Kako izgleda prvi hrvatski restoran u kojem kuhaju
- poruka: 13
- |
- čitano: 13.497
- |
- moderatori: vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
mi smo država malena svime (teritorij, pamet ...) pa u nas ljudi glume robote, radeći od jutra do sutra za minimalac, poslove koji se bez frke-petešića mogu automatizirati. naš restoran je više metafora.
Trebao je to netko i reci Slavoljubu Penkali.
Priprema kvalitetne hrane cesto prelazi u umjetnost,robotiziranje moze proizvest smece klase MC Donaldsa i slicnih rupa.
Priprema kvalitetne hrane cesto prelazi u umjetnost,robotiziranje moze proizvest smece klase MC Donaldsa i slicnih rupa.
Ne bi se složio, većinu hrane iz većine restorana će vrlo vjerojatno i vrlo brzo uspješno spremati roboti. Nema tu nekakve pretjerane mudrolije, za pizze već imaš automate, precijenjene hamburgere od 100kn može spremiti i moja čorava kokoš, tjestenine, lazanje, rižote, meso na grillu, sve to moderna kuhinja sa robotima će raditi i bolje od čovjeka jer će biti opremljeni raznim senzorima koji će znati kad je jelo savršeno skuhano ili pečeno.
Jednom kad se unese receptura sve ostalo su automatizirane radnje čak i kod ljudskih kuhara.
Izuzetak je ta umjetnost koju spominješ i ljudi, chefovi, koji znaju što rade, ali takvih restorana je vjerojatno ispod 1% u ukupnom broju restorana.
Koliko vidim cjenik cijene su pristojne, pa eto barem nešto pozitivno.
Priprema kvalitetne hrane cesto prelazi u umjetnost,robotiziranje moze proizvest smece klase MC Donaldsa i slicnih rupa.
Ne bi se složio, većinu hrane iz većine restorana će vrlo vjerojatno i vrlo brzo uspješno spremati roboti. Nema tu nekakve pretjerane mudrolije, za pizze već imaš automate, precijenjene hamburgere od 100kn može spremiti i moja čorava kokoš, tjestenine, lazanje, rižote, meso na grillu, sve to moderna kuhinja sa robotima će raditi i bolje od čovjeka jer će biti opremljeni raznim senzorima koji će znati kad je jelo savršeno skuhano ili pečeno.
Jednom kad se unese receptura sve ostalo su automatizirane radnje čak i kod ljudskih kuhara.
Izuzetak je ta umjetnost koju spominješ i ljudi, chefovi, koji znaju što rade, ali takvih restorana je vjerojatno ispod 1% u ukupnom broju restorana.
Koliko vidim cjenik cijene su pristojne, pa eto barem nešto pozitivno.
Jos jedan znalac koji je naucio sve iz Hr kulinarskih showowa gdje "kuhaju" i plesu.
Reklo bi se nikad u zivotu nisi pojeo nesto posteno pa ni ne znas kako to izgleda te kakav okus ima.
Jos jedan znalac koji je naucio sve iz Hr kulinarskih showowa gdje "kuhaju" i plesu.
Reklo bi se nikad u zivotu nisi pojeo nesto posteno pa ni ne znas kako to izgleda te kakav okus ima.
Vodio sam nekoliko restorana u svom životu, a prije toga sam prošao razne pozicije u njima, tako da sam solidno upoznat sa stanjem i načinom rada. Uvjeren sam da velika većina naših restorana ima neadekvatno osoblje, posebno kad je kuhinja u pitanju. Ogroman broj kuhinja nije opremljen kako treba, a u njima rade osobe koje su priučeni kuhari, čitaj radili su prije toga 2-3 godine kao pomoćnici u kuhinjama i zatim su preuzeli glavnu kuhaču. Druga grupa su nezreli i netom završeni šrednjoškolci sa gotovo nikakvim iskustvom. Profesionalnih Chefova je jako malo iz više razloga, jedan od njih je i njihova cijena.
Pogledaj ponudu u restoranima, govorim o mainstream lokalima, većina imaju copy-paste ponudu.
Ono što se promijenilo od kad sam se ja maknuo iz te branše je nivo "preseravanja", pa sada imamo hrpu lijepo uređenih restorana, sa lošim ili prosječnim kuharima (upravo oni ranije spomenuti) i sa visokim cijenama.
Što se tiče klopanja, radi životnog tempa i konstantnog manjka vremena hranim se više po restoranima nego kod kuće, a financije mi nisu problem tako da pojedem u jeftinim rupama, ali isto tako i u top restoranima sa Michelin zvjezdicama, ovisno kako sam raspoložen.
Uz to sam obišao dobar dio svijeta i upoznao se sa raznim kuhinjama.
Naše TV kanale ne gledam, nemam vremena za to, a kad imam onda pogledam dobar film, dokumentarac ili seriju.
Upravo sad pripremam večeru za prijatelje koji će doći do mene večeras, njih 7-8. Valjda će biti zadovoljni sa spremljenim.
Bravo. Hvala na videu.
Kod nas se ukratko malo toga zbiva, osim najava Jutarnjeg o dolasku milijardi investicija, lansirnim rampama za satelite u Lici, investicija Brada Pitta u hotele u Sibeniku, i slicne vijesti koje lokalni alkos u deliriju ne bi objavljivao bez da fact checka izvor ili osobe koje su iza tih kvazi "projekata".
Cilj je da raja dobije dojam da "ipak nije sve tako crno", "dolaze bolji dani" itd, a sve je zaptavo kupovanje vremena. Do iducih izbora, do iduce naplate PDV-a, iduce afere itd.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/na-udbini-ce-se-graditi-svemirska-luka-20150216
http://www.primorske.si/zanimivo/zanimivosti/brad-pitt-bo-odprl--luksuzni---resort-na-hrvaskem
Daj mi robota koji će znati oguliti neko nepravilno gomoljasto povrće ili očistiti ribu.
Daj mi robota koji će znati oguliti neko nepravilno gomoljasto povrće ili očistiti ribu.
Mislim da nije fer usporedba. Ne trebam ići dalje od dviju riječi: Kina. Prva riječ, a druga: Hrvatska.
"Sinosferci" VS Hrvatska. Uostalom, mi poduzetništvo tek otkrivamo, dok su Kinezi unatoč komunizmu (takvoj državi) na brzoj traci vis-à-vis poduzetništva (kapitalizma).
Mislim dakle kako nije naodmet pohvaliti ovakve inicijative, bez obzira što nisu "savršene", odnosno unatoč tome što postoje "naprednije verzije"/slične inicijative.
Stoga, samo naprijed! 💪 🙂