[Tutorial] Pokretanje DOS aplikacija na Ubuntuu

poruka: 2
|
čitano: 4.704
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
offline
[Tutorial] Pokretanje DOS aplikacija na Ubuntuu

 

Pozdrav svima!

Odlučio sam napraviti kratak tutorial o pokretanju DOS aplikacija na Ubuntuu-linux distribuciji baziranoj na Debianu.

Cijeli je tutorijal uglavnom u slikama.

Napravio sam i video, ali njeg ne želite vidjet.

Ako se baš želite nasmijat:

(nešto se dogodilo prilikom uploada pa je slika malo zeznuta)

 

Nego, počnimo sa slikovnim dijelom tutorijala:

Otvorite Terminal, aplications>accessories>terminal. Otvorite Terminal, aplications>accessories>terminal.
 
Ukucajte (ne znam točnu riječ): sudo apt-get install dosemu . Ukucajte (ne znam točnu riječ): sudo apt-get install dosemu .
 
Ukucajte svoju lozinku+enter, ukucajte Y (ako vas pita)+enter. Ukucajte svoju lozinku+enter, ukucajte Y (ako vas pita)+enter.
 
Eto, nakon instalacije bi ovo trebalo bit. Eto, nakon instalacije bi ovo trebalo bit.
 
Sad kucajte sudo dosemu, sudo jer inače neće radit. Sad kucajte sudo dosemu, sudo jer inače neće radit.
 
Eto vas u DOSu! Jej! Nego, kucajte D: kako bi došli u home direktorij na linuxu. Eto vas u DOSu! Jej! Nego, kucajte D: kako bi došli u home direktorij na linuxu.
 
Nakon što ste našli željenu igru, pokrenete je ime.exe, ili samo ime. Igra koju igram je bomber, našao je na jednoj bug disketi, tko prvi nađe tu disketu dobi HVALA gumb :) I eto, sad tako možete pokretat DOS aplikacije na linuxu, vidimo se u sljedećem tutorialu! ;) Nakon što ste našli željenu igru, pokrenete je ime.exe, ili samo ime. Igra koju igram je bomber, našao je na jednoj bug disketi, tko prvi nađe tu disketu dobi HVALA gumb :) I eto, sad tako možete pokretat DOS aplikacije na linuxu, vidimo se u sljedećem tutorialu! ;)
I eto!

To je to!

Hvala na pažnji i nadam se da sam pomogao!

 

Punim jajovode. Šifra: vodoinstalater
Moj PC  
2 0 hvala 4
15 godina
neaktivan
offline
[Tutorial] Pokretanje DOS aplikacija na Ubuntuu

umjesto DOSEmua koji je zastario i cini mi se da se ne obnavlja vise, bolje je koristiti DosBox. instalacija je ista, potrebno je iz terminala upisati

 

sudo apt-get install dosbox

 

naravno, govorimo o Debian derivatima. za Fedoru (odnosno za Red Hat derivate) instalacija se radi pomocu programa yum. dakle, kao root korisnik upisati

 

yum install dosbox

 

u slucaju da vas sustav automatski nije stavio u grupu games (sto je malo vjerojatno), necete moci pokrenuti dosbox. srecom, ima i za to lijeka. kao root korisnik upisite

 

useradd -G games ime_korisnika

 

gdje je ime_korisnika vase korisnicko ime. nakon ovih radnji slobodno mozete uzivati u programu DosBox. sam program se nalazi pod Applications -> Games menijem sto je i logicno buduci da se uglavnom koristi za igranje starih DOS igara. nakon pokretanja DosBoxa on ce automatski inicijalizirati virtualnu zvucnu karticu koja podrzava nekoliko najznacajnijih standarda tokom povijesti. to je neizbjezni Soundblaster Pro 2.0 te Soundblaster 16, a podrzava i Adlib zvucne kartice. da bismo mogli uzivati u igrama potrebno je DosBoxu reci u kojem su one lokalnom direktoriju na vasem tvrdom disku. BSOMP (bez smanjenja opcenitosti XD) pretpostavit cu da se igre nalaze u ~/igre direktoriju (~ oznacava vas home direktorij). taj direktorij moramo montirati unutar DosBoxa da bismo mu mogli pristupiti. montiranje se radi slicno kao i u linuxu, upotrebom naredbe mount:

 

mount c ~/igre

 

gdje c oznacava virtualni disk unutar DosBox okruzenja. ovime smo zadali da cemo direktoriju ~/igre dodijeliti slovnu oznaku c. na taj nacin mozemo "montirati" do 26 direktorija jer toliko ima slova abecede. sve komande su identicne DOS/Windows komandama od ovog trenutka nadalje.

 

prije pokretanja igre pozeljno je istu podesiti da prepozna zvucnu karticu koju smo na pocetku inicijalizirali. da bismo vidjeli koje vrijednosti IRQ i DMA kanala treba podesiti, mozemo iskoristiti naredbu

 

set

 

unutar DosBoxa i prepisati jednostavno navedene podatke. pri kraju svog zivota, dobar dio DOS igara (posebice 3D FPSovi) dolazili su sa jednim zgodnim utilityem zvanim setup.exe u kojem su se podesavale vrijednosti zvucne kartice. nakon prvog podesavanja, daljnja podesavanja nije potrebno vrsiti jer su se postavke spremile na tvrdi disk. na kraju vam ne preostaje nista nego da uzivate u DOS klasicima a ja se nadam da vam je ovo bar malo pomoglo da se snadjete u DosBoxu (nema screenshotova, ali mislim da je sve vise nego jezgrovito opisano).

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.4.2011 20:51 (ibazulic).
Moj PC  
3 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice