Objavljen popis najgorih zaporki u 2019. godini

poruka: 13
|
čitano: 4.484
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Objavljen popis najgorih zaporki u 2019. godini".
16 godina
neaktivan

ih, kad se ima njuh: eo mi je lozinka već šest godina na prvom mjestu, što će reći da je najbolja. 

pe se: hvala za poveznicu na popis zanimljivih zamisli za ostale strojeve. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.12.2019 9:19 (Ajar).
Moj PC  
9 0 hvala 0
13 godina

Postoji jedan jedini nacin da se ovo rijesi, a to nisu edukacija i osvjestavanje ljudi. Rjesenje je input sanitization. Ionako ga svi koji imalo drze do sebe moraju koristiti radi zatvaranja vektora napada (krenulo je od SQL injectiona) te mogu jednostavno dodati 10, 20 ili 50 najcesce koristenih lozinki u bazu nedozvoljenog unosa.

Kad ne ide mrkvom, ide batinom.

Moj PC  
8 0 hvala 0
16 godina

Zanima me koji su im izvori podataka o lozinkama. Kako znaju koliko ljudi koristi lozinku "123456"... Sigurno nemaju pristup bazama hashiranih lozinki na sigurnim stranicama... Ako koriste lako dostupne podatke sa nesigurnih stranica, za takve stranice neki ljudi namjerno koriste loše šifre jer im nije bitna sigurnost, samo da je lako zapamtiti pa mi se ova top lista ne čini baš relevantnom

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
Re: Objavljen popis najgorih zaporki u 2019. godin
Serious NERD kaže...

Zanima me koji su im izvori podataka o lozinkama. Kako znaju koliko ljudi koristi lozinku "123456"... Sigurno nemaju pristup bazama hashiranih lozinki na sigurnim stranicama... Ako koriste lako dostupne podatke sa nesigurnih stranica, za takve stranice neki ljudi namjerno koriste loše šifre jer im nije bitna sigurnost, samo da je lako zapamtiti pa mi se ova top lista ne čini baš relevantnom

Data breach lozinke, ima ih preko miljardu.

13 godina

znaci nisam se našao u prvih 10 sa facebuk zaporkom 246810

Svaka akcija ima svoju reakciju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
kerum kaže...

Postoji jedan jedini nacin da se ovo rijesi, a to nisu edukacija i osvjestavanje ljudi. Rjesenje je input sanitization. Ionako ga svi koji imalo drze do sebe moraju koristiti radi zatvaranja vektora napada (krenulo je od SQL injectiona) te mogu jednostavno dodati 10, 20 ili 50 najcesce koristenih lozinki u bazu nedozvoljenog unosa.

Zašto? Ako vlasnicima računa nije važno, onda i nije važno. 

42
7 godina
evo moje...nemojte mi sad uzeti svu lovu s računa:)
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
markoBT kaže...
kerum kaže...

Zašto? Ako vlasnicima računa nije važno, onda i nije važno. 

Liability. Iz istog razloga banke namecu 2FA svima, a ne nude ga opcionalno pa si ga moze ukljuciti onaj tko zeli. Svaka krada/napad je trosak za providera servisa. Direktni ili indirektni.

Mi smo npr prisiljeni promijeniti globalnu master lozinku svakih 6 mjeseci te su tocno proposani parametri koje nova lozinka mora ispunjavati. Jedan od njih da ne smije biti ista kao zadnjih 5 lozinki. Sve u svrhu smanjenja rizika i izlozenosti napadima. Cinjenica je da niti jedan sustav nije 100% siguran te mora kontinuirano evoluirati kako ne bi bio (prebrzo) probijen. Druga cinjenica je da su korisnici bilo kojeg sustava najslabije karike i najuspjesniji vektor napada. Pozitivni pomaci na tom polju imaju najvise utjecaja na smanjenje ukupnog rizika.

16 godina
kerum kaže...

A zašto bi se to uopće riješavalo? Neka ljudi stavljaju zaporku kakvu žele.

13 godina
Diablo86 kaže...

A zašto bi se to uopće riješavalo? Neka ljudi stavljaju zaporku kakvu žele.

Odgovorenu u postu iznad - https://www.bug.hr/forum/topic/komentari-lanaka-bughr/objavljen-popis-najgorih-zaporki-2019-godini/272703.aspx?page=0&jumpto=6044031&sort=asc&view=flat

17 godina

Znam da će me sad svi napasti, ali moram pitati.

Svaka imalo normalna autorizacija na web stranici ili uređaju dozvoljava 3 ili maksimalno 5 pokušaja unosa lozinke.

Moj zdravoseljački zaključak kaže da je lozinka koja glasi F sasvim dovoljna čak i kad je "napad" isključivo na mene. Autorizacija će se na vrijeme isključiti.

Naravno, govorim o brute-force napadu. Ako se otkrivaju lozinke svih korisnika nekog servisa onda će trebati puno godina da se otkrije (na primjer) 100 000 lozinki.

Koliko je meni poznato, masovna otkrivanja lozinki su posljedica pronalaženja nezaštićenih popisa usera i njihovih lozinki, a u tom slučaju je apsolutno nebitno koliko je lozinka duga ili komplicirana.

Neka me neko prosvijetli jer surfanjem nisam ništa mogao otkriti osim trkeljanja o brute-force napadima.

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

zanimljiva je ilustrracija uz napis: em si mora zapisati ovakvu lozinku na papirić, em i dodati da je to lozinka. ak taj nije iz holdinga ili državne službe u nas ... 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.12.2019 3:57 (Ajar).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

jedini bolji štos su "sive pantere" i papirić s PINom u koji je umotana debitna/kreditna kartica...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice