Znate o čemu bi bilo veoma zanimljivo čitati? O kemijskome nazivlju. Samo predlažem.
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko
- poruka: 17
- |
- čitano: 5.421
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
naranče su prve dobile naziv po boji (koja prije naranača nije postojala). tek poslije su pronašli mrkvu i ... jebga, zakasnilo.
Ne zna što je grozota komu nisu u Dubravici uvalili mafin od mrkve.
E: Mrkvin mafin. ❤️
Ne zna što je grozota komu nisu u Dubravici uvalili mafin od mrkve.
nadam se da si pružila grčevit (iako uzaludan) otpor.
Da dogovorim Mary Sue. Kemijska nomklatura (imenovanje kemijskih spojeva) izuzetno je komplicirana, pa je ni mnogi kemičari nisu do kraja svladali. Razlog tome je što se kemijski spojevi imenuju po svojstvima i strukturi, a često i po jednom i po drugom na vrlo nesistematičan način. Rado bih o tome pisao za ovu rubriku, no bilo bi dobro da mi postavite nekoliko pitanja, da vidim što vas od toga zanima. A što se tiče mrkve u kuhinji, doista se može za sve upotrijebiti. Može se od nje i kolač (zlevka) ispeći. Dovoljno je u standardnu smjesu naribati mrkvu. Meni je pak mrkva najbolja kada se peče s mesom u roru - umjesto krumpira (pekarska mrkva).
Koristan članak, hvala.
Pri nekom, tko zna koliko niskom tlaku i šećer se može pretvoriti u plin
Dodao bih da je problem kod isparavanja šećera na standardnom tlaku to što s povećanjem temperature jednostavno ne stigne ispariti (u obliku šećera) prije nego se raspadne na manje molekule.
Slično vrijedi i za šećerni alkohol. Po podacima koje sam našao, isparavanje sorbitola (bez dekompozicije) potvrđeno je na tlaku 0.1 bar i temperaturi od 294°C.
Ista studija navodi da glukoza pri istom tlaku počinje isparavati već na 220°C, ali uz parcijalnu dekompoziciju.
naranče su prve dobile naziv po boji (koja prije naranača nije postojala). tek poslije su pronašli mrkvu i ... jebga, zakasnilo.
hmmm nije li mrkva originalno - ljubičasta, kao i većina repa...
i mađarski naziv - sargarepa - je zapravo ugarsko-slavensko sljubljivanje - repa koja je čudna jer je žuta (sarga - žuto na mađarskom)...
i mađarski naziv - sargarepa - je zapravo ugarsko-slavensko sljubljivanje - repa koja je čudna jer je žuta (sarga - žuto na mađarskom)...
jest... ide ovako, današnja narančasta mrkva uzgojena je u nizozemskoj, birali su upravo narančasto mutirane jedinke i od njih uzgojili današnju standardnu mrkvu u čast orange-nassau, oranje... ne znam koliko je istinita ta priča
inače žuta mrkva mi je puno bolja od narančaste, ima puno intenzivniji okus i miris, ljubičastu nisam probao
I meni je ova priča o crveno/žutoj mrkvi sunjiva. Boja (crvena) boja potječe od beta-karotena, pa stoga mrkva koja nije crvena nema ni beta-karotena, a stoga ni vitamina A koji od njega nastaje. Istina, postoje biljni pigmenti koji mijenjaju boju ovisno o kiselosti (pH-vrijednosti), poput pH-indikatora, no kod beta-karotena to nije slučaj. Dokaz tome proizlazi iz teorije - molekula nema disocijabilnih skupina, beta-karotone je nezasićeni ugljikovodik, i iz eksperimenta - mrkva ne mijenja boju u kiselini (octu). O kakvom se pak pigmentu radi u žutoj mrkvi nije mi poznato.
Dok ovo pišem, moja se mrkva moči u vodi. Svako malo dođem da je pipnem te vidim je li dobro nabubrila. I što ću sad s njom?
Zloćko jedan
predstojnica samostana pozove sve časne u klaustar i veli:
sestre, imam dobru i lošu vijest!
Dobra je da će nam stići pun kamion mlade, sočne, velike i čvrste mrkve!
krene cika, smiješci, podbadanje laktovima među časnima, a glavna nastavi:
... nažalost, loša vijest je, mrkva nam dolazi narezana...
iskopa barica mrkvu na njivi i pokaže je jagici:
- moj štijef ima takega.
= kaj tak velkega?!
- ne. tak zmazanoga.
predstojnica samostana pozove sve časne u klaustar i veli:
sestre, imam dobru i lošu vijest!
Dobra je da će nam stići pun kamion mlade, sočne, velike i čvrste mrkve!
krene cika, smiješci, podbadanje laktovima među časnima, a glavna nastavi:
... nažalost, loša vijest je, mrkva nam dolazi narezana...
Ovo me podsjetilo na ono objašnjenje zakaj žene u zatvoru dobivaju narezane hrenovke za obrok
I mene to podsjetilo na jedan vic. Dođe zeko u pekaru: "Jel imate mrkve"? Pekar kaže: "Nemamo, zeko, ovo je pekara." Slijedeći dan ista priča. I tako cijeli tjedan. Pekaru dozvizdilo pa razbije zeki zube. Dođe zeko sutra: "Jel imate sok od mrkve?"
predstojnica samostana pozove sve časne u klaustar i veli:
sestre, imam dobru i lošu vijest!
Dobra je da će nam stići pun kamion mlade, sočne, velike i čvrste mrkve!
krene cika, smiješci, podbadanje laktovima među časnima, a glavna nastavi:
... nažalost, loša vijest je, mrkva nam dolazi narezana...
Ovo me podsjetilo na ono objašnjenje zakaj žene u zatvoru dobivaju narezane hrenovke za obrok
ja sam čuo za jeger kao, hmmmm, priručno sredstvo, iako mi nije jasno, jeger ide onak, ukrug.....
Uživam čitati kad muškarci pišu kako žene drkaju.
stari pokvarenjak!
(ili kako vele stari ljudi: pas pesa pozna )