Vjerodajnicama sadržaja protiv 'deepfakea'

poruka: 6
|
čitano: 4.547
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Vjerodajnicama sadržaja protiv 'deepfakea'".
8 godina
online
Vjerodanicama sadržaja protiv 'deepfakea' na izbor

Može li se sadržaj certificirati bez pristupa internetu i nekakvog centralnog autoriteta? Ako ne, evo načina da se nekog isključi (tj proglasi sumnjivim) iz javnosti jednostavnim odbijanjem davanja certifikata.

Ja rekoh
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Vjerodanicama sadržaja protiv 'deepfakea' na izbor

U naslovu vam nedostaje jedan 'j' u prvoj riječi - doista bode u oko!

 
1 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Vjerodanicama sadržaja protiv 'deepfakea' na i
Feudalac kaže...

Može li se sadržaj certificirati bez pristupa internetu i nekakvog centralnog autoriteta? Ako ne, evo načina da se nekog isključi (tj proglasi sumnjivim) iz javnosti jednostavnim odbijanjem davanja certifikata.

 

Sumnjam da može funkcionirati bez mreže i CA - da bi vjerodajnice bile doista pouzdane trebat će PKI infrastruktura.

 

Ostali scenariji ne čine mi se realno sigurnima - svaki uređaj ili program dobije svoj certifikat (kako provjeriti pripada li taj certifikat doista tom uređaju ili programu?) ili svaki proizvođač dobije certifikat (takav certifikat tada postaje središnja meta napada hackera).

 

Nadalje, jednom kad neki certifikat (privatni ključ) postane nesiguran, trebalo bi ga povući. Druga mogućnost je da se certifikat mora redovito obnavljati. Nijedno od toga ne može se napraviti bez mreže i CA.

 

 

A isključivanje osoba koje govore stvari koje se liberalima ne sviđaju, sve je češća pojava na Zapadu tako da ne vidim razlog da se isto ne bi dogodilo i s CR-om.

15 godina
offline
Vjerodanicama sadržaja protiv 'deepfakea' na izbor

- cerftifikati (vjerodajnice) vrijede koliko 'riječ' onog tko ga izdaje, reputacija.

- naravno da bez the-mreže ne može, nema smisla, kao ni bez CA.. odnosno leica želi postati CA, dok samim tim ne znači da će slika biti vjerodostojna, jer da je tako tad ni jedan krimos ne bi imao lažne (originalne) dokumente kao putovnice.. a ima, odnosno kršenje zakona, pravila i teorija u kojoj sve funkcionira idilično dok jednorozi skakuću livadama su realnost i mašta, oboje prisutno u svijesti ljudi no ne baš u svima optimalno, kao ni u medijima koji prenose sadržaje, papagajski, .. besmisleno. (i time omogućuju fejkove, što će reći promijeniti sadašnji način rada medija i eto riješenja..).

 

-tj, svatko može izdati certifikat, lako, jedino što juzer (osoba koja nema odgovarajuće znanje) to ne zna.. time je ovo besmisleno, odnosno samo-odgovarajuće, jer i dalje će biti neki CA, dok oznaka cr (certifikat-certificirano) ne znači ništa ako osoba pero-perić izda svoj certifikat na svojoj slici, tj soft će vidjeti certifikat i to je to.. a tad ili ga provjerava u CA ili ne, ako ne, tad nema smisla, ako da tad smo već tu gdje smo desetljećima, ništa novo, osim što leica pokušava postati CA.. pri čemu ne daje baš ništa čime bi to jamčila, tj kao što nacionalne banke jamče za novac, kao što država jamči sigurnost.. mora postojati neko jamstvo, neko osiguranje pa i sankcije-kazne u slučaju propusta.. npr da slika-sadržaj s tom cr oznakom ipak završi u medijima i što tad, tko je odgovoran-kriv? .. laica? .. institucije ovise o reputaciji, banke, odvjetnici, liječnici.. no kako sve propada-trune tako i sama reputacija, postaje roba, logo, besmislica. Tj ili je neka slika-umjetničko djelo unikat i zato vrijedno ili je masovno i tad u rangu vrijednosti čepa za pivu, ili je CA ili nije, nema između ili oboje.

 

primjer: .. naše ne tako davno afere s diplomama, lažnim-originalnim.. i sudski epilog-presuda.

-diploma je dokument, pečat-potpis + grafička zaštita koja oteža lažiranje-umnažanje i sl.

-stječe se učenjem, znanjem, polaganjem ispita i postdiplomskim radom.. osim kad je kupljena ili 'fejk'..

-što je rekao sud? nije fejk, jer je original, papir, pečat-potpis.. nije fejk, vrijedi.. tj nema ukidanja-brisanja, to ne radi sud nego nadležna institucija koja izdaje diplomu (fax). .. a kako je osoba došla do diplome, učenjem ili mitom je nešto drugo. .. obje osobe, redoviti student koji je položio ispite i diplomski, kao i onaj koji je kupio iste, ima jednako originalan dokument, ne fejk-lažan.

-pečat-potpis su pandan certifikata na digitalnom mediju. .. imati potpis-pečat ili certifikat je lako, možete napraviti svoj pečat ili certifikat, ima svaka firma-obrt, no pri tome mada su original nemaju nikakvu posebnu (nadnaravnu) moć kojom bi nešto jamčili, kao i to da vlasnik koji lupa pečat na neki dokument kao npr poreznu prijavu nije u toj prijavi napravio prevaru.. tj to može utvrditi tek porezna i to tek kad provjeri rad-dokumentaciju-račune... do tad je to uredan dokument i uredno poslovanje kao i ugledni privrednik... mada je možda i lopov, utajivač poreza no to se ne zna dok se ne otkrije.. ponovo, certifikat=pečat-potpis.. isto je, jedino što za digitalne materijale koji nisu u papirnatom obliku starinski-fizički pečat-potpis nisu primjenjivi, tj to je digitalni pečat, certifikat.

-čemu služi ovaj odlomak? pa tome da laicima objasni da postojanje certifikata ne znači da je nešto istina-činjenica-točno.. nego samo to da netko to jamči pri čemu se oslanjamo na 'vjerovanje' tj dok se ne otkrije da je lopov-lažljivac-prevarant, do tad je pošten, mada možda nije.. tj na kraju dođemo do tog da ne može osobni certifikat biti korišten jer bi bio besmislen, nego to mora biti neki centralni autoritet, CA, tek tako ima nekog smisla, a sad umjesto općine-države, lokalnog šerifa koji drži pečat za recimo građevinsku dozvolu, vozačku ili bilo koji potreban dokument kojeg izdaje-ovjerava i time mu daje valjanost, to sad radi netko online, kao leica, neki drugi peroperić do kojeg ne možemo, ni provjeriti ni nadležnošću tužiti.. tj jedan lokalni šerif zamjenjen drugim globalnim-digitalnim, kao i 'hakerima' koji su dežurni krivci uz pedofile i teroriste.. tj sjaši murta da uzjaše kurta, nije šija nego vrat, nije govno nego se pas posro... mudrosnice koje opisuju leicinu glupost kao i medija koji o tome izvještavaju papagajski, tj prenose umjesto da komentiraju-argumentiraju i bave se recimo novinarstvom.. tj razlika između riječi mediji koji tad mogu biti i telekomi koji osiguraju fizičku liniju za internet ili novinske kuće-izdavaći koji nešto kao vijesti-sadržaje proizvode.. oboje su danas mediji, tj malo je novinarstva, više papagaja, copypastea i time omogućen ovakav fejknjuz protiv kojeg se 'trebamo boriti!' .. tj umjesto te 'borbe' eliminirajte ga novinarstvom, ne papagajstvom, opet ili-ili, ili su mediji samo medij-posrednik ili su novinarstvo i tad problem nestaje, tj ostaje klasično moguće da netko podmiti novinara koji će nešto lažno napisati.. pri čemu opet ne možemo znati unaprijed da je nešto činjenica ili laž, tj nikad to ne možemo unaprijed znati i spriječiti, kao bilo koje kazneno djelo, nego tek kad se dogodi i tad ako ga otkrijemo-detektiramo.. do sudstva koje tad treba osuditi ili 'sinkopirati' pa sve postane besmisleno mada je teoretski sustav ok...

 

:)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
2 0 hvala 0
13 mjeseci
offline
Re: Vjerodanicama sadržaja protiv 'deepfakea' na i
SveZauzeto kaže...

U naslovu vam nedostaje jedan 'j' u prvoj riječi - doista bode u oko!

 Komplicirana riječ.

15 godina
offline
Vjerodajnicama sadržaja protiv 'deepfakea'

tek mi je jutros oko pol 9 sinulo da "prekardašiti" nema veze s kim kardašijan. kad nasjednješ na krivotvorinu ... a budaleeee 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.1.2024 6:40 (Ajar).
Moj PC  
2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice