Zgodno

Počeo sam jesti rubu na veliko i to svježu tunu i katkad lososa, ali ne zbog zdravlja već jer je vrhunski odrezak svježe tune jeftiniji od odreska od pilećih prsa ( 95kn naspram 120kn, Konzum)
Dodatno zabrinjava činjenica da razina metilžive u ribama raste s povećanjem temperature čak i uz smanjenje emisija žive[1] (od kojih oko 80% završi u oceanu[2]).
Ipak to vjerojatno neće biti problem jer je veće ribe sve manje i sve je skuplja.
[1] https://www.nsf.gov/discoveries/disc_summ.jsp?cntn_id=299037&org=NSF&from=news
bolje živa u ribi nego riba u živi (ili mrtva u ribi). ionak je sve manje-više otrovno/smrtonosno (ovisi o količini) pa nema veze.
možda se ovime može i objasniti globalni pad IQ-a u novijoj povijesti
Evo odgovora na postavljena pitanja. Gdje da nađem sumpor (za uklanjanje žive)? Sumpor (u prahu) se može kupiti u poljoprivrednoj apoteci. Služi za zaštitu vinove love (sumporanje) i tjeranje pčela sa sača. Drugo, tko jede stalno ribu i ništa mu nije, ne znači da žive nema u ribi i da živa nije otrovna. Granice toksičnosti koje sam naveo, dane su s krajnjim oprezom, dakle one najniže. Ljudi se dosta razlikuju po sposobnosti uklanjanja žive iz organizma. Vrijeme potrebno da se pola žive izluči iz tijela je 60-70 dana, no kod nekih ljudi to vrijeme iznosi 110-120 dana. To znači da je živa za nekog otovnija nego za drugog. Mnogo ovisi o seleniju u hrani, s metabolizmom kojeg je povezana detoksikacija žive (o tome sam već pisao za BOL). Osim toga nije sva riba jednako zagađena, čak i kada je iste vrste. U članku navedene vrijednosti su srednje vrijednosti, dok njihove standardne vrijednosti mogu biti i veće od njihovih srednjih vrijednosti. Savjet? Treba se hraniti što raznolikije jer onda je šansa da se hranimo "otrovom" najmanja.
Ja sam ionako maknuo ribu s kraja hranidbenog lanca iz prehrane. Nema vise tune, nema sabljarki, nema morskih pasa, nema... Sve sto je na kraju hranidbenog lanca gomila otrove. Ovo sto se hrani planktonom i vise nego dobrodoslo. To je u danasnje vrijeme kada se sve sprica i truje vjerojatno najzdravija hrana.
Srdele,incuni i ostala mlada riba,za vrijeme svoga kratkoga zivota jednostavno nije uspjela akumulirati dovoljno velike kolicine zive,da bi bila opasna.
Isto tako ostale bestije su jednostavno preskupe da bi ih kupovao,tako da sam bezbrizan!
IN YOUR FACE!Svi vi koji jedete bakalara
Nije u pitanju samo živa, u igri je i mikroplastika.
U 95 % uzorkovanih riba pronađene su čestice mikroplastike, istraživanje iz 2014. proveo je Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. 80 % ispitivanih riba sadržavalo je više od jedne vrste mikroplastike.
https://hrcak.srce.hr/file/345678 stranica 308
Koliko mikroplastike ima u morskoj soli, na ovo još nije odgovoreno!?
Bez obzira na živu još uvijek bi bilo puno zdravije svaki dan pojest komad ribe nego crvenog mesa (upitne kvalitete) ili one antibiotičke piletine.
Sve ti je to relativno,zato sto ti je danas sve umjetno!
Nedavno sam gledao dokumentarac u kojemu se navodi da je Balticko more najotrovnije more na svijetu,uvelike zbog toga sto je u njemu prenatrpano od farmi za uzgoj ribe(ono...samoocuvanje prirode,stop izlovu divljih riba,greepeace....)Te farme su doslovne tvornice ribljega shita,koji truje floru i faunu-time i te iste ribe koje jedemo.
Mislim da je u Svedskoj zakon donesen,da te prodavac ribe obavezno mora upozoriti da ta riba potjece iz Baltickoga mora i da je potencionalno opasna za konzumaciju!
I sada kada uzmes u obzir da oko 70% ribe u EU dolazi upravo iz tih farmi-dobar tek!
Radio sam jedno vrijeme u firmi koja je imala HALAL i koja se zaista strogo pridrzavala kvalitete mesa,govedinu i svinjetinu su kupovali iz Brazila,ne zato sto im je to bilo jeftino,nego zato sto je puno kvalitetnija i zdravija (GMO,Antibiotic free) od Hrvatske.Tako da i tvoja tvrdnja drzi vodu.
Danas je sve manje vise zatrovano,no uvjek se mozemo okrenuti selu i onoj bakici na placu koja prodaje domaca jaja i cije pile je zilavo da mozes covjek ubiti njime.
Nije u pitanju samo živa, u igri je i mikroplastika.
U 95 % uzorkovanih riba pronađene su čestice mikroplastike, istraživanje iz 2014. proveo je Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. 80 % ispitivanih riba sadržavalo je više od jedne vrste mikroplastike.
https://hrcak.srce.hr/file/345678 stranica 308
Koliko mikroplastike ima u morskoj soli, na ovo još nije odgovoreno!?
Da i? Tema članka je živa za koju se zna da šteti zdravlju. Što se mikro plastike tiče, nema istraživanja koja bi potvrdila da je štetna. Najviše mikro plastike u tijelo unosiš disanjem jer ti odjeća (pogotovo ona napravljena od reciklirane plastike) otpušta velike količine mikro plastike koju udišeš ...
Jebote, kad sve ovo pročitaš pitaš se kako smo mi uopće još živi. A ono, ne da smo živi nego nas ima najviše ikad i vjerojatno će nas biti još i više. A hrana će, po vama, biti sve otrovnija i otrovnija, puna žive, olova i drugih teških metala, mikroplastike, pesticida, herbicida, umjetnog gnjojiva, GMO-a, ...
Hmm, nešto se tu ne slaže. Netko mora da je u krivu.
Želite li odabranu poruku proglasiti točnim, funkcionalnim i najboljim rješenjem vašeg problema?
Da, prihvaćam rješenje Odustani
Adresa na koju želite proslijediti poruku**:
Komentar uz poruku:
Pošalji Odustani
*primatelj će vidjeti vašu e-mail adresu
**ukoliko želite poslati na više adresa, odvojite ih točka-zarezom
Ovdje nije moguće korištenje formatiranja teksta niti HTML tagova.
Potpis će, ukoliko ga imate, automatski biti dodan.
Pošalji Odustani
*da biste vidjeli svoju poruku na popisu, morat ćete ručno osvježiti stranicu (F5)