Televizor kao monitor?

poruka: 48
|
čitano: 15.324
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Televizor kao monitor?".
16 godina
offline
Re: Televizor kao monitor?
Visak kaže...

 Naravno da ti je iskustvo loše kad si ga gledao s metar i pol. Ako ćeš taj od 27" gledati s iste udaljenosti bit će još gore. Monitor za rad se drži na 60-70 cm, igranje i filmovi su druga priča.

 A šta sam trebao, 40" TV stavit na 60cm ispred sebe kao što ide klasični monitor? Pa nisam luđak. Monitor ide na radni stol, a TV sa 1,5-2m se gleda, standard.

http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
16 godina
neaktivan
offline
Re: Televizor kao monitor?
Pogledaj naslov članka, govorimo o korištenju televizora kao monitora, znači na radnom stolu.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2020 12:53 (Visak).
16 godina
offline
Re: Televizor kao monitor?
Hacker002 kaže...

Imam 17" laptop i razmišljao sam u zadnje vrijeme kupiti 55" TV i spojiti laptop na njega.Međutim,nedavno sam na par dana imao 40" TV spojen na laptop, udaljenost 1,5m cca, i osim gledanja videa i filmova iskustvo korištenja nije bilo baš nešto pozitivno. Sve to izgleda nekako čudno, scaling ubije prirodni izgled svega, nepraktično je za produktivnost itd. Mislim da sada i kada bi išao na nešto veće, uzeo bih ovaj monitor, to mi je nekako zlatna sredina svega, 27", 2k, zakrivljen, 144Hz.

Ako laptop ima HDMI 2.0 ok, u suprotnom nagrabusil si sa 4K/30hz dakle oprez.

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-bughr/televizor-kao-monitor/277514.aspx?page=0&jumpto=6192188&sort=asc&view=flat

 

Bilo koji Ryzen APU Desktop ili Mobile, oni podržavaju 4K/60hz dakle tu nema nikakve zbrke.

 

Kod Intela je komplicirano, ili veliki mix/zbrka raznih novijih procesora ili staro-novo generacija itd.Bez gledanja u tehnikalije na Intel stranici oprez, opet lako nagaziš na ne više od 4K/30hz.

 

Jeftiniji laptopi obično nemaju HDMI 2.0, uostalom najbitnije je da procesor ili APU podržava 4K/60hz.Ima dosta ovakvih primjera, APU na laptopu podržava 4K/60hz ali eto radi uštede proizvođač lapiča nabaci stari HDMI 1.4.

 

Ako je taj 40 TV 1080p rezolucije, "tu nema problema osim kaj za PC potrebe eto slika iz blizine izgleda malo zrnato".

 

 

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.9.2020 16:27 (rambox).
15 godina
offline
Re: Televizor kao monitor?
BlueMax kaže...
Ne postoji dots. Ekran ima premaz na koji katodna cijev baca sliku pa piksel nije definirana veličina već ona koju katoda proicira. Zato CRT puno bolje barata različitim rezolucijama od LCD-a.

 ..da (i ne, tj ovisi o preciznosti elektronike-topa-fokusa.. kao i o matrici koja se koristi.. prije recimo 20g bi takva rečenica bila uvjetno točna, sad ne, lcd je otišao dalje u dpi npr mobiteli.. dok se crt nije razvijao.. no teoretski može kao i litografija za nrp izradu cpu-nanometri..).

 

mbaksa kaže...
BlueMax kaže...
Ne postoji dots. Ekran ima premaz na koji katodna cijev baca sliku pa piksel nije definirana veličina već ona koju katoda proicira. Zato CRT puno bolje barata različitim rezolucijama od LCD-a.

"Premaz" koji spominješ zapravo nije neki uniformni premaz ekrana, odnosno to ni nema smisla nazivati premazom. CRT ekran je "matrica" fosfornih RGB elemenata (kružića, crtica ili dugačkih linija, ovisno o izvedbi), koje u osnovi definiraju maksimalnu rezoluciju. Elektronska zraka može gađati "između" pa tako pogoditi više tih elemenata istovremeno, odnosno elementi nisu nužno kompletno osvijetljeni. To ipak ne znači da ti elemetni do određene mjere ne određuju veličinu piksela.

 

Kod trinitrona (vertikalne linije, ako s ene varam idu od vrha do dna ekrana i samo su na nekoliko mjesta povezane horizontalnim žicama) definitivno određuju horizontalnu razlučivost, dok je vertikalna fleksibilna, odnosno ovisi o zraci elektrona. Flatron ima crtice (a mislim da je i većina CRT televizora ima crtice, koje su doduše malo pomaknute gore-dolje za parni-neparni stupac "piksela") pa je i tu horizontalna rezolucija određena udaljenosti elemenata iste boje. Vertikalna rezolucija nije baš neograničena kao kod trinitrona, s obzirom da su grupe crtica vertikalno malo odvojene, ali nije nužno toliko daleko.

 

I konačno imamo kružiće smještene u obliku trokuta. Tu je posve jasno da postoji ograničenje rezolucije - horizontalna i vertikalna udaljenost fosfornih točaka iste boje. Da, snop elektrona ne mora te kružiće pogoditi u cijelosti, nego djelomično, ali ne može se reći baš reći da, kad napola potrefi kružić, da je to kao da tu onda imaš dodatni piksel. To bi se više moglo opisati kao zaglađivanje, anti-aliasing na hardverskoj razini.

 

I tu zapravo dolazimo zbog čega CRT puno bolje barata različitim rezolucijama - zato jer snop elektrona ne aktivira nužno cijele RGB elemente, vjerojatno nije ni savršeno precizan, pa tu onda zapravo dolazi do interpolacije. Mogli bismo to opisati i ovako - CRT puno bolje barata različitim rezolucijama jer zamućuje, interpolira sliku na fizičkoj razini. LCD to ne može napraviti - kod njega su RGB elementi cjeline, diskretni podpikseli, dok su kod CRT-a "samo" meta za snop elektrona. Oštrina CRT-a je u banani - zbog toga rezolucije niže od nativne (maksimalne) dobro izgledaju. Možeš za primjer uzeti emulatore starih konzola. Da bi slika s njih na LCD monitoru izgledala ugodnije, bliže CRT-u, koriste se različite metode "skaliranja", koje u osnovi više ili manje zamute sliku.

 -trinitron, sonyijev patent-naziv.. do isteka patentnih ograničenja isključivo sony ima tu oznaku, kasnije ostali.. a lg iz tog razloga uvodi flatron.. kao što adm u nazivu cpu koristi intel-pentač itd.. brandovi-imena-marketing..)

kod sonija je fičer vetikalna mreža (s dva vodoravna spoja koji se mogu vidjeti na uniformnoj slici kao sjena) dok je drugi philipsova mreža a problem je izdržljivost mreže kao kod žarulje-žarna nit + filter-blokiranje izvora svjetlosti tj što je manje prepreka može više sjvetla-informacija-pixela biti prikazano na ekranu ali je slabije, krivi se-topi tj potreban je jači materijal, zato btw ima i jaču svjetlinu...

-pošto sony&phiplips u AV industiji drže većinu patenta, svi ostali koriste njihova rješenja uz varijacije (i plaćanje licenci).

-da.. dovoljno točno, kao i post iznad, + par sitnica, tj sony fičer je elipsoidna zraka-fokus, tj ovisno kako se slažu rgb pixeli-fosfor i kojeg je oblika zraka svjetla-topa koji obasjava s druge strane i teoretski se koristi okruglo (zamislite spot-light efekt reflektora ili običnu ručnu lampu-svjetlo, okrugli snop..), no zbog rešetke, trinitron ili philips mask u slučaju sonyja je elipsa koja tad daje bolji fokus-kontrast tj ovisnost o debljini okomite rešetke tj žica-prorez a oboje je fizički problem naprezanja preciznosti + starenje ekrana koji nakon nekog vremena ode, staklo itd.. pa je tako trinitron imao višu deklariranu rezoluciju usporedivo s vga-evga tj usporedivo s vhs-svhs rezolucijama koje su išle 240-400 (x625 za pal.. najsličnije evga ili vga640x480.. a trinitron je čak zadovoljavajuće podržavao i 800x600 dok je na drugim ekranima to bilo tad nemoguće zbog maske.

-tj zato je trinitron logo-znak rgb-elipsa ili pojednostavljen kao tri crte (ne maska-sito, vertikalno bez horizontalnog..).

 

-pošto svaka rezolucija koju zamislimo na crtu ovisi o toj maski ona postane ograničenje tj trinitron je u prednosti do fizičkih izdržljivosti materijala + debljina staka-vakuum i udaljenost topa s većom dijagonalom.. tj kao kod projektora, povećavanje dijagonale je udaljavanje topa od ekrana i time lošiji fokus, rasap svjetlosti-zrake tj fokusa itd.. inače bi teoretski mogli napraviti crt neograničene dijagonale... ne može, tj materijali-izdržljivost, dok kod lcd tog problema nema na taj način jer nema topa-vakuma itd..

mada se laser-svjetlo može precizno izvesti, nije samo svjetlo problem nego sve zajedno tj vidimo rezultat-povijest.. crt je mrtav, imamo lcd.

 

-- dok je samo u određenim uvjetima (rezolucija, ono što uspoređujemo kao stare igre..) slika na crtu recimo ugodnija (izbjegnuta riječ bolja-oštrija-kvalitetnija jer bi bila netočna..) tj kao usporedba digitalnog-analognog audia npr gramofona mada znamo da je cd tehnički kvalitetniji s-n tj ovisi o pojačalu-zvučnicima pa i osobi koja to procjenjuje tj ne čujemo svi jednako kao što ne vidmo pixele ili nijanse (što je čak i dokazano npr da žene percipiraju više nijansi nego muškarci, geni..).

 

Visak kaže...
Hacker002 kaže...

Imam 17" laptop i razmišljao sam u zadnje vrijeme kupiti 55" TV i spojiti laptop na njega. Međutim,nedavno sam na par dana imao 40" TV spojen na laptop, udaljenost 1,5m cca, i osim gledanja videa i filmova iskustvo korištenja nije bilo baš nešto pozitivno. Sve to izgleda nekako čudno, scaling ubije prirodni izgled svega, nepraktično je za produktivnost itd. Mislim da sada i kada bi išao na nešto veće, uzeo bih ovaj monitor, to mi je nekako zlatna sredina svega, 27", 2k, zakrivljen, 144Hz.

 Naravno da ti je iskustvo loše kad si ga gledao s metar i pol. Ako ćeš taj od 27" gledati s iste udaljenosti bit će još gore. Monitor za rad se drži na 60-70 cm, igranje i filmovi su druga priča.

-da.. 

-ako je na radnom stolu, monitor, tad je na udaljenosti cca 50cm +- .. tv je na udaljenosti većoj od metra, u metrima, 2-3 tj u prosječnim gabaritima prosječne prostorije stana do 5-6m i tad nema smisla govoriti o monitoru-računalu-radu kao tipkanje, grafika i sl. dok film možemo gledati u kinu na desetke metara udaljenosti no to nije monitor-pc-rad.

-u tom kontekstu, monitor ima ograničenu fizičku veličinu, tj ne možemo reći da je 24-ili-27 ili bilo koji inč granica, ali ona realno postoji kao što postoji granica za sve, nosivost-izdržljivost dok je granica smisla za monitor ona na kojoj ne moramo zakretati glavu kao da u kinu sjedimo u prvom redu i čitamo titl.. tj monitor se gleda koncentrirano dok se tipka-miš tj ruke koriste za rad i sve što bi bilo drugačije je kontraporduktivno ako govorimo o nekom radu tj to nije gledanje filma.. tj tad nije u pitanju računalo-os-soft-miš itd.. nego samo ekran koji može biti i touch-prstičasti koji ima isti problem ako želimo nešto precizno raditi i tad moramo korsititi miša itd..

-svaka osoba može za sebe postaviti granicu-dimenziju, no kao za ostale stvari, postoje npr auti, stanovi, cipele.. postoje realne granice -dimenzije iznad kojih nema smisla ili su extrem-izuzetak a izuzetak nije pravilo nego naprotiv. Pa ću tako reći da je meni recim 24 inča ok, ne da je 27-32 previše ili da je 17-20 premalo.. jer jedno i drugo mogu koristiti ili 'pokriti se onoliko koliki je pokrivač'.. tj prilagoditi se.

-često korisnici žele obrnuto, sve prilagoditi sebi .. svaki prozor koji otvore je maximiziran, suprotno smislu-izmišljotini samog naziva popularnog osa tj windowsa.. tj ne mora word ili calculator ili tetris biti fullscr slika i kad korisnik zna podesiti za svoje potrebe i prema raspoloživim resursima tad mu je rad ugodniji, brži, efikansniji tj tad korsiti mogućnosti kao windows, kao što je to smisao mjenjača brzine u motoru auta, odgovarajuće potrebi-snagi tj trenutnom stanju.

-ima potreba kad treba veća preciznost, no tad imamo i fiziku-zakone-ograničenja.. tj što je ekran udaljeniji to je smisao povećanja ekrana besmisleniji, karikirano može ekran biti u japanu pa da je i kilometar dijagonale bio bi premal.. + zakrivljenost zemlje koja nam i teoretski to onemogućava dok na realnoj skali ograničava čvrstoća materijala, proizvodna isplativost-masovnost itd.. pa tako imamo nešto kao 'normalno' recimo 24 inča, može više-manje, no manje je prednosti povečanje na npr 27 od same brojke ako korisnik ne zna to adekvatno koristiti, kao mjenjač auta ako ne zna voziti i turira u prvoj.

 

Visak kaže...
BlueMax kaže...
Da je razvoj nastavljen uvjeren sam da bi sama kvaliteta prikaza bila bolja od LCD-a samo bi TV od 65" bio dubok 3 metra i težio 200kg.

 CRT ima manje oštru sliku pri istoj rezoluciji zbog nemogućnosti savršenog fokusiranja elektronskog snopa. Zbog toga su LCD i slične diskretne tehnologije nenadmašne kod prikaza teksta i linijske grafike.

 -da. Ali ne zbog fokusa, ne samo zbog fokusa, nego razvoj proteklih desetljeća tj može svjetlost više-preciznije, može laser, može litografija, može se sve, no jedna stavka nije dovoljna, fokus je samo dio priče ekrana, top-ekran-staklo-vakuum-mreža.. banalno samo težina i debljina su već problem za sebe i da imaš savršen fokus imao bi problem s npr 50inča dok ih kao lcd već imaš u jeftikaner grupi.

-tj kao u doba gramofona tvrditi da cd ne može... može i za razliku od analognog, digitalno možemo skalirti na proizvoljno željenju preciznost, dimenzije, gustoću itd.. dok kod analognog imamo problem recimo samog materijala i fizičkih ogrnaičenja (izdržljivost ili banalno težina-masa.. pa i cijena transporta takvog ekrana iz npr kine uz lomove i sl.).

-ne postoji linijska grafika (ok, kuži se..) postoji samo preciznost pixela koji želimo prikazati, odnosno postoji i ljudsko ograničenje kao npr 50-60hz dok za više nema potrebe jer oko ne vidi, ne vidi manji pixel, ne vidi nijanse.. i ako se napravi ekran s npr 1000dpi/ppi kako već idu oznake dođemo do granice ispod koje nema koristi ići, odnosno samu sliku bi zumirali ali to nije slika-podatak nego ekran i tad je to relana granica preko koje nema smisla ići. Ne miješati s izvornom slikom, nju možemo zumirati i vidjeti detalj.. a upravo to se često pomješa u kriteriju tj laički se lako prevarimo i pomislimo da je bolje-više-preciznije tj zaboravimo da je nevidljivo i time beskorisno (trošenje resursa), mada će kao u svemu ostalom biti i onih koji to vide-čuju (kao pozlačeni hdmi ili audiofilske hifi SD kartice..) tj cijena-kupac i placebo su nešto drugo dok je realnost nešto treće :)

-to što se nešto (ne)može ne znači da je to potrebno, da ima ili nema smisla .. ovisi o previše drugih sitnica, realnost.

 

Visak kaže...
Pogledaj naslov članka, govorimo o korištenju televizora kao monitora, znači na radnom stolu.

 -da. .. a može i na zidu? :) zid i stol su obično u bliskom doticaju, odnosno, možemo imati ostatak bežično kao miš-tipkovnica i našetavati se, čak bez klasičnog radnog stola koji je nekad služio za npr pisaču mašinu, olovle i tako to.. tj ovisi, ako si nekad radio kao tehnički crtač imao si odgovarajući radni stol (s nagibom, t-ravnalom itd..) no danas to isto radiš u npr acad-u.. i imaš računalo, ekran i upravo za te namjene je npr važno koliko pixela i koliko precizno ih možeš prikazati do granice ljudskog oka tj nas samih.

-svaki radni stol ovisi o konkretnom radu-stuci.. npr mesar-pekar-kuhar, tipkač u wordu ili tetrisu, gejmer ili jutjuber.. i sasvim će drugačije kriterije imati npr neki video editor koji traži npr preciznost boje koju želi dobiti u produkciji pa mu je važan npr kalibrator ekrana-papira-printera-skenera.. ili grafikon u wordu gdje je boja nevažna, samo vizualno razlika-uočljivije kao u autocadu i sl.

-isit ekran što se tiče rezolucije-dimenzija ali različite struke-potrebe daje upravo to različite kriterije što je važno, preciznost boje-sike ili detalja, dok je za sve ralno ograničenje osoba + potreba, jer sve se može napraviti, samo je pitanje cijene i smisla.

..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
suspendiran
offline
Re: Televizor kao monitor?
mbaksa kaže...

 

I tu zapravo dolazimo zbog čega CRT puno bolje barata različitim rezolucijama - zato jer snop elektrona ne aktivira nužno cijele RGB elemente, vjerojatno nije ni savršeno precizan, pa tu onda zapravo dolazi do interpolacije. Mogli bismo to opisati i ovako - CRT puno bolje barata različitim rezolucijama jer zamućuje, interpolira sliku na fizičkoj razini. LCD to ne može napraviti - kod njega su RGB elementi cjeline, diskretni podpikseli, dok su kod CRT-a "samo" meta za snop elektrona. Oštrina CRT-a je u banani - zbog toga rezolucije niže od nativne (maksimalne) dobro izgledaju. Možeš za primjer uzeti emulatore starih konzola. Da bi slika s njih na LCD monitoru izgledala ugodnije, bliže CRT-u, koriste se različite metode "skaliranja", koje u osnovi više ili manje zamute sliku.

 

Nakon što sam godinama patio što više na LCDu ne mogu imati "retro" osjećaj dok igram dobre stare DOS, NES, SNES i PS1 igre iz mladosti, odlučio sam nabaviti CRT monitor od kojih 20kg. Pokrenuo sam redom DOS igre (heart of darkness, prince of persia, itd.), razne emulatore s igrama za nintendo i PS1 i ... ostao paf. Igre nisu niti najmanje izgledale drugačije nego na LCDu. Izgledale su identično. Očekivao sam nekakav CRT efekt ili nešto "retro" na njima, ali nažalost nisam dobio ništa. Nisam se imao previše vremena igrati s time, moguće da sam pogriješio u nekim postavkama, ali nažalost ostao sam razočaran.

 

CRT televizor nisam nabavio, i ne znam da li je osjećaj gledanja na njemu isti ili drugačiji. Znam jedino da godinama i dalje patim za tim "retro osjećajem", tim famoznim "crt scanlines style" efektom i vjerojatno isti nije nikad niti postojao, nego samo idealiziranje djetinjstva.

14 godina
offline
Re: Televizor kao monitor?
Ja koristim Sony Bravia Kdl 32" 706b vec dugi niz godina udaljen od ociju neki 50cm i jako sam zadovoljan sa njim.Ma da se sigurno nemoze mjeriti sa nekim monitorom, ali sad se vec duze vremena razmišljam koji monitor kupiti FHD 144hz ili 2K 144hz.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Televizor kao monitor?
rambox kaže...
Hacker002 kaže...

Imam 17" laptop i razmišljao sam u zadnje vrijeme kupiti 55" TV i spojiti laptop na njega.Međutim,nedavno sam na par dana imao 40" TV spojen na laptop, udaljenost 1,5m cca, i osim gledanja videa i filmova iskustvo korištenja nije bilo baš nešto pozitivno. Sve to izgleda nekako čudno, scaling ubije prirodni izgled svega, nepraktično je za produktivnost itd. Mislim da sada i kada bi išao na nešto veće, uzeo bih ovaj monitor, to mi je nekako zlatna sredina svega, 27", 2k, zakrivljen, 144Hz.

Ako laptop ima HDMI 2.0 ok, u suprotnom nagrabusil si sa 4K/30hz dakle oprez.

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-bughr/televizor-kao-monitor/277514.aspx?page=0&jumpto=6192188&sort=asc&view=flat

 

Bilo koji Ryzen APU Desktop ili Mobile, oni podržavaju 4K/60hz dakle tu nema nikakve zbrke.

 

Kod Intela je komplicirano, ili veliki mix/zbrka raznih novijih procesora ili staro-novo generacija itd.Bez gledanja u tehnikalije na Intel stranici oprez, opet lako nagaziš na ne više od 4K/30hz.

 

Jeftiniji laptopi obično nemaju HDMI 2.0, uostalom najbitnije je da procesor ili APU podržava 4K/60hz.Ima dosta ovakvih primjera, APU na laptopu podržava 4K/60hz ali eto radi uštede proizvođač lapiča nabaci stari HDMI 1.4.

 

Ako je taj 40 TV 1080p rezolucije, "tu nema problema osim kaj za PC potrebe eto slika iz blizine izgleda malo zrnato".

 

 

 Vidis pod Moj PC da ima dedicated GPU....ne znam kakav bi to 17 incni laptop imao APU, pogotov ne Ryzen

16 godina
offline
Re: Televizor kao monitor?
Mitch kaže...

 

 

 Vidis pod Moj PC da ima dedicated GPU....ne znam kakav bi to 17 incni laptop imaoAPU, pogotov ne Ryzen

To ti ništa ne znači, žuto ili podebljano je nula bodova za 4K/60hz ako laptop ima stari HDMI 1.4.

 

Kaj se tiče ovog podebljanog, da imaš pravo to ne postoji fučkaj ga sad.

 

Dakle da itekak postoji, i napominjem bilo koji Ryzen APU Desktop ili Mobile svi modeli podržavaju 4K/60hz.

 

Ali gle čuda, uz ovaj Lenovo model ide samo HDMI 1.4a=4K/30hz.Dakle to ti znači da Lenovo škrtari, pa ti neče dat HDMI 2.0 na Laptopu. Kratko i jasno, slobodno moš Lenovo poslat u vražju mater.

 

https://www.lenovo.com/us/en/laptops/ideapad/ideapad-300-series/IdeaPad-3-17ARE05/p/88IPS301433

 

https://www.mall.hr/prijenosna-racunala/lenovo-ideapad-3-prijenosno-racunalo-17hd-r5-4500u-8gb-256gb-w10-81w5000ksc-

 

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.9.2020 16:35 (rambox).
15 godina
offline
Re: Televizor kao monitor?
rambox kaže...
Mitch kaže...

 

 

 Vidis pod Moj PC da ima dedicated GPU....ne znam kakav bi to 17 incni laptop imaoAPU, pogotov ne Ryzen

To ti ništa ne znači, žuto ili podebljano je nula bodova za 4K/60hz ako laptop ima stari HDMI 1.4.

 

Kaj se tiče ovog podebljanog, da imaš pravo to ne postoji fučkaj ga sad.

 

Dakle da itekak postoji, i napominjem bilo koji Ryzen APU Desktop ili Mobile svi modeli podržavaju 4K/60hz.

 

Ali gle čuda, uz ovaj Lenovo model ide samo HDMI 1.4a dakle 4K/30hz.Dakle to ti znači da ti Lenovo ne da HDMI 2.0 na Laptopu, pa ih slobodno moš poslat u vražju mater.

 

https://www.lenovo.com/us/en/laptops/ideapad/ideapad-300-series/IdeaPad-3-17ARE05/p/88IPS301433

 

https://www.mall.hr/prijenosna-racunala/lenovo-ideapad-3-prijenosno-racunalo-17hd-r5-4500u-8gb-256gb-w10-81w5000ksc-

 

 Ma opcenito se bojim uopce gledat laptope koji imaju HDMI. Rade bih trenutno USB-C ili mini DP. 

 

GTX 1050 Mobile je imala Hdmi 2.0b...tako da bi 1650 sigurno trebala.

16 godina
neaktivan
offline
Re: Televizor kao monitor?
rambox kaže...

Ali gle čuda, uz ovaj Lenovo model ide samo HDMI 1.4a=4K/30hz.Dakle to ti znači da Lenovo škrtari, pa ti neče dat HDMI 2.0 na Laptopu. Kratko i jasno, slobodno moš Lenovo poslat u vražju mater.

 

 Lenovo Y720: HDMI 2.0, DP 1.2, USB-C (Thunderbolt 3)

Znači može se naći Lenovo na kojem se nije škrtarilo.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.9.2020 18:19 (Visak).
16 godina
offline
Re: Televizor kao monitor?
Visak kaže...
rambox kaže...

Ali gle čuda, uz ovaj Lenovo model ide samo HDMI 1.4a=4K/30hz.Dakle to ti znači da Lenovo škrtari, pa ti neče dat HDMI 2.0 na Laptopu. Kratko i jasno, slobodno moš Lenovo poslat u vražju mater.

 

 Lenovo Y720: HDMI 2.0, DP 1.2, USB-C (Thunderbolt 3)

Znači može se naći Lenovo na kojem se nije škrtarilo.

 Velika vecina "gaming" laptopa dolazi standardno sa HDMI 2.0 portom mada i tu zna biti odstupanja pa se zalomi i koji primjerak sa 1.4

 

Problem je sto vecina nekih ultrabookova i klasicnih "office" i "school" laptopa dolazi sa integriranom grafickom i procesorom koji podrzavaju HDMI 2.0 ali proizvodjaci ocigledno iz finansijskih razloga i usteda uporno ih isporucuju sa HDMI 1.4 portom i onda imas lap koji ima CPU i iGPU koji mogu vrtit 4k@60Hz ali imas port koji ne dozvoljava to i onda si zakinut da na takvom laptopu koristis televizor kao sekundarni monitor. 

16 godina
offline
Re: Televizor kao monitor?

Ma koristim primarno ovaj Nitro 5 sa GTX1650 tako da nema brige oko toga, podržava sve što treba podržavati, ali mi iskustvo nije baš neko jer kažem primarno mi laptop služi za kind-of-productivity i tu mi je čudno, YT i filmovi su top na većem ekranu.

http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
16 godina
offline
Re: Televizor kao monitor?
Hacker002 kaže...

Ma koristim primarno ovaj Nitro 5 sa GTX1650 tako da nema brige oko toga, podržava sve što treba podržavati, ali mi iskustvo nije baš neko jer kažem primarno mi laptop služi za kind-of-productivity i tu mi je čudno, YT i filmovi su top na većem ekranu.

 Ja kada sam tek kupio svoj monitor u prvih par dana sam ozbiljno razmisljao da ga vratim, prodam ili sta god mogu samo da ga se rijesim jer mi je bilo preveliko i nekako neprirodno. 

Period prilagodbe je trajao kratko, mozda dvije sedmice i doslo je do te mjere da sam o svom trosku na poslu kupio identican monitor jer sada kada radim na manjem ekranu jednostavno to vise nije to.

 

Slazem se i ja da koristiti televizor od nekih 40 i vise incha na udaljenosti od 60-ak cm nije bas neka sreca i mislim da nije prirodno ali ako se taj televizor koristi na malo vecoj udaljenosti i uz odgovarajuci scaling onda mislim da bi trebao neki kraci vremenski period samo da se privikne na sve to i da bi se onda bilo tesko vratiti nazad na manju dijagonalu. 

16 godina
neaktivan
offline
Re: Televizor kao monitor?
Koji je točno smisao kupovine 40" 4k televizora, a onda se odmicati i raditi scaling?
Kupiš odmah 32".
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
16 godina
moderator
offline
Re: Televizor kao monitor?
Visak kaže...
Koji je točno smisao kupovine 40" 4k televizora, a onda se odmicati i raditi scaling?
Kupiš odmah 32".

Gustoća piksela. Koja je na tipičnim monitorima kriminalno niska - oko 90 PPI. A recimo gustoća na nešto boljim mobitelima je oko 400 PPI. Istina je da mobitele obično koristimo s malo manje udaljenosti nego monitore, ali ipak ne toliko manje, koja bi opravdala takvu drastičnu razliku u gustoći piksela.

 

Osobno koristim dva monitora - 24" Full HD i 23" skoro Full HD na udaljenosti od oko jednog metra. Ta udaljenost mi puno bolje paše od 50-60 cm koje su drugi spominjali, jer mi se oči manje naprežu (ne moraju fokusirati na tako blizu), a to što sadržaj ne vidim uvijek kako treba, to si lako uvećam - recimo prikaz teksta, odnosno same web-stranice u web-pregledniku.

16 godina
neaktivan
offline
Re: Televizor kao monitor?
mbaksa kaže...
Visak kaže...
Koji je točno smisao kupovine 40" 4k televizora, a onda se odmicati i raditi scaling?
Kupiš odmah 32".

Gustoća piksela. Koja je na tipičnim monitorima kriminalno niska - oko 90 PPI. A recimo gustoća na nešto boljim mobitelima je oko 400 PPI. Istina je da mobitele obično koristimo s malo manje udaljenosti nego monitore, ali ipak ne toliko manje, koja bi opravdala takvu drastičnu razliku u gustoći piksela.

 

Osobno koristim dva monitora - 24" Full HD i 23" skoro Full HD na udaljenosti od oko jednog metra. Ta udaljenost mi puno bolje paše od 50-60 cm koje su drugi spominjali, jer mi se oči manje naprežu (ne moraju fokusirati na tako blizu), a to što sadržaj ne vidim uvijek kako treba, to si lako uvećam - recimo prikaz teksta, odnosno same web-stranice u web-pregledniku.

 Nismo se baš razumjeli. Čovjek priča o 40", pretpostavljam 4k. Ako se odmakneš imaš istu prividnu gustoću (kutnu razlučivost) kao da gledaš 32" 4k s nešto manje udaljenosti. Dakle ako ti je slika 'prevelika' (što je besmislica) kupiš manji, jeftiniji ekran, a ne veliki koji ćeš gledati iz hodnika.

 

Što se fokusiranja tiče to je već pitanje godina i stanja očiju. Mlađi nemaju problem s fokusiranjem na blizu, a ni kratkovidni. Tko ima, taj nažalost mora gledat s daljine i za isti vidni kut kupovati veći ekran, ali to ne treba nametati kao pravilo.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
16 godina
moderator
offline
Re: Televizor kao monitor?
Visak kaže...
Što se fokusiranja tiče to je već pitanje godina i stanja očiju. Mlađi nemaju problem s fokusiranjem na blizu, a ni kratkovidni. Tko ima, taj nažalost mora gledat s daljine i za isti vidni kut kupovati veći ekran, ali to ne treba nametati kao pravilo.

Kratkovidan sam, nemam ni ja problem s fokusiranjem na blizu. Stvar je u tome kad ti je nešto blizu, jače se naprežu mišići oka. Mislim da je bilo rečeno da je optimalna udaljenost oko 3 metra jer su tad mišići najopušteniji. Uglavnom, znam da mi je ugodnije za oči (pritom ne mislim na to da bolje vidim, nego da imam nakon duljeg rada manju napetost u očima) kad gledam monitor na metar udaljenosti, nego na pola metra.

16 godina
offline
Re: Televizor kao monitor?
Visak kaže...
Koji je točno smisao kupovine 40" 4k televizora, a onda se odmicati i raditi scaling?
Kupiš odmah 32".

 Ima tu vise razloga:

 

1. finansijske prirode, ima ljudi kojima treba racunar i televozor i neki monitor tu mozda narusava budzet, a tv moze zamijeniti ulogu monitora. 

2. zelja da se dobije ekran vece gustoce piksela

3. da se dobije ekran vece povrsine koji bi bio ugodniji za multitasking ako postoji potreba za ucestalim multitaskingom

4. usteda prostora, mozda se zivi u stanu sa cimerima pa fakticki u sobi ces imati i tv i monitor, nema prostora za oboje ili se zivi u nekom manjem stanu gdje je prakticnost bitna

 

Sigurno ima jos, ovi mi trenutno padaju na pamet. 

 

I nisi me skuzio odmah,mislio sam da ako se neki televizor koristi kao jedinstven monitor, u smislu da je preko citavog ekrana jedna slika (nije podijeljen ekran) i ako si na nekoj udaljenosti onda scaling dobro dodje jer pokusaj otvoriti npr word na 4k televizoru gdje je scaling 100% i udalji se malo, tekst se uvijek moze uvecati ali gornji riboni gdje su svi alati nema sanse da se vide na nekoj malo vecoj udaljenosti. 

 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice