Koliki je vijek podataka na USB-u?

poruka: 74
|
čitano: 29.712
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliki je vijek podataka na USB-u?".
2 godine
protjeran
Re: Koliki je vijek podataka na USB-u?

@ihush

Tako je, stvarno ne znam u čemu dotični ima problem ali ne znam kako je zamislio da taj sandisk stick bude brži od nvme.

Imam 5 komada u externim kućištima i nikakvih padova tu nema.

Jedino ako on ima problema s tim kućištem odnosno kontrolerom koji nije pouzdan. 

A moguće i da se ssd zagrije ako nema thermal pad pa dodje do throtlanja.

Puno je tu upitnika pa treba točno vidjeti opremu, ali načelno bilo koji stick nema šta tražiti pored nvme.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.5.2023 9:44 (HR55).
12 godina
HR55 kaže...

Ništa tu nije govno osim tvog trkeljanja.

Realno, ne postoji loš nvme, osim možda nekih noname kineskih.

Isto tako razliku u brzinu između najsporijeg i najbržeg nvme ćeš vidjeti samo u benchmarku.

strašno, drugima pričaš o trkeljanju, a očito nemaš pojma

itekako ćeš vidjet razliku, staviš neki qlc ssd u ladicu i kad ti ispiri keš, brzina pada drastično

a što ti je ssd popunjeniji, to je pseudo slc keš manji

Our TLC-based P2 wrote at roughly 1.85 GBps while the QLC-based P2 wrote at 1.16 GBps before degrading. Once degraded, the TLC variant's sustained write speeds measured roughly 450 MBps, which isn’t great, but acceptable. However, the QLC variant averaged USB 2.0-like speeds of just 40 MBps after the SLC cache was full.

2 godine
protjeran
HR55 kaže...

Ništa tu nije govno osim tvog trkeljanja.

Zbilja si to lijepo argumentirao. Znanjem i iskustvom.

I badava svi ovi novi zakoni koji se odnose i na ovaj medij, kada ti netko može napisati ovakav odgovor. A baš bi trebalo nekoga tužiti za uvredu, onako za primjer. Što misliš o tome?

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.5.2023 14:37 (NetkoNegdje).
2 godine
protjeran
picajzla0707 kaže...

However, the QLC variant averaged USB 2.0-like speeds of just 40 MBps after the SLC cache was full.

A koliki mu je SLC cache?

NetkoNegdje kaže...
Što misliš o tome?

Šetaj.

12 godina
Za ovaj model koji sam gledao test, slc keš je 135gb. Napuni ssd na 60-70% i to pada na 40-50gb.
Ideš prebacit 100-200gb, možda i više, prvih par minuta ide superbrzo, a onda pola sata gledaš travu kako raste
14 godina

Kombinacija m.2 nvme ladice i usb kontrolera u njoj + kontrolera na matičnoj, puno više ovisi o kranjim performansama kompleta nego što to ovisi o ugrađenom ssd-u jer svi prelaze preko limita 10gbps. 

Na jednom lapu rezultati tak-tak, na lapu s thunderboltom gotovo uvijek sve radi kak treba, već treće računalo s z370 čipsetom prek usb c-a kitanac.

Prebacuje se ista stvar (75GB iso file). Krene sa 700MB/s pa nakon 2-3GB bude na cca 150. Pa onda padne na 30-40, digne se na 200 i tak u krug.

Imam i Kingston DT Max 256GB. To je 10gbps usb c stick. Sintetika pokazuje kak to leti. Leti dok ga ne kreneš koristit. 2GB keširanje i onda kitanac. 

Zato sd xtr pro taj file prebaci s brzinom od 300MB/s u cijelosti.

Nikako ne mislim da nvme nije najbrži ali tvrdim da njegove performanse ovise o više faktora. Usb to nvme kontroler u ladici, usb kontroler na hostu, ssd keks. Sve to mi se najbolje uskladilo s thunderbolt kontrolerom u hostu. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
protjeran
picajzla0707 kaže...
Za ovaj model koji sam gledao test, slc keš je 135gb. Napuni ssd na 60-70% i to pada na 40-50gb.
Ideš prebacit 100-200gb, možda i više, prvih par minuta ide superbrzo, a onda pola sata gledaš travu kako raste

To je prilično velik cache.

Koliko često ćeš prebacivati 100-200 GB?

Mišljenja sam da transferi od nekoliko desetaka GB spadaju već lagano u 'pro' upotrebu i da to trebaju ljudi koji se bave video editom 4K fajlova.

Takvi sigurno neće koristiti kućišta od 15$ sa aliexpresa i entry-level Crucial P2.

Imam Intel 670p (QLC) u jednom takvom kućištu i nikakve probleme u opadanju brzine nisam primjetio.

Istina, prebacujem max. par GB, video fajlovi i razne ISO datoteke, što vjerujem da radi 99% ljudi.

Da mi treba konstantno prebacivanje fajlova od 50-100Gb onda bi tražio profesionalnije rješenje.

Ali ako je već toliki bojazan od QLC i netko smatra da je to smeće koje neće zadovoljiti njegove potrebe, pa nije problem, SN570 je čistokrvni TLC i 1TB ide za 60 eura.

Eno i na amazon.de ima Samsung EVO 970 Plus 1TB za 50 eura.

Znači čak se istopila razlika između entry-level ssd-ova i ovih srednjeg ranga pa nije potrebno kalkulirat.

Na kraju krajeva, ograničavajući faktor brzine će uvijek biti nvme kućište, ali to su i dalje brzine koje su dosta veće od bilo kojeg sticka i bilo kojeg SATA ssd-a u externom kućištu.

Tako da po meni ima smisla.

dax-lax kaže...

Kombinacija m.2 nvme ladice i usb kontrolera u njoj + kontrolera na matičnoj, puno više ovisi o kranjim performansama kompleta nego što to ovisi o ugrađenom ssd-u jer svi prelaze preko limita 10gbps. 

Na jednom lapu rezultati tak-tak, na lapu s thunderboltom gotovo uvijek sve radi kak treba, već treće računalo s z370 čipsetom prek usb c-a kitanac.

I to je istina.

Nego, ono što meni smeta, ni jedan nvme ssd stavljen u externo kućište ne mogu očitat u njegovom softveru, npr. Samsung Magician ga vidi kao generički usb flash drive.

Sad me zanima da li ga ti možeš vidjeti preko thunderbolta ako si probavao? Možda preko tog sučelja radi i prepoznaje ga.

Jer to mi je i problem, ne mogu updejtat firmware, moram vadit SSD iz kućišta i spajat direkt na matičnu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.5.2023 16:16 (HR55).
14 godina
Njet, ne može ga tvornički sw prepoznati. Problem je usb to nvme bridge u ladici.
Kad se kupi kompletan ssd s ladicom, njegov fw je tvornički skombiniran pa ga prepoznaje i u sw-u
2 godine
protjeran

Fak, to je stvarno šteta i po meni najveći problem stavljanja nvme u ladicu...

Ne možeš mu pratiti stanje healtha, updejtat firmware, koristiti razne alate proizvođača kao što su clone tool i sl.

Moraš se oslonit na razne third party alate, a to nije to...

Iako ja nisam uspio očitati ni SATA SSD Samsung 870 Evo preko externog kućišta u njegovom SW, isto traži direkt na matičnu, dok Crucial MX500 njegov SW vidi... čudno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.5.2023 16:14 (HR55).
17 godina

Iako je malo offtopic, budući da nema posebne teme, dva USB-NVMe kućišta koja rade ok, odnosno može se očitati SMART sa 3rd party ili originalnim softverom, Orico TCM2M-C3-BL (NVMe/SATA) i LCPower LC-M2-C-NVME.

Trenutno mi je u ovom LCu AData Swordfish 2TB i uredno ga vide CrystalDiskInfo/Mark kao i AData SSD utility.

Problem su naravno brzine, iako je kućište nazivno USB 3.1 (10Gbps) benchmark je oko 400 MB/s dok je realno 250-300 MB/s (kopiranje velikih fileova, .iso i .vhdx).

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Mladen kaže...

Iako je malo offtopic, budući da nema posebne teme, dva USB-NVMe kućišta koja rade ok, odnosno može se očitati SMART sa 3rd party ili originalnim softverom, Orico TCM2M-C3-BL (NVMe/SATA) i LCPower LC-M2-C-NVME.

Trenutno mi je u ovom LCu AData Swordfish 2TB i uredno ga vide CrystalDiskInfo/Mark kao i AData SSD utility.

Problem su naravno brzine, iako je kućište nazivno USB 3.1 (10Gbps) benchmark je oko 400 MB/s dok je realno 250-300 MB/s (kopiranje velikih fileova, .iso i .vhdx).

Imam boldano ali mi ga magician ne identificira kao svoj. Možda ovisi i do verzije fw-a u kontroleru 

2 godine
protjeran
HR55 kaže...

NetkoNegdje kaže...
Što misliš o tome?

Šetaj.

LOL.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.5.2023 18:01 (NetkoNegdje).
2 godine
protjeran
HR55 kaže...

Takvi sigurno neće koristiti kućišta od 15$ sa aliexpresa i entry-level Crucial P2.

Da mi treba konstantno prebacivanje fajlova od 50-100Gb onda bi tražio profesionalnije rješenje.

A o čemu sam ja pisao? Od blata se ne radi kolač.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.5.2023 18:02 (NetkoNegdje).
2 godine
protjeran
Mladen kaže...

Imam ovo Orico koje si naveo, ne vide ga softveri proizvođača.

Pokušao s WD SN570 i sa Samsung 980.

CrystalDiskMark će vidjeti svaki disk ali to nije poanta, originalni softver ga mora prepoznati, i to ne kao generički disk, nego kao svoj.

Tako da ništa od toga.

Što se tiče brzina, i jedno i drugo kućište koje si naveo mora ići do 10gbps - ako ga spajaš na USB 3.1 port s kabelom koji to podržava (original od kućišta).

Ako preko benchmarka očitavaš 400 mb/s onda je do tebe problem, jer zapravo dobivaš 5gbps brzine, a to su brzine USB 3.0 porta.

Malo još to sve isprovjeravaj.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice