Ili je osjećaj za lijepo intuitivno prepoznavanje zakonitosti fizike?
ABECEDA FIZIKE #6: Energija – od šarlatanskog rječ
- poruka: 14
- |
- čitano: 5.922
- |
- moderatori: vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Matematika je jezik kojim se služe fizičari. Poznato je da postoje neki odnosi među veličinima (zlatni rez) i sl. koji nama ljudima djeluju skladno i lijepo. Izgleda da naš mozak ima te omjere ne neki način ugrađene u sebe, tako da intuitivno lijepim proglašavamo ono što je u skladu sa zlatnim rezom. Mozak automatski prepoznaje odnose i traži onaj koji je najbliži zlatnom rezu ili nekoj drugoj pojavi koju intuitivno prepoznajemo kao lijepo.
Dobar članak, ali potrebno je dosta zrna soli za njegovu konzumaciju.
Kad se govori o simetriji, jedna stvar je matematička apstrakcija a druga stvar je stvarnost.
Što je to u stvarnosti zapravo invarijantno obzirom na translaciju u vremenu?
Svaka simetrija (invarijantnost) je u stvarnosti relativna. To što je fizika danas podređena matematici pa su sve konstante absolutne ne znači da to tako jest u stvarnosti.
Da je energija apstraktna stvar koja pripada samo fizici govori i činjenica da je u svim europskim jezicima energija - energija. Samo irski ima drugu riječ za energiju - fuinneamh, ako je vjerovati Googlovu prevoditelju. Ali kako ni Irci ne govore irski to se onda ne računa.
Tvar, a posebno vrijeme i prostor imaju sasvim drugi tretman u europskim jezicima.
p.s.
E da, prema GT-u energija na latinskom je industria. Ako ima koji poznavatelj latinskog da to malo pojasni.
I internet se kaže isto. Ne zato što je apstraktan već jer je nedavno skovan (riječ). Daj nam vremena tisuću godina i oddriftat će kao i sve drugo...

Internet je tu tek odnedavno, a energija (najmanje) 13,799 ± 0,021 milijardu godina. Ipak je to mala razlika.
Riječ, pojam, kolega Marko. Oba su nova

.. fali (ili moj previd) .. najvažnija fora s enegijom/masom. E=mc2 .. energija je masa i obrnuto, samo promjena stanja-oblika iste stvari-tvari-enrgije. (tvar-materija je ta masa, tijelo, atom, čestica.. kako god nazvali).
Riječ, pojam, kolega Marko. Oba su nova
Ali zašto je pojam energija nov? Ta to, za razliku od interneta, dugo postoji. Duže i od nas koji stvaramo te riječi i pojmove.
Fiziko, sačuvaj me metafizike.

.. fali (ili moj previd) .. najvažnija fora s enegijom/masom. E=mc2 .. energija je masa i obrnuto, samo promjena stanja-oblika iste stvari-tvari-enrgije. (tvar-materija je ta masa, tijelo, atom, čestica.. kako god nazvali).
ihush post od samo jednog retka?!? Mislio sam da postoji zakon o očuvanja količine ihushevih plahti
-ima (začuđjuće?..) takvih postova/trenutaka .. vjerovatno kad nemam što pametno reći :)) .. pa 'šutim'. Istina, nisu ni duži pametniji ali se to tad lakše prikrije u 'masi' .. što me opet vraća u temu, masa, energija.