaže...
ivoleko kaže...

Svasta se da u kometarima procitat...

Ne, ARK OS nece pokretati iOS aplikacije, jer je to tehnicki i legalno nemoguce. iOS prilikom bootanja radi provjeru samog hardvera, serijskog broja, digitalnih potpisa itd. i ne moze se vrtiti u virtualizaciji bez znacajnijeg modificiranja/hakiranja sustava.

A takvo sto Huawei, cak i kad bi tehnicki mogao, s legalne strane ne smije raditi.

Da, ARK OS ce moci pokretati Android aplikacije, ali koliko mu to znaci kad nece imati Google Play kao glavni izvor Android aplikacija? ARK OS moze imati svoju trgovinu, ali u njoj LEGALNO moze imati aplikacije samo one koje developeri objave u toj trgovini. Dakle trebalo bi sve developere natjerati da objave aplikacije na njihovu novu trgovinu. I ne samo objave, vec i prilagode. Jer ako app koristi neki od Google servisa, kao sto su Google Maps ili Vision AI, to nece moci raditi na ARK OS-u.

zašto je to legalno nemoguće ?

Zato jer to Ti tako misliš ili imaš neki link na apple.com stranicu gdje je isto napisano ?

Laprdaš okolo i naširoko a vjerovatno nemaš pojma o ničemu - tako to inače ide

Cemu takav stav? Jel ti imas negdje napisano koje potvrduje drukcije ili ...?

Ja sam developer iOS aplikacija i ne zelim da niti jedan tamo Huawei objavi moju aplikaciju na svojoj trgovini bez moje privole. I Huawei nema pravo na to. A dokaz tome ti je sto svaki od alternativnih Android store-ova, kao sto je Amazon App store, zahtijeva objavu aplikacije da bi istu mogao tamo i staviti. 

S druge strane, Apple-ov softver (iOS) je na isti takav nacin u vlasnistvu Apple-a, i nitko ga nema pravo distribuirati na svojem hardveru bez Apple-ove dozvole. Isto kao da kazes da kad kupis VMWare virtualisation tool, da usput dobijes na njemu i Windowse. Ne dragi moj, Windowse moras sam kupiti od Microsofta i instalirati. Druga je stvar kada ja osobno uzmem iOS ZA SVOJ iPHONE i modificiram ga (jailbreakam) na svom uredaju. U tom cinu nema nista ilegalno.

Ono sto bi Huawei legalno mogao napraviti je nekakvu virtualizaciju pokretanja .ipa file-ova (kao npr. Wine na Linuxu), iako je to za izvesti jako tesko (na neku pristojnu funkcionalnu razinu) s obzirom na zatvorenost iOS-a i hrpu Apple-ovih servisa. A cak i kad bi uspio, i dalje ostaje problem naveden na pocetku. A to je da bi developeri morali publishat svoje iOS aplikacije na Huawei store.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.5.2019 12:19 (ivoleko).
6 godina
ivoleko kaže...
......

Cemu takav stav? Jel ti imas negdje napisano koje potvrduje drukcije ili ...?

Ja sam developer iOS aplikacija i ne zelim da niti jedan tamo Huawei objavi moju aplikaciju na svojoj trgovini bez moje privole. I Huawei nema pravo na to. A dokaz tome ti je sto svaki od alternativnih Android store-ova, kao sto je Amazon App store, zahtijeva objavu aplikacije da bi istu mogao tamo i staviti. 

S druge strane, Apple-ov softver (iOS) je na isti takav nacin u vlasnistvu Apple-a, i nitko ga nema pravo distribuirati na svojem hardveru bez Apple-ove dozvole. Isto kao da kazes da kad kupis VMWare virtualisation tool, da usput dobijes na njemu i Windowse. Ne dragi moj, Windowse moras sam kupiti od Microsofta i instalirati. Druga je stvar kada ja osobno uzmem iOS ZA SVOJ iPHONE i modificiram ga (jailbreakam) na svom uredaju. U tom cinu nema nista ilegalno.

Ono sto bi Huawei legalno mogao napraviti je nekakvu virtualizaciju pokretanja .ipa file-ova (kao npr. Wine na Linuxu), iako je to za izvesti jako tesko (na neku pristojnu funkcionalnu razinu) s obzirom na zatvorenost iOS-a i hrpu Apple-ovih servisa. A cak i kad bi uspio, i dalje ostaje problem naveden na pocetku. A to je da bi developeri morali publishat svoje iOS aplikacije na Huawei store.

Ovo je legalno???? Kršenje EULA?

(d) You may not, and you agree not to or enable others to, copy (except as expressly permitted by this License), decompile, reverse engineer, disassemble, attempt to derive the source code of, decrypt, modify, or create derivative works of the iOS Software or any services provided by the iOS Software or any part thereof (except as and only to the extent any foregoing restriction is prohibited by applicable law or by licensing terms governing use of open-source components that may be included with the iOS Software).

https://www.apple.com/legal/sla/docs/iOS12.pdf

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.5.2019 13:17 (Posmatrač).
17 godina
Posmatrač kaže...
ivoleko kaže...
......

Ovo je legalno???? Kršenje EULA?

(d) You may not, and you agree not to or enable others to, copy (except as expressly permitted by this License), decompile, reverse engineer, disassemble, attempt to derive the source code of, decrypt, modify, or create derivative works of the iOS Software or any services provided by the iOS Software or any part thereof (except as and only to the extent any foregoing restriction is prohibited by applicable law or by licensing terms governing use of open-source components that may be included with the iOS Software).

https://www.apple.com/legal/sla/docs/iOS12.pdf

EULA nije stavka u zakonu, vec kako mu i samo ime kaze agreement (dogovor) izmedu prodavaca (Apple-a) i kupca (tebe). Apple u EULI garantira da ce ti davati svoje usluge, a zauzvrat trazi od tebe da se pridrzavas njegovih pravila.

Ako ti jailbreakas iOS, Apple ti po EULI moze legalno uskratiti svoje usluge (i jamstvo). I to je to. Npr. to je Microsoft napravio kada je banao XBOX konzole sa svog XBOX Live-a onda kad bi skuzio da koristis piratske igre.

Ok, Apple te tehnicki moze i tuziti, ali samo u drzavama gdje je jailbreak zabranjen (i to nema veze s EULA).

Uostalom, spomenuo sam jailbreak samo zato da slikovitije objasnim CrnomPeri zasto Huawei ne moze legalno izvest to da se iOS aplikacije vrte na njegovom ARK OS-u.

Jer cak i kad bi jailbreak bio 100% legalan svugdje, Huawei nebi smio isporucivati iOS virtualizaciju sa svojim ARK OS-om.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.5.2019 23:52 (ivoleko).
6 godina
Nije dogovor već ugovor što je sa pravne strane velika razlika....

Ostali se slažem.....
14 godina
Posmatrač kaže...

Ostali se slažem.....

Nije niti dogovor, niti ugovor već SPORAZUM između dviju strana 

ATJ Lučko
6 godina
ATJLučko kaže...
Posmatrač kaže...

Ostali se slažem.....

Nije niti dogovor, niti ugovor već SPORAZUM između dviju strana 

EULA (od engl. End User Licence Agreement) je ugovor o licenci programske podrške, za krajnjeg korisnika.

EULA je memorandum ugovora između proizvođača i korisnika programske podrške, koja uključuje korisnikovu licencu. Korisnik može biti bilo koji krajnji korisnik. Ugovor određuje granice slobode koje jamči vlasnik.

https://hr.wikipedia.org/wiki/EULA

Pametnjaković....

17 godina
Posmatrač kaže...

Ostali se slažem.....

My bad, dogodi se kad pises kasno navecer. 

Da da, ugovor, ne znam sto bi dogovor u pravnom smislu uopce i znacio...

6 godina
ivoleko kaže...
Posmatrač kaže...

Ostali se slažem.....

My bad, dogodi se kad pises kasno navecer. 

Da da, ugovor, ne znam sto bi dogovor u pravnom smislu uopce i znacio...

Ajd da te malo branim ;) Prije ugovora obicno prethodi dogovor ;)

17 godina
neaktivan
MasterOfDisaster kaže...

Huawei je mega firma koja ulaže strašna sredstva u R&D i u intelektualno vlasništvo.

Ulažu oni sredstva, ali u krađu

Huawei Accused Of Technology Theft

Težak je život nas konceptualnih umjetnika.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice