U Zadru izgorio stan zbog zapaljenog mobitela na p

poruka: 55
|
čitano: 16.807
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "U Zadru izgorio stan zbog zapaljenog mobitela na p".
9 godina

Neka bude zakonski obavezno drzati mobitel na plutajučoj platformi u lavuru punom vode . Za slušaj da dođe do zapaljenja, vatra se sama ugasi u vodi.

0 0 hvala 0
15 godina
Re: U Zadru izgorio stan zbog zapaljenog mobitela
ante_etna kaže...

Kabel zvuči seljački, kajkavski, zato koristimo "kabao", ne kažemo "videl sam čavel" nego "vidio sam eks.. pardon.. čavao". Zato ja ne kažem "Kajin i Abel" nego "Kajin i Abao".

Što se tiče kabla s pijeskom ili vodom, sigurnije je imati pribor za slučaj požara uz mobitel koji se puni. Ja imam onaj mali čekićak kakvog imaju u tramvajima i vlakovima, "u slučaju požara razbij staklo", pa ako se mob zapali opandrčim ga tim priborom po staklu, pa 'ajd' sad gori. Lakše je ugasiti nekoliko manjih zgarišta nego jedno veliko. Ljudi su neoprezni pa na početne zaslone stavljaju slike borove šume i suhog rastlinja, badava ti onda i čekić.

Točno. Npr. gospodski je reći Majkao umjesto Majkl Đekson. Još gospodskije Majkao Žakson. ili Majkao Žardin umjesto seljačkog Majkel Đordn.

PSN - darklydexter
14 godina
odjavljen

E pa nije kabal već kabel

15 godina

Mene je uvijek zanimalo kako znaju da je  eksplozija/zapaljenje baterije izvor, a ne posljedica požara... 

4 1 hvala 0
6 godina
dabar_solta_V2 kaže...
Posmatrač kaže...
IvanBrekalo kaže...
Litijonska baterija drasticno duze traje ako je non stop oko 50%(krarikiram), ako je full napunjena ili jos gore ako se isprazni u njoj se unistavaju odredeni "kristali" i tako joj smanjujes vijek i kapacitet trajanja nije to nikakav mit.

To je SMART phone. Mislis da je korisniku ostavljeno na volju da pazi na bateriju? Mozda prije 20 godina..... 

Odredjeni kristali? Lupas gluposti.... Sve je to ograniceno elektronikom i moze ti na punjacu biti do sudnjeg dana ne smije joj biti nista. Na originalnom punjacu i kada je sve ispravno....

Kada ti baterija tj mob pokaze 0% to ne znaci da je baterija stvarno na nuli vec malo iznad minimalnog kapaciteta da ne dodje do unistenja baterije....

naravno lipo se mora punit specijalnom elektonikom jer bi se svaki mob zapali jako brzo,  ali proizvođači mobitela ne gledaju baš previše na sigurnost, gledaju uglavnom na maks kapacitet šta znači da se baterije pune jako jako blizu limita a sto sitnica može poč po zlu u samoj elektronici i onda se događaju ovakve stvari...

https://www.propwashed.com/lipo-battery-charging-basics/

Koliko slucajeva zapaljenja baterija znas ili si cuo ili vidio? Toliko je cesto da o tome novine pisu.....  A i u ovom slucaju nigdje ne pise kakav telefon kakav punjac ili kabel je koristen.... Proizvodjaci i te kako gledaju na sigurnost jer mu je to jeftinije nego placati milionske odstete.... 

10 godina
Ovo s držanjem mobitela u vodi tijekom punjenja ne čini mi se najboljim rješenjem. Litij je naime alkalijski metal pa poput natrija (no nešto slabije) reagira s vodom, pri čemu se stvara zapaljivi i eksplozivni vodik. Stoga se požar litija, kao ni požar natrija (čak ni magnezija) ne smije gasiti vodom. Stoga bi bilo najsigurnije staviti mobitel u kantu s pijeskom, no preko prijeska posuti suhi led (kruti CO2). Istina, nešto bi se toga CO2 pretvorilo u plin, no CO2 je podosta lakši od zraka, pa bi se on u kanti, ako je dovoljno duboka i zadržao, čime bi se još više otklonila mogućnost izbijanja požara. No pri ovoj operaciji treba uzeti u obzir da je CO2 opasan, jer može ugušiti čovjeka, pa stoga pri operaciji punjenja mobitela treba dobro otvoriti vrata i prozore ili, najbolje, kantu (mobitel+pijesak+suhi led) staviti na balkon. Preostali suhi led (-78,5 oC) nakon punjenja mobitela može se iskoristiti za hlađenje piva.

17 0 hvala 1
15 godina
@danen, napokon jedno pametno rjesenje! 👍🍺
9 godina
danen kaže...
Ovo s držanjem mobitela u vodi tijekom punjenja ne čini mi se najboljim rješenjem. Litij je naime alkalijski metal pa poput natrija (no nešto slabije) reagira s vodom, pri čemu se stvara zapaljivi i eksplozivni vodik. Stoga se požar litija, kao ni požar natrija (čak ni magnezija) ne smije gasiti vodom. Stoga bi bilo najsigurnije staviti mobitel u kantu s pijeskom, no preko prijeska posuti suhi led (kruti CO2). Istina, nešto bi se toga CO2 pretvorilo u plin, no CO2 je podosta lakši od zraka, pa bi se on u kanti, ako je dovoljno duboka i zadržao, čime bi se još više otklonila mogućnost izbijanja požara. No pri ovoj operaciji treba uzeti u obzir da je CO2 opasan, jer može ugušiti čovjeka, pa stoga pri operaciji punjenja mobitela treba dobro otvoriti vrata i prozore ili, najbolje, kantu (mobitel+pijesak+suhi led) staviti na balkon. Preostali suhi led (-78,5 oC) nakon punjenja mobitela može se iskoristiti za hlađenje piva.

Hvala :)  dobra ideja. Gdje kupiti suhi led ?

postoji jos jedna opcija ali neznam kako bi bilo kod Litija, ako dodje do zapaljena. Moze li se staviti u neku metalnu posudu nalik frižideru, i ona kad zatvoris vratašča isisa kisik van, a  bez kisika nema vatre ?  Ili mozda zamjena zraka sa nečim drugim samo nebi smijelo biti otrovno.

Ovo sam vidio u nekoj seriji, da upaljen je alarm i u sobi di su serveri su se vrata zaključala i zrak se punio sa ugljičnim dioskidom. Ovo naravno ne mozemo primjenit na mobitele jer se okolina moze lakočom ugušit.

10 godina
Do suhog se leda dolazi mnogo lakše nego što se misli! On naime nastaje adijabatskom (naglom, recimo to tako) ekspanzijom ugljikova dioksida. Treba dakle kupiti bocu stlačenog CO2 (može i u obliku protupožarnog aparata), a onda mlaz iz nje usmjeriti prema pijesku u kanti. Na njemu će se nakupiti "inje", tj. suhi led. No ovo što govorite o komori, sigurno je najbolje no i najkompliciranije rješenje. Treba napraviti hermetički zatvorenu komoru u kojoj bi se nazalila utičnica za mobiltel. Ako bi se zapalio, požar se ne bi mogao širiti. Ako bi se ispunila ugljikovim dioksidom mobitel se ne bi mogao zapaliti ma koliko se pregrijao. Misao da bi se CO2 u komori mogao zamijeniti mnogo jeftinijim i manje opasnim dušikom treba odbaciti jer se litij spaja i s dušikom.

2 0 hvala 0
9 godina
Posmatrač kaže...
..

Koliko slucajeva zapaljenja baterija znas ili si cuo ili vidio? Toliko je cesto da o tome novine pisu.....  A i u ovom slucaju nigdje ne pise kakav telefon kakav punjac ili kabel je koristen.... Proizvodjaci i te kako gledaju na sigurnost jer mu je to jeftinije nego placati milionske odstete.... 

nijedno zapaljenje al zato previše nabubrenih baterija sam vidi, gledaju na sigurnost a pune s 4.3V ? objasni

16 godina

Kao školovani elektroničar i informatičar, gotovo sam uvjeren da uzrok zapaljenja nije baterija uređaja, već sam punjač. Punjači se povlače posvuda, trpaju bilo gdje, kabeli im se savijaju, potežu, potrgaju, a jako su loše kvalitete, pa čak i oni originalni. Ulaskom kabela punjača u kratki spoj, uslijed oštećenja, automatski se prekida dovod napajanja do baterije i strujni krug se zatvara na mjestu kratkog spoja i vraća prema sekundaru lošeg trafoa u punjaču. Kako je žica na sekundaru ipak malo deblja, na kratko vrijeme dolazi do pregaranja primarnog dijela transformatora, što je još i najbolja opcija. Međutim, često se žice na primaru jednostavno zalijepe i dovedu izvor napajanja u kratki spoj. sada bi trebao reagirati i izbaciti osigurač ugroženog voda u stanu. Ako postoji, FIDO sklopka neće reagirati jer ne postoji dotik s zemljom. Starije zgrade i instalacijski sustavi imaju tzv rastalne osigurače, koji si također jako dobri ako su originalni i predviđeni za kvadraturu dotične instalacije. Na žalost, naši ljudi su skloni krpanju pregorenih osigurača, raznim žicama, koji ne prate njihovu rastalnu amperažu i ostalim kerefekama. U tom slučaju struja nastavlja neko vrijeme teči dotičnom instalacijom, te dolazi do pregrijavanja i zapaljenja na najslabijem dijelu, a to je u ovom slučaju upravo punjač i njegov kabel, koji su po meni uzrok zapaljenja, pogotovo ako su se dirali lako zapaljivih površina...

Sinoć sam lega jutros...
Moj PC  
0 1 hvala 0
6 godina
dabar_solta_V2 kaže...
Posmatrač kaže...
..

nijedno zapaljenje al zato previše nabubrenih baterija sam vidi, gledaju na sigurnost a pune s 4.3V ? objasni

Nabubrena baterija je opasna zbog?????????

Vidio sam i ja puno puknutih ekrana a korisnici paze na svoj mobitel. Objasni.

9 godina
neaktivan

Za sve ne informirane , Kad mobitel ostavite uključen dugo vremena, on će se automatski prestati puniti nakon što se baterija napuni, prebacit će se na efekt trikovanja da bi se umjesto toga zadržao na punoj bateriji. To sprječava oštećenje baterije, a također znači i sigurno ostaviti telefon uključen preko noći bez ikakvih negativnih efekata.Nemojte dopustiti da vam baterija postane previše vruća; prekomjerna toplina može mnogo brže oštetiti bateriju. Izbjegavajte korištenje jeftinih adaptera za telefon jer adapteri slabije kvalitete mogu također oštetiti bateriju.

0 1 hvala 0
9 godina
MethodMan kaže...

Za sve ne informirane , Kad mobitel ostavite uključen dugo vremena, on će se automatski prestati puniti nakon što se baterija napuni, prebacit će se na efekt trikovanja .......

trickle charge na litijskoj bateriji znači bomba. aj malo se informiraj ti prvo.

https://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries

Li-ion cannot absorb overcharge. When fully charged, the charge current must be cut off. A continuous trickle charge would cause plating of metallic lithium and compromise safety. To minimize stress, keep the lithium-ion battery at the peak cut-off as short as possible.

9 godina
neaktivan

Kompa ,zamisli to kao kantu  u koju se uliva voda ,između 0-96% voda poprilicno brzo punti kantu ,ali pri kraju se zategne pipa da bi ostalih 4 % samo kapalo i da bi došlo do vrha sigurno .Nekažem da ne šteti ,postoje dokazi i studiji da šteti ako se ostavi do 4 sata duže na tricke chargingu ,no sam mobitel ima sklopove koji sprječavaju da se dogodi expplozija pomocu toga i kao što je kolega iznad rekao moguce je da je koristena kanta od mobitela i drukciji punjaci sa drukcijom voltažom  .svaka celija se može puniti max 4.2v ,pri kraju se smanjuje voltaza i kapa polako do vrha te odrzava tako 100% ,da bi se sprijecija lithium plating voltaza po celiji nesmije prelaziti 4.2v i mobitel nesmi biti punjen na temperaturi manjoj od 15 celzijusa .

Ne negiram ja to sto si ti napisao ,samo iznosim svoje mišljenje na forumu. 

0 1 hvala 0
10 godina
Neka mi netko (opet) kaže da sam staro zakeralo, da je jezik nešto čime se trebaju znati služiti samo profesionalci (novinari), ali uz najbolju volju ne mogu razumjeti što je autor u prethodnom postu htio reći. Ako netko zna, bio bih mu vrlo zahvalan da mi kaže.

0 0 hvala 0
17 godina
MethodMan kaže...

Kompa ,zamisli to kao kantu  u koju se uliva voda ,između 0-96% voda poprilicno brzo punti kantu ,ali pri kraju se zategne pipa da bi ostalih 4 % samo kapalo i da bi došlo do vrha sigurno .Nekažem da ne šteti ,postoje dokazi i studiji da šteti ako se ostavi do 4 sata duže na tricke chargingu ,no sam mobitel ima sklopove koji sprječavaju da se dogodi expplozija pomocu toga i kao što je kolega iznad rekao moguce je da je koristena kanta od mobitela i drukciji punjaci sa drukcijom voltažom  .svaka celija se može puniti max 4.2v ,pri kraju se smanjuje voltaza i kapa polako do vrha te odrzava tako 100% ,da bi se sprijecija lithium plating voltaza po celiji nesmije prelaziti 4.2v i mobitel nesmi biti punjen na temperaturi manjoj od 15 celzijusa .

danen kaže...
Neka mi netko (opet) kaže da sam staro zakeralo, da je jezik nešto čime se trebaju znati služiti samo profesionalci (novinari), ali uz najbolju volju ne mogu razumjeti što je autor u prethodnom postu htio reći. Ako netko zna, bio bih mu vrlo zahvalan da mi kaže.

Da se koristi vecin napon dok se ne napuni baterija do pred kraj, te onda se smanjuje. Da postoje sklopovi koji ne dopustaju da se baterija zapali.

Tipa, kad punis kantu vode punim mlazom do samog kraja, pred kraj se voda pocne izlijevati, dok ako usporis mlaz mozes "preciznije" napuniti da bude na 100%

(ne tvrdim da je to tako, samo tumacim post)

Nitko ti nije rekao da si staro zakretalo, smiri dozivljaje. Da se nebitan ne bi niko ni pricao s tobom :)

17 godina
MethodMan kaže...

Za sve ne informirane , Kad mobitel ostavite uključen dugo vremena, on će se automatski prestati puniti nakon što se baterija napuni, prebacit će se na efekt trikovanja da bi se umjesto toga zadržao na punoj bateriji. To sprječava oštećenje baterije, a također znači i sigurno ostaviti telefon uključen preko noći bez ikakvih negativnih efekata.Nemojte dopustiti da vam baterija postane previše vruća; prekomjerna toplina može mnogo brže oštetiti bateriju. Izbjegavajte korištenje jeftinih adaptera za telefon jer adapteri slabije kvalitete mogu također oštetiti bateriju.

Na litij ionskim baterijama se ne radi trickle charge, to se radi se na NiMh baterijama.

17 godina
F10EXX kaže...
Ne punim preko noci jer izbjegavam punjenje do 100 zbog trajnosti baterije.

Eto, moj Jiayu svake noći na punjaču dođe do 100% i eto baterija napunila 4 godine i još dobro radi fala na pitanju...

16 godina
neaktivan

je, napaljene baterije znaju biti nezgodne ali ako ih se drži dovoljno daleko od provocirajućih punjača ... 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.8.2019 9:11 (Ajar).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
MethodMan kaže...

danen kaže...

To se najbolje vidi kod mobitela koji sporo pune i ovako :) Recimo, moj stari Jiayu, stavim ga na punjač na 30%... za sat vremena je na 70%, za još sat vremena je na 90%, a za zadnjih 10% mu treba više od satipo jer drastično uspori punjenje... al se zato baterija uopće ne grije kod punjenja i 4 godine kasnije još uvijek izdrži cijeli dan a prošla je cca 1300-1400 ciklusa punjenja - svaku noć na punjaču i tako već 4 godine.

13 godina
T700 kaže...

Neka bude zakonski obavezno drzati mobitel na plutajučoj platformi u lavuru punom vode . Za slušaj da dođe do zapaljenja, vatra se sama ugasi u vodi.

Vatra baterije bi pretvorila vodu u još veći požar... H2O ima kemijsku reakciju sa lithiumom i pretvara ga u gorivo gdje bi još više sve planulo.

everyday i'm shuffling...
16 godina
neaktivan

ma to je ona djelatnica rvackih cesata ("uhjebljenka", osumnjičena 53-godišnjakinja) u zadru imala poligon za vježbanje podmetanja požara oko šibenika. 

davno opjevano:

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.8.2019 13:25 (Ajar).
Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
Luka123 kaže...
T700 kaže...

Vatra baterije bi pretvorila vodu u još veći požar... H2O ima kemijsku reakciju sa lithiumom i pretvara ga u gorivo gdje bi još više sve planulo.

Nakon mojeg komentara je netko spomenuo suhi led i pijesak. No sad me zanima, koja tekučina ako ne voda, bi mogla ugasiti požar ? Mora biti dostupno, ne smije biti otrovno.

6 godina
protjeran
Adin kaže...

samo nam recite jel iOS ili Android?

Note 7 

Morao sam bilo je jace od mene.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice