PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrijednos

poruka: 282
|
čitano: 102.654
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrijednos".
16 godina
moderator
online
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
Visak kaže...
Svodi se na isto. Prva rečenica bez negacije znači 'naplatit će se', a s negacijom na početku 'neće se naplatiti'. Druga bez negacije znači 'može se naplatiti', a s negacijom na početku 'ne može se naplatiti'. 'Može' ostavlja mogućnost 'ili- ili', 'ne može' je jednoznačna zabrana.

 

Zbunjuje te konstrukcija rečenice, jer je negacija na početku, ali jasno je da se ne odnosi na riječ 'delivery', nego na 'shell be' ili 'may be'. Ako ti je to jasno za shall, zašto te zbunjuje za may?

Kao što sam odgovorio MrBlcu, tražim potencijalno alternativno tumačenje te rečenice, jer Borzan u svom upitu Europskoj komisiji nije tvrdila da članak 106 zabranjuje naplatu malih paketa lakših od 500 grama, a Europska komisija joj je odgovorila da HP-ova naplata malih paketa lakših od 500 grama ne krši nikakve propis. Očito postoji neka logika po kojoj se ili ta rečenica drugačije tumači ili se ne primjenjuje na HP-ovo poslovanje. Ili su svi u jednoj velikoj zabludi.

15 godina
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije

Stvarno ne vidim koji je smisao u pokušaju izvrtanja značenja rečenice promjenom riječi koja te navodi na ovo ili ono, ako je sasvim jasno da u navednom članku piše da se ne mogu naplaćivati troškovi dostave za 'small packets' lakše od 500 grama. Nema alternativnog tumačenja, barem ne u konkretnoj rečenici.

 

Kontradikcija između onoga što piše u članku, onoga što govori EK i Borzanica, i onoga što radi HP, se svakako ne može razriješiti krivim tumačenjem gornje rečenice.

14 godina
neaktivan
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
Solo761 kaže...

 

Istina, ali samo za "krupne" stvari tipa mobiteli, tableti, 3D printeri... Neće im se isplatiti peripetije sa carinama i porezima za maskice za mobitel i sličnim sitnarijama :/.

 

Baš prije 2 mjeseca sam kupio na ebay-u 3D printer za 150€ od kineza koji imaju skladište u EU. Printer je došao za tri radna dana iz Bremena. No jedan dio je imao falingu i nema problema, pošalju oni ispravni dio, ali su odmah rekli da će to biti poslano iz Kine jer tu imaju samo "krupne" stvari, tj. printere i filamente, nemaju dijelove.

 To je trenutacno tako, ali ako i kad stupi zakon na snagu o kojem se tu raspravlja onda ce se stvari iz promjeniti.

A sto se tice sitnih stvari, tipa maske za mobitele to moras gledati kao kontenjer od 500 000 maski za mobitel, a ne jednu itd.
Mislim da nece tu biti nekih problema.
Eventualno ce mozda teze biti kupiti krivotvorenu robu zbog uvoza u EU.

[M|C] ex_Co7
16 godina
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
BarbaVeli kaže...

Prije svega cinicima treba reći da je ovo na razini EU-a, a ne RH. Drugo, doista jest slučaj nelojalne konkurencije da isti predmet kupljen u EU stoji od 18 do 25% više u odnosu na inozemstvo. Treće, nije logično da se za neke predmete ne plaća PDV iako je on porez koji se prikazuje sa svakim ispostavljenim računom (osim rijetkih izuzetaka). Četvrto, ukidanje plaćanja PDV-a za robu male vrijednosti (ili "male vrijednosti") mjera je koja je uvedena da bi se rasteretile carine. Ako carine ne budu pripremljene za brzi protok robe, onda ova mjera nema smisla. Peto, ova se promjena odnosi samo na PDV, a ne i na carinu (koja je u ingerenciji svake države).

 

Sesto: Ne radi se samo o PDV-u i glavni problem je detaljno objasnjen u clanku. Ja recimo mjesecno narucim 15-20 stvari od $1 - $2 i to kosta otprilike 150 - 200 kn (s onih 4.5 kn postaru) a ako bi se sad na svaku posiljku naplatili oni dodatni troskovi carinjenja onda bi, kada bi se uveo takav zakon, to bilo 1500 kn. Drugim rijecima, na vrijednost od 2 kn bi se platilo 50 lipa PDV-a i jos 60-70 kn troskova. U tom slucaju vise ne bih bio u mogucnosti kupovati proizvode koji su jeftini.

 

Sedmo: Pronalaze pa na televiziji pokazuju ljude koji govore: 'A dobro - i dalje ce biti jeftinije nego kod nas', a to je namjerno skretanje paznje s glavnog problema. Ja sam npr. za $2 kupio mini mikroskop za pregled stampanih plocica koji kod nas kosta 170 kn (s tim da se kod nas ne dobije kozna torbica) i kakve veze ima to da bi i nakon tog zakona i dalje bilo 'jeftinije nego kod nas' ako bi umjesto 12 kn platio 75 kn sta je pljacka. 95% narudzbi je u iznosima manjim od 50 kn a nakon uvodjenja tog zakona narucivanje stvari koje kostaju samo $par vise ne bi imalo smisla - a jos manje ima smisla kupiti ih po 15 ili 20 puta vecim cijenama u nasim ili EU ducanima (ako ih uopce ima jer vecine artikala koje ljudi narucuju iz Kine kod nas ili u EU niti nema).

 

Osmo: U clanku je lijepo objasnjeno da je objasnjenje da su kineski prodavaci koristili oslobodjenje od PDV-a do 160 kn da bi, navodeci lazne iznose cijena, bez carine i PDV-a prodavali skupe mobitele besmisleno, a upravo je to navedeno kao jedan od razloga zasto bi se kao zakon trebao mijenjati. U TV programu sigurno nece prikazati nekoga tko bi govorio o glavnom problemu.

 

Ti se zalazes za taj novi nacin naplate pa to vjerojatno znaci da ili nisi narucivao recimo propelere za dronove koji kostaju 62 centa a nakon uvodjenja tog zakona bi umjesto 4 kn kostali preko 60 kn - ili imas toliko novaca da ih mozes kupiti i po 100 i vise kn koliko kostaju u nasim ducanima. Da li je normalno da prilikom kupovanja propelera moram nekome platiti jos novca u vrijednosti 15 kompleta tih propelera? Ajde da mi netko ukrade jos jedan ili dva kompleta ali 15 - to je ipak malo previse. Problem znaci nije PDV nego to da bi s tim zakonom bilo u potpunosti onemoguceno kupovanje artikala koji su jeftini.

 

S druge strane, ako kazu da ce se na jeftine stvari placati samo PDV onda ce s time priznati da je dosadasnje naplacivanje dodatnih 'troskova' bilo kradja. 19.5 kn za slanje mail-a se drukcije niti ne moze nazvati.

 

BarbaVeli kaže...

I za kraj, dam se kladiti da komentari negodovanja oko potrebe plaćanja poreza vlastitoj državi u sjevernom dijelu Europe nisu ni približno ovako brojni kao kod nas.

 

 Pa sta onda. Nismo mi sjeverni dio Europe.

Chupo
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.1.2018 18:51 (Chupo).
15 godina
odjavljen
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
mbaksa kaže...

U rečenici je may, a ne may not.

 

Zar se "No delivery charge" ne može uzeti kao sintagma, kao da piše "naknada od nula kuna za dostavu"?

 

Da me se krivo ne shvati - i meni je prirodno ono što je prirodno i svima vama. No pokušavam dokučiti može li se sporna rečenica protumačiti drugačije. Kojeg bi smisla imalo da Borzanica pogrešno tumači spornu rečenicu ako bi ispravnim tumačenjem mogla jednostavno uperiti prstom u nju i reći - evo ga, tu piše pravilo koje HP krši. A ona to nije učinila. Niti ju je komisija "ispravila" u njezinom "pogrešnom" tumačenju. Mislim, zar oni nemaju ljude koji će protumačiti legislativu?

 

Ako zbilja alternativno tumačenje nije moguće, onda mora biti neka caka u pitanju, tipa da se to ne odnosi na HP zato jer HP ne nudi uslugu slanja malih paketa. Borzanica, koja se bori za ukidanje tih 4,5 kune, tu rečenicu ne doživljava kao zabranu naplaćivanja malih paketa ispod 500 grama, Europska komisija je tako ne doživljava, niti HAKOM je tako ne doživljava. U čem je stvar?

Mario, zar stvarno toliko loše barataš engleskim da ne znaš da je to i dalje negacija:

 

No man can kill me (Witch King).

I(Witch King) cannot be killed by a man.

No Witch King can be killed by a man.

 

Sve troje ima identično značenje, osim što se u zadnjem obliku naglašava da nijednog od Witch Kingova njih čovjek (odnosno muškarac) ne može ubiti.

 

Nije tu samo pitanje što je prirodno, već što je točno, pogotovo kad pričamo o formalnom jeziku kojim se definiraju dopuštenja.

 

Također u linkanom dokumentu imaš doslovno popis svih naknada koje pošta smije naplatiti, a tamo se navodi isključivo dostava na kuću malih pakera preko 500 g (i to na kuću, a ne da moraš preuzeti na pošti). Dodatno, u pravilima na 51. strani, iako dopušta odstupanja od navedenih iznosa, jasno ističe:

6 No postal charge of any kind may be collected from customers other than those provided for in the Acts.

 

 

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
16 godina
online
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
Chupo kaže...

 

Osmo: U clanku je lijepo objasnjeno da je objasnjenje da su kineski prodavaci koristili oslobodjenje od PDV-a do 160 kn da bi, navodeci lazne iznose cijena, bez carine i PDV-a prodavali skupe mobitele besmisleno, a upravo je to navedeno kao jedan od razloga zasto bi se kao zakon trebao mijenjati. U TV programu sigurno nece prikazati nekoga tko bi govorio o glavnom problemu.

 

Ti se zalazes za taj novi nacin naplate pa to vjerojatno znaci da ili nisi narucivao recimo propelere za dronove koji kostaju 62 centa a nakon uvodjenja tog zakona bi umjesto 4 kn kostali preko 60 kn - ili imas toliko novaca da ih mozes kupiti i po 100 i vise kn koliko kostaju u nasim ducanima. Da li je normalno da prilikom kupovanja propelera moram nekome platiti jos novca u vrijednosti 15 kompleta tih propelera? Ajde da mi netko ukradne jos jedan ili dva kompleta ali 15 - to je ipak malo previse. Problem znaci nije PDV nego to da bi s tim zakonom bilo u potpunosti onemoguceno kupovanje artikala koji su jeftini.

 

S druge strane, ako kazu da ce se na jeftine stvari placati samo PDV onda ce s time priznati da je dosadasnje naplacivanje dodatnih 'troskova' bilo kradja. 19.5 kn za slanje mail-a se drukcije niti ne moze nazvati.

Daleko od toga da je besmisleno. Radi se o i enormnoj lovi koja se gubi prevarama i o lošijoj poziciji firmi u EU.

Na stranu problemi nacionalnih pošta, zašite potrošača itd.

Ako smisle novi, brži i jeftiniji sustav moglo bi proći.

15 godina
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
Chupo kaže...
BarbaVeli kaže...

Prije svega cinicima treba reći da je ovo na razini EU-a, a ne RH. Drugo, doista jest slučaj nelojalne konkurencije da isti predmet kupljen u EU stoji od 18 do 25% više u odnosu na inozemstvo. Treće, nije logično da se za neke predmete ne plaća PDV iako je on porez koji se prikazuje sa svakim ispostavljenim računom (osim rijetkih izuzetaka). Četvrto, ukidanje plaćanja PDV-a za robu male vrijednosti (ili "male vrijednosti") mjera je koja je uvedena da bi se rasteretile carine. Ako carine ne budu pripremljene za brzi protok robe, onda ova mjera nema smisla. Peto, ova se promjena odnosi samo na PDV, a ne i na carinu (koja je u ingerenciji svake države).

 

Sesto: Ne radi se samo o PDV-u i glavni problem je detaljno objasnjen u clanku. Ja recimo mjesecno narucim 15-20 stvari od $1 - $2 i to kosta otprilike 150 - 200 kn (s onih 4.5 kn postaru) a ako bi se sad na svaku posiljku naplatili oni dodatni troskovi carinjenja onda bi, kada bi se uveo takav zakon, to bilo 1500 kn. Drugim rijecima, na vrijednost od 2 kn bi se platilo 50 lipa PDV-a i jos 60-70 kn troskova. U tom slucaju vise ne bih bio u mogucnosti kupovati proizvode koji su jeftini.

 

Sedmo: Pronalaze pa na televiziji pokazuju ljude koji govore: 'A dobro - i dalje ce biti jeftinije nego kod nas', a to je namjerno skretanje paznje s glavnog problema. Ja sam npr. za $2 kupio mini mikroskop za pregled stampanih plocica koji kod nas kosta 170 kn (s tim da se kod nas ne dobije kozna torbica) i kakve veze ima to da bi i nakon tog zakona i dalje bilo 'jeftinije nego kod nas' ako bi umjesto 12 kn platio 75 kn sta je pljacka. 95% narudzbi je u iznosima manjim od 50 kn a nakon uvodjenja tog zakona narucivanje stvari koje kostaju samo $par vise ne bi imalo smisla - a jos manje ima smisla kupiti ih po 15 ili 20 puta vecim cijenama u nasim ili EU ducanima (ako ih uopce ima jer vecine artikala koje ljudi narucuju iz Kine kod nas ili u EU niti nema).

 

Osmo: U clanku je lijepo objasnjeno da je objasnjenje da su kineski prodavaci koristili oslobodjenje od PDV-a do 160 kn da bi, navodeci lazne iznose cijena, bez carine i PDV-a prodavali skupe mobitele besmisleno, a upravo je to navedeno kao jedan od razloga zasto bi se kao zakon trebao mijenjati. U TV programu sigurno nece prikazati nekoga tko bi govorio o glavnom problemu.

 

Ti se zalazes za taj novi nacin naplate pa to vjerojatno znaci da ili nisi narucivao recimo propelere za dronove koji kostaju 62 centa a nakon uvodjenja tog zakona bi umjesto 4 kn kostali preko 60 kn - ili imas toliko novaca da ih mozes kupiti i po 100 i vise kn koliko kostaju u nasim ducanima. Da li je normalno da prilikom kupovanja propelera moram nekome platiti jos novca u vrijednosti 15 kompleta tih propelera? Ajde da mi netko ukradne jos jedan ili dva kompleta ali 15 - to je ipak malo previse. Problem znaci nije PDV nego to da bi s tim zakonom bilo u potpunosti onemoguceno kupovanje artikala koji su jeftini.

 

S druge strane, ako kazu da ce se na jeftine stvari placati samo PDV onda ce s time priznati da je dosadasnje naplacivanje dodatnih 'troskova' bilo kradja. 19.5 kn za slanje mail-a se drukcije niti ne moze nazvati.

 

Sve što za sada znamo, je to da će se sa početkom 2021. godine početi sa naplaćivanjem PDV-a na sve pakete koji dolaze izvan EU. Na koji način će to biti izvedeno, tj. da li če to raditi Pošta carinjenja kao do sada, i da li će troškovi biti isti (ovih 60-ak kuna fiksnog iznosa po svakom paketu) to za sada ne znamo, pa je malkice besmisleno raspravljati o tome bez poznatih svih detalja,

 

Ovdje se često naglašava ekstremni slučaj, kada je vrijednost paketa izuzetno mala, ali to se relativno lako da kompenzirati nabavkom veće vrijednosti, jer i tako se neće moći izbjeći plaćanje PDV-a.

 

Do sada je bila praksa da pojedinci naručuju pakete u iznosu vrijednosti do 160 Kn upravo zato da izbjegnu plaćanje PDV-a (i ostalih pripadnih troškova), pa ako je netko kupovao veću vrijednost, raspodjelio bi je na više paketa manje vrijednosti. Ako znaš da ti je poštarina besplatana i da nećeš platiti dodatne troškove, naravno da ćeš naručiti pet, deset, ili dvadeset zasebnih paketa, ali ako po svakom paketu budeš morao platiti minimalno 60-70 Kn onda ćeš umjesto dvadeset paketa po 3-4 USD naručiti jedan paket, pa ti dodatni troškovi neće biti tako veliki (naravno, sve pod uvjetom da sustav naplate ostane isti kao do sada).

 

S druge strane, postoji mogućnost i da Kinezi pootvaraju nova skladišta unutar EU, i time efikasno izbjegnu sve, ovdje navedene, probleme, a pri tome i drastično skrate vrijeme isporuke, i uštede državama EU zapošjlavanje novih carinika. :D

 

 

MrBlc kaže...
mbaksa kaže...

U rečenici je may, a ne may not.

 

Zar se "No delivery charge" ne može uzeti kao sintagma, kao da piše "naknada od nula kuna za dostavu"?

 

Da me se krivo ne shvati - i meni je prirodno ono što je prirodno i svima vama. No pokušavam dokučiti može li se sporna rečenica protumačiti drugačije. Kojeg bi smisla imalo da Borzanica pogrešno tumači spornu rečenicu ako bi ispravnim tumačenjem mogla jednostavno uperiti prstom u nju i reći - evo ga, tu piše pravilo koje HP krši. A ona to nije učinila. Niti ju je komisija "ispravila" u njezinom "pogrešnom" tumačenju. Mislim, zar oni nemaju ljude koji će protumačiti legislativu?

 

Ako zbilja alternativno tumačenje nije moguće, onda mora biti neka caka u pitanju, tipa da se to ne odnosi na HP zato jer HP ne nudi uslugu slanja malih paketa. Borzanica, koja se bori za ukidanje tih 4,5 kune, tu rečenicu ne doživljava kao zabranu naplaćivanja malih paketa ispod 500 grama, Europska komisija je tako ne doživljava, niti HAKOM je tako ne doživljava. U čem je stvar?

Mario, zar stvarno toliko loše barataš engleskim da ne znaš da je to i dalje negacija:

 

No man can kill me (Witch King).

I(Witch King) cannot be killed by a man.

No Witch King can be killed by a man.

 

Sve troje ima identično značenje, osim što se u zadnjem obliku naglašava da nijednog od Witch Kingova njih čovjek (odnosno muškarac) ne može ubiti.

 

Nije tu samo pitanje što je prirodno, već što je točno, pogotovo kad pričamo o formalnom jeziku kojim se definiraju dopuštenja.

 

Također u linkanom dokumentu imaš doslovno popis svih naknada koje pošta smije naplatiti, a tamo se navodi isključivo dostava na kuću malih pakera preko 500 g (i to na kuću, a ne da moraš preuzeti na pošti). Dodatno, u pravilima na 51. strani, iako dopušta odstupanja od navedenih iznosa, jasno ističe:

6 No postal charge of any kind may be collected from customers other than those provided for in the Acts.

 

 

 

Maria buni to što se u tekstu koristi riječ 'may', što znači smjeti (što je "liberalnije" od 'must' što znači morati), ali pri tome uporno zaboravlja da se ovdje radi o negaciji. Kada negacije nema, riječ 'may' znači da se nešto smije, ali i ne mora, kada je negacija u pitanju, onda je jasno da se nešto ne smije,

 

Inače, upotreba riječi 'can' za usporedbu u ovom slučaju nije primjerena, jer se u formalnom govoru (a ovdje je takav slučaj) značenja riječi 'may' (smjeti u smislu dozvole), i 'can' (moći u smislu fizičke mogućnostu) jasno razlikuju.

12 godina
offline
PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrijednos

Jedino što trenutno mogu reći je da se od nas konstantno očekuje da se solidariziramo sa domaćim preprodavačima pardon trgovcima. U pm, stalno prema nekome u ovoj državi moramo imati empatije i razumijevanja.

Ako uzmemo primjer maskica i kaljenih stakala za mobitele, da, stvarno trebamo podržavati naše preprodavače koji za istu jebenu masku traže 50-60 kn a na ne znam, ebayu.uk je 20-25 kn sa poštarinom, o Kini da i ne pričamo.

Zbilja nemam niti trunku razumijevanja prema tim hohštaplerima.

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
online
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
big smoke kaže...

Jedino što trenutno mogu reći je da se od nas konstantno očekuje da se solidariziramo sa domaćim preprodavačima pardon trgovcima. U pm, stalno prema nekome u ovoj državi moramo imati empatije i razumijevanja.

Ako uzmemo primjer maskica i kaljenih stakala za mobitele, da, stvarno trebamo podržavati naše preprodavače koji za istu jebenu masku traže 50-60 kn a na ne znam, ebayu.uk je 20-25 kn sa poštarinom, o Kini da i ne pričamo.

Zbilja nemam niti trunku razumijevanja prema tim hohštaplerima.

 

Nema to nikakve veze ni s ikakvim solidaliziranjem ni s maskama za mobitele.

Možeš misliti što se diže takva procedura za prodavače robe za par kuna.

16 godina
neaktivan
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
@baksa
Slobodno traži alternativno tumačenje, ali dok ga ne nađeš nemoj ga nametati kao sigurnu stvar. Cijelo vrijeme se pozivaš na argument iz autoriteta (što je pogrešno), jer kako bi zastupnica mogla nešto krivo shvatiti ili kako bi državna agencija nešto krivo protumačila.

EK nije izjavila da cjenik ne krši nijedan propis, nego da ne krši EU direktive, o propisima Poštanske unije se nije izjasnila.

Imaš propis crno na bijelo, ali odbijaš vjerovati što u njemu piše i uporno uvjeravaš druge, 'jer mora postojati drugo objašnjenje' ako birokrati to nisu uočili. Možda je objašnjenje da su lijeni, glupi, aljkavi, pristrani?

Je li Titanic potonuo? Možda nije, mora postojati drugo objašnjenje kad su inžinjeri tvrdili da je nepotopiv.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
14 godina
offline
PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrijednos

no da se vratimo na temu: bitno je što će biti s naplatom carinskih usluga. Kao što svi znate carinski postupak košta 37,5-62kn, što znači da satnica carinika (koji nije stručnjak već jedva osrednji činovničić) iznosi cca 1000kn. Također, slanje poziva na dostavu dokumenta košta 19,50kn, za to vrijeme slanje običnog pisma na Novi Zeland košta 7,60kn. Meni nije nikad smetalo onih 4,50kn dodatka na poštarinu jer mislim da je cijena primjerena pruženoj usluzi. Cijena carinskih usluga nikako nije primjerena pruženoj usluzi pogotovo kad se uzme u obzir "kvaliteta" te usluge (čekanje po 5-6 dana da uopće pregledaju paket). Realna cijena kompletnog carinskog postupka bi po mojoj procjeni trebala biti 6-8kn pogotovo obzirom na to da se cijeli postupak provodi s ciljem naplate obaveznih davanja. 

Moj PC  
0 2 hvala 0
15 godina
offline
PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrijednos

Jel ima netko informaciju koliko u nekim drugim zemljama dođe carinjenje robe? Čisto da malo usporedimo tarife.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
online
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
jozef kaže...

Kao što svi znate carinski postupak košta 37,5-62kn, što znači da satnica carinika (koji nije stručnjak već jedva osrednji činovničić) iznosi cca 1000kn.

To si izračunao gatanjem?

6 godina
protjeran
offline
PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrijednos

Besmislen članak.

Piše se o nečemu što stupa na snagu za par godina, o nečemu što uopće nije razrađeno, ne zna se u kakvom će biti obliku, što će biti oslobođeno plaćanja, koliko će se plaćati i što sve...

Ali bitno da je autor stavio ispod naslova da ćemo na "sve plaćati troškove carine i pdv", eto on to već zna.

Totalno neozbiljno za jedan IT portal ovakve neprovjerene stvari pisati.

http://dukedantalion.weebly.com/
 
1 1 hvala 0
16 godina
moderator
online
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
Visak kaže...
Slobodno traži alternativno tumačenje, ali dok ga ne nađeš nemoj ga nametati kao sigurnu stvar. Cijelo vrijeme se pozivaš na argument iz autoriteta (što je pogrešno), jer kako bi zastupnica mogla nešto krivo shvatiti ili kako bi državna agencija nešto krivo protumačila.

Jesi li ti pravnik i jesi li proučio sve relevantne dokumente, a ne samo članak-dva? Ja nisam pravnik. A kroz život sam naučio da to kako si ja protumačim neki komadić zakona ne mora biti u skladu s tim kako će to tumačiti pravnik ili sud. Zato i polazim od toga da tumačenje prvo ostavim stručnjacima. Jer su oni mjerodavni za tumačenje zakona, a ne ti, ja ili neki drugi forumaš. A dalo bi se pretpostaviti da HP ima svoju pravnu službu koja će im reći što smiju, a što ne smiju raditi.

 

Visak kaže...
Imaš propis crno na bijelo, ali odbijaš vjerovati što u njemu piše i uporno uvjeravaš druge, 'jer mora postojati drugo objašnjenje' ako birokrati to nisu uočili. Možda je objašnjenje da su lijeni, glupi, aljkavi, pristrani?

Pitanje malih paketa povlači se godinama. Ne sjećam se da sam vidio istup nekog pravnika koji je proučio sve relevantne dokumente i koji potom tvrdi da HP protupravno naplaćuje male pakete. Ljudi su se mogli organizirati, napraviti dokumentaciju i prijaviti HP nadležnim institucijama. A ipak nitko ništa nije učinio. Zašto? Najdalje što se otišlo su citiranje jednog članka po domaćim forumima i sramežljivi upit Europskoj komisiji.

 

Možda postoji iznimka? Možda HP nije obvezan ravnati se po tome članku s obzirom da nema uslugu slanja malih paketa? Jesi li ti proučio relevantne dokumente pa da možeš onda objasniti kako se pošta ima odnositi prema uslugama koje nema u svojoj ponudi? Jer HP u svojoj ponudi nema male pakete. Zašto bi onda morao besplatno dostavljati tuđe pakete? Komotno bi ih mogao vratiti pošiljatelju.

 

Vidi članak 107, stavak 3:

Member countries or designated operators which have abolished postcards, printed papers or small packets as separate categories of item in their internal service may do the same in respect of mail for abroad.

Odnosi li se to na HP? HP nema male pakete kao odvojenu kategoriju usluge u unutarnjem prometu - OK, znači odnosi se to i na HP. Što kaže taj članak? Da onda mali paketi ne moraju biti odvojena kategorija ni u inozemnom prometu. Što sad to dalje znači? To bi onda značilo da se mali paketi tretiraju kao "letter-post", odnosno pismovne pošiljke. A postoji li za pismovne pošiljke zabrana naplate od primatelja ako su lakše od 500 grama? Pogotovo ako poštarina nije plaćena u cijelosti? 

 

maxym kaže...
Maria buni to što se u tekstu koristi riječ 'may', što znači smjeti (što je "liberalnije" od 'must' što znači morati), ali pri tome uporno zaboravlja da se ovdje radi o negaciji. Kada negacije nema, riječ 'may' znači da se nešto smije, ali i ne mora, kada je negacija u pitanju, onda je jasno da se nešto ne smije,

To je svršena stvar. Pokušao sam vidjeti može li se napisano protumačiti onako kako mi se činilo da je Borzan protumačila u pitanju Europskoj komisiji. Prihvaćam da ne može, odnosno da sporna rečenica znači da se mali paketi mase do 500 g ne smiju naplaćivati.

13 godina
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
mbaksa kaže...

 

Vidi članak 107, stavak 3:

Member countries or designated operators which have abolished postcards, printed papers or small packets as separate categories of item in their internal service may do the same in respect of mail for abroad.

Odnosi li se to na HP? HP nema male pakete kao odvojenu kategoriju usluge u unutarnjem prometu - OK, znači odnosi se to i na HP. Što kaže taj članak? Da onda mali paketi ne moraju biti odvojena kategorija ni u inozemnom prometu. Što sad to dalje znači? To bi onda značilo da se mali paketi tretiraju kao "letter-post", odnosno pismovne pošiljke. A postoji li za pismovne pošiljke zabrana naplate od primatelja ako su lakše od 500 grama? Pogotovo ako poštarina nije plaćena u cijelosti? 

 Onda ne bi ništa smjeli naplaćivati jer se tretirao i sva ostala pisma

robimarko@gmail.com
16 godina
moderator
online
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
robimarko kaže...
mbaksa kaže...

 

Vidi članak 107, stavak 3:

Member countries or designated operators which have abolished postcards, printed papers or small packets as separate categories of item in their internal service may do the same in respect of mail for abroad.

Odnosi li se to na HP? HP nema male pakete kao odvojenu kategoriju usluge u unutarnjem prometu - OK, znači odnosi se to i na HP. Što kaže taj članak? Da onda mali paketi ne moraju biti odvojena kategorija ni u inozemnom prometu. Što sad to dalje znači? To bi onda značilo da se mali paketi tretiraju kao "letter-post", odnosno pismovne pošiljke. A postoji li za pismovne pošiljke zabrana naplate od primatelja ako su lakše od 500 grama? Pogotovo ako poštarina nije plaćena u cijelosti? 

 Onda ne bi ništa smjeli naplaćivati jer se tretirao i sva ostala pisma

AFAIK za male pakete poštarina nije plaćena u cijelosti. A za pismovne pošiljke čija poštarina nije plaćena u cijelosti imaju pravo naplatiti se od primatelja.

16 godina
neaktivan
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
To da poštarina nije plaćena u cjelosti je najobičnija HP/HAKOM izmišljotina, koju ti, kao i sve ostalo što su napisali bespogovorno prihvaćaš. Poštarinu određuje polazišna pošta i dio toga proslijeđuje poštama koje dalje hendlaju pošiljku. Nema službenog dogovora da će Kinezi naplatiti svoj dio, a Hrvati svoj (od koga da se naplate Nijemci ili neka druga prolazna zemlja?), nego se našima ne sviđa mali postotak koji dobiju, pa su izmislili tu glupost.

Ostalo su ti sve argumenti iz neznanja. 'Nisam čuo da je netko...' nije ozbiljan argument. I zadnji put si završio sa zaključkom da mi moramo tužiti i dobiti spor da bi ti priznao da u pravilniku piše ono što piše.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
15 godina
odjavljen
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
Možeš li tu tvrdnju potkrijepiti nekom referencom?

Druga stvar, ako je to temelj za naplatu onda na računu i cjeniku ne može pisati "dostava malog paketa" već treba pisati puna cijena dostave, pa onda umanjenje za plaćeni iznos i razlika kao iznos računa.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
13 godina
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije

UPU ograničava maksimalne cijene za udaljenost te sve moguće rute na svijetu i pripadajuće cijene su u ovakvoj Excell tablici.
http://www.upu.int/uploads/tx_sbdownloader/manualTransitCompendium2017En.xls
Još nisu za 2018. uploadali.
Cijene su u DTS-u koji se određuje prema vrijednosti USD-a,EUR-a,Yena,RMB-a i Funte

Onda to možeš pretvoriti u koju god valutu.

Inače pošti kojom šalješ ti platiš punu cijenu dostave,te onda UPU proslijeđuje trošak dostave pošti koja dostavlja.

Tako da nije moguće poslati nešto a da dostava toga nije plaćena

 

Ovaj video poprilično dobro objašnjava
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=dHhkNwE7pr8

robimarko@gmail.com
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.1.2018 13:38 (robimarko).
6 godina
protjeran
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
big smoke kaže...

Jedino što trenutno mogu reći je da se od nas konstantno očekuje da se solidariziramo sa domaćim preprodavačima pardon trgovcima. U pm, stalno prema nekome u ovoj državi moramo imati empatije i razumijevanja.

Ako uzmemo primjer maskica i kaljenih stakala za mobitele, da, stvarno trebamo podržavati naše preprodavače koji za istu jebenu masku traže 50-60 kn a na ne znam, ebayu.uk je 20-25 kn sa poštarinom, o Kini da i ne pričamo.

Zbilja nemam niti trunku razumijevanja prema tim hohštaplerima.

 

Daj napiši čime zarađuješ za kruh.

8 godina
neaktivan
offline
PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrijednos

Imam ja jedno pitanje za ekipu.

Prije par dana mi je carina uzela paket koji sam platio 150 kn. Došlo mi je pismo za traženje potvrda o placanju itd. Ja sam im sve lipo poslao i napomenuo da paket ne prelazi 160 kn (da bi se carinio ili oporezivao)te kopirao tablicu s njihovih stranica na kojoj piše svi paketi manji od 160kn se necarine niti placa pdv. No poštar je donio paket te naplatio 97 kn. Uz sve to mi je samo urucio papir na kojem pise da je pdv+ carina 42 kn. Pitao sam zašto 97kn je bilo objašnjeno s tim da je to ostalo postupak carinjenja i dostava. Da za to nema papir uza sebe vec ako mi treba da idem u poštu. 

Mene zanima što je s paketima koje carina uzme da carini a koji su manje vrijdnosti od 160kn tj. oslobođeni su carine i pdv-a ?? Dali onda opet naplate postupak ili što? Jer sad vidim da su mi i paket od 135 kn isto poslali na carinu. Zašto JA moram placat tak postupak koji se nije morao biti napravljen. To je isto kao da me policija zaustavi i naplati mi 50kn jer su ustvrdili da nisan pijan.

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrijednos
A ništa.nečemo više naručivat iz kine.Idemo na EU shopove.
 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
jobube kaže...

Imam ja jedno pitanje za ekipu.


 Piše li negdje na tom papiru koja je osnovica za PDV i carinu?

16 godina
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
Sroljo the second kaže...

 

https://tradingeconomics.com/china/wages

 

Pa si vi mislite zake Vam je to EU uvela.

 Zašto?

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
16 godina
online
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
jobube kaže...


Mene zanima što je s paketima koje carina uzme da carini a koji su manje vrijdnosti od 160kn tj. oslobođeni su carine i pdv-a ??

Carina procjenjuje je li nešto ispod ili iznad 160 kn.

16 godina
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
Old Iggy kaže...
Chupo kaže...

 

Osmo: U clanku je lijepo objasnjeno da je objasnjenje da su kineski prodavaci koristili oslobodjenje od PDV-a do 160 kn da bi, navodeci lazne iznose cijena, bez carine i PDV-a prodavali skupe mobitele besmisleno, a upravo je to navedeno kao jedan od razloga zasto bi se kao zakon trebao mijenjati. U TV programu sigurno nece prikazati nekoga tko bi govorio o glavnom problemu.

 

Ti se zalazes za taj novi nacin naplate pa to vjerojatno znaci da ili nisi narucivao recimo propelere za dronove koji kostaju 62 centa a nakon uvodjenja tog zakona bi umjesto 4 kn kostali preko 60 kn - ili imas toliko novaca da ih mozes kupiti i po 100 i vise kn koliko kostaju u nasim ducanima. Da li je normalno da prilikom kupovanja propelera moram nekome platiti jos novca u vrijednosti 15 kompleta tih propelera? Ajde da mi netko ukradne jos jedan ili dva kompleta ali 15 - to je ipak malo previse. Problem znaci nije PDV nego to da bi s tim zakonom bilo u potpunosti onemoguceno kupovanje artikala koji su jeftini.

 

S druge strane, ako kazu da ce se na jeftine stvari placati samo PDV onda ce s time priznati da je dosadasnje naplacivanje dodatnih 'troskova' bilo kradja. 19.5 kn za slanje mail-a se drukcije niti ne moze nazvati.

Daleko od toga da je besmisleno. Radi se o i enormnoj lovi koja se gubi prevarama i o lošijoj poziciji firmi u EU.

Na stranu problemi nacionalnih pošta, zašite potrošača itd.

Ako smisle novi, brži i jeftiniji sustav moglo bi proći.

 

Znaci ovako: U Dnevniku je zena rekla sljedece: 'Roba velike, dakle, velike vrijednosti kao sto su pametni telefoni i tableti, sustavno su se deklarirali sa niskom cijenom, odnosno davali su se krivi opisi u uvoznim dokumentima kako bi se prodavatelj okoristio sustavom oslobodjenja od PDV-a.'.

 

Da ne ponavljam, citirati cu Mariov clanak s bug.hr gdje je to ispravno objasnio kada je rekao:

 

Opravdanje koje je za to u izjavi ponudila hrvatska predstavnica Rima Joujou-Deljkić nema previše smisla. Kazala je da su prodavači sustavno deklarirali skupe proizvode poput pametnih telefona ili tableta kao proizvode s niskom cijenom, kako bi se okoristili sustavom oslobođenja od PDV-a.

Svatko tko je imalo više naručivao izvana zna da kineski prodavači za takve proizvode doista napišu malu cijenu i često napišu da se radi o nečem drugom, no isto tako zna da carinici cijenu (i vrstu) robe napisanu na paketu ignoriraju. Carinici za skupe proizvode, poput mobitela i tableta, od primatelja traže račun, odnosno dokaz o plaćanju.

Drugim riječima, unatoč napisanoj niskoj cijeni na paketu, ti paketi u pravilu nisu prolazili bez carinjenja i to ne po toj maloj cijeni koju je napisao prodavač, nego po punoj cijeni, po plaćenom iznosu. Primatelj (kupac) je taj koji dokazuje vrijednost proizvoda kojeg je naručio i on će odgovarati ako krivotvori račun. Također, ako carinik posumnja u valjanost računa, od kupca može tražiti ispravan račun ili ocariniti paket po procijenjenoj vrijednosti.

 

Prema tome - ta je izjava, ko sta sam reko, besmislena, a upravo je ona ponudjena kao objasnjenje zasto se kao mora uvesti takav zakon i ktome se istovremeno ne spominju posljedice koje bi on uzrokovao a koje sam opisao u prethodnom postu.

Chupo
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.1.2018 18:56 (Chupo).
16 godina
moderator
online
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
Visak kaže...
To da poštarina nije plaćena u cjelosti je najobičnija HP/HAKOM izmišljotina, koju ti, kao i sve ostalo što su napisali bespogovorno prihvaćaš. Poštarinu određuje polazišna pošta i dio toga proslijeđuje poštama koje dalje hendlaju pošiljku. Nema službenog dogovora da će Kinezi naplatiti svoj dio, a Hrvati svoj (od koga da se naplate Nijemci ili neka druga prolazna zemlja?), nego se našima ne sviđa mali postotak koji dobiju, pa su izmislili tu glupost.

Ostalo su ti sve argumenti iz neznanja. 'Nisam čuo da je netko...' nije ozbiljan argument. I zadnji put si završio sa zaključkom da mi moramo tužiti i dobiti spor da bi ti priznao da u pravilniku piše ono što piše.

Izostanak reakcije na spominjanje članka 107.3 govori mi da si svjestan da on daje podlogu da se članak 106 ne odnosi Hrvatsku poštu. Znači, glavni argument ti je pao u vodu. Bez tog argumenta imaš - što konkretno? Mene optužuješ da radim argument iz neznjanja dočim ti od samog starta forsiraš argument iz neznanja. Nije ti poznato kako HP pravda naplaćivanje malih paketa pa to, eto, znači da nema nikakvo opravdanje, odnosno to radi protupravno?

 

Moja pozicija nije temeljena na argumentu iz neznanja, nego na presumpciji nevinosti - nevin (tj. ne-kriv), dok mu se ne dokaže krivnja. Zamijenio si teze. HP si optužio na temelju jednog članka (nisi se čak udostojio pročitati ili barem pročitati s razumijevanjem članak iza spornog, a kamoli čitav dokument i svu relevantnu dokumentaciju) i prejudiciraš im krivnju. Na tebi je teret dokazivanja. Ja niti sam pravnik niti sam HP-ov advokat niti sam upoznat sa svom relevantnom dokumentacijom.

 

Ova tvoja poruka je jednostavno izmišljotina temeljena na argumentu iz neznanja.

 

MrBlc kaže...
Možeš li tu tvrdnju potkrijepiti nekom referencom? 

Pitaš, znači, za tvrdnju da poštarina za male pakete nije plaćena u cijelosti. Koliko se sjećam, nešto u tom stilu je pisalo na stranicama HP-a - kako su mijenali web, tog teksta više nema, a trenutni opis malog paketa ne objašnjava zašto se obračunava 4,5 kune. No ovdje je to preneseno:

Za “male pakete” poštarina u polazištu niža je od ostalih pismovnih pošiljaka, te se stoga trgovci/pošiljatelji češće odlučuju za tu vrstu pošiljaka. Kada trgovci paket označe kao “mali paket”, iako su, primjerice, naveli da je poštarina besplatna, oni ju plate do odredišne države, a ne do pošiljatelja. 

 

Edit: netko je tu nešto zeznuo - tu je očito trebalo pisati da je ne plate do primatelja.

 

MrBlc kaže...
Druga stvar, ako je to temelj za naplatu onda na računu i cjeniku ne može pisati "dostava malog paketa" već treba pisati puna cijena dostave, pa onda umanjenje za plaćeni iznos i razlika kao iznos računa.

Zbilja nemam namjeru biti HP-ov advokat. Potrudite se malo i sami. Istražite. Kad bih i to saznao, onda biste opet smislili nešto treće. Pa tome nikad kraja! Jer ste HP unaprijed osudili da radi nešto protupravno i onda naknadno pokušavate to potkrijepiti argumentima koje nemate, jer vam se temelje na argumentu iz neznanja - jer ne znate, kao ni ja, kako to točno sve funkcionira.

 

robimarko kaže...

Tako da nije moguće poslati nešto a da dostava toga nije plaćena

Pošta kaže da je poštarina plaćena do odredišne države (do Hrvatske), ali ne i do primatelja. Pa bih ti preporučao da istražiš kod njih je li stvarno tako. Ili provjeri kod UPU-a proslijeđuju li oni pare od malih paketa HP-u.  Znači, provjeri kako točno je uređena razmjena malih paketa među zemljama, od kojih jedna zemlja uslugu slanja ni ne nudi, pa nas onda izvjesti o tome.

 

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.1.2018 17:26 (mbaksa).
16 godina
online
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
Chupo kaže...

Prema tome - ta je izjava, ko sta sam reko, besmislena, a upravo je ona ponudjena kao objasnjenje zasto se kao mora uvesti takav zakon i k to me se istovremeno ne spominju posljedice koje bi on uzrokovao a koje sam opisao u prethodnom postu.

Službeno stajalište EU jest da su godišnje pronevjere oko toga u iznosu oko 5 milijardi EU.

Na stranu sve ostalo, to je dovoljan razlog da se uvede opće carinjenje bez obzira na dosadašnje postupke i procedure koji nisu bili 100% uspješni.

16 godina
offline
Re: PDV na sve pakete iz Kine, bez obzira na vrije
maxym kaže...

 

Sve što za sada znamo, je to da će se sa početkom 2021. godine početi sa naplaćivanjem PDV-a na sve pakete koji dolaze izvan EU. Na koji način će to biti izvedeno, tj. da li če to raditi Pošta carinjenja kao do sada, i da li će troškovi biti isti (ovih 60-ak kuna fiksnog iznosa po svakom paketu) to za sada ne znamo, pa je malkice besmisleno raspravljati o tome bez poznatih svih detalja,

 

Ono sta ne znamo je kako ce tocno to sve skupa izvesti a ono sta iz iskustva sigurno znamo je da mjere koje namjeravaju donijeti sigurno, kao niti jedne do sada, nece biti na korist nas - malih ljudi - nego ce biti na nasu stetu.

 

maxym kaže...

Ovdje se često naglašava ekstremni slučaj, kada je vrijednost paketa izuzetno mala, ali to se relativno lako da kompenzirati nabavkom veće vrijednosti, jer i tako se neće moći izbjeći plaćanje PDV-a.

 

To nije extremni slucaj nego se, kao sta sam objasnio, u velikoj vecini narucenih artikala radi o artiklima koji su jeftini - a nakon uvodjenja takvog zakona bi (kao sta sam isto objasnio) oni kupcima postali nedostupni ili bi ih morali placati 15 ili 20 puta vise nego sta kostaju.

 

Kako se to tocno narudzba 'relativno lako da kompenzirati nabavkom vece vrijednosti'?? Da li cu umjesto jednog kompleta propelera koji kostaju 62 centa naruciti 150 kompleta tako da dodatni troskovi postanu sumjerljivi s cijenom narudzbe - pa makar mi ne trebalo 150 kompleta? Kako cu kompenzirati narudzbu od 10 trimmer potenciometara cija je cijena $0.84 (za 10 komada) a kod nas jedan kosta 12 kn???? Kako cu kompenzirati troskove kada mi trebaju trimmer potenciometri, kondenzatori, tranzistori, otpornici, ekran, optocoupler-i, Losi konektori, mikrokontroler, LED diode, UV diode, Zener diode, napajanje, radarski modul, ultrazvucni mjerac udaljenosti, motori, step-up converter i jos 20 stvari koje ce svaka stici od drugoga prodavaca a svaki od tih artikala kosta najvise $2 do $3 a kod nas 70 do 100 kn ili ga nema???? Na osnovu cega kazes da se to moze relativno lako kompenzirati???? Od kud ta tvrdnja??

 

maxym kaže...

 Do sada je bila praksa da pojedinci naručuju pakete u iznosu vrijednosti do 160 Kn upravo zato da izbjegnu plaćanje PDV-a (i ostalih pripadnih troškova), pa ako je netko kupovao veću vrijednost, raspodjelio bi je na više paketa manje vrijednosti. Ako znaš da ti je poštarina besplatana i da nećeš platiti dodatne troškove, naravno da ćeš naručiti pet, deset, ili dvadeset zasebnih paketa, ali ako po svakom paketu budeš morao platiti minimalno 60-70 Kn onda ćeš umjesto dvadeset paketa po 3-4 USD naručiti jedan paket, pa ti dodatni troškovi neće biti tako veliki (naravno, sve pod uvjetom da sustav naplate ostane isti kao do sada).

 

Da? Kako cu s Aliexpress-a ili s eBay-a naruciti 20 artikala u jednom paketu kada svaki artikl kojega ubacim u kosaricu stize od drugoga prodavaca? Ducan koji prodaje propelere nema otpornike i tranzistore, ducan koji prodaje kablove nema baterije, ducan koji ima i jedno i drugo jedno od toga prodaje po 5 puta vecoj cijeni od stvarne, ducan koji ima zarulje nema mikrokontrolere, ducan koji ima sarafe nema RGB trake, ...

 

Chupo
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.1.2018 17:27 (Chupo).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice