Koristite li virtualne osobne asistente?

poruka: 5
|
čitano: 9.341
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koristite li virtualne osobne asistente?".
8 godina
offline
Koristite li virtualne osobne asistente?

Ne koristim. Sve sam isključio.

Možda sam stari konzervativni konj, ali to mi je nekako preser... prenemaganje.

Možda koristi nekim ljudima (invalidima?) u nekim situacijama, ali meni je glupo.

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
7 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Koristite li virtualne osobne asistente?
Svakodnevno u automobilu već par godina (CarPlay). Šaljem poruke, zovem, "pišem" podsjetnike i bilješke i ine druge sitnice.
Osim automobila, doma gasim i palim svjetla i mijenjam intenzitet te boje rasvjete.
If you notice this notice, you will notice that this notice is not worth noticing.
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
offline
Koristite li virtualne osobne asistente?

Ja koristim alexu jer imamfire cube i to za smart home. Svjetla tv i sl.... Kad se naviknes ne mozes maltene bez toga. Alexa tv on pali tv. dvije led rasvjete, alexa light on pali podnu lampu, alexa good night gasi jedno 15 stvari po kuci i oko kuce i sl....

 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Koristite li virtualne osobne asistente?

znam tipa koji je siri prevaril s aleksom i ova mu to nikad nije oprostila: sad mu podvaljuje netočne podatke. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
3 0 hvala 0
2 godine
offline
Koristite li virtualne osobne asistente?

Nekorektno je reči da je osoba invalid.

 

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predložio je usklađivanje termina pri predstojećim izmjenama i dopunama Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 41/01 – proč. tekst i 55/01 – isp.) i to na način da se: u članku 57. stavku 2. riječi: „invalidnih osoba“ zamjene riječima: „osoba s invaliditetom“; te u članku 64. stavku 3. riječi: „invalidne osobe“ zamjene riječima:„osobe s invaliditetom“. Predložene promjene Ureda pravobraniteljice su prihvaćene i u 2010. su usvojene izmjene Ustava Republike Hrvatske, Ustav RH (Narodne novine, br. 76/10, 85/10, 05/14).

U hrvatskom medijskom prostoru i dalje su prisutni termini osobe s posebnim potrebama, invalidi, hendikepirane osobe i mnogi drugi.  Prema takvom shvaćanju nejednaki tretman odnosno diskriminacija počinje već u imenu kojim smo, možda i nehotice, neku osobu u startu označili invalidnom, odnosno manje vrijednom, hendikepiranom, kojoj nešto nedostaje i time je sveli na njezin nedostatak umjesto da je doživimo kao osobu koja ima neke poteškoće, ali ujedno ima i sposobnosti, želje i potrebe poput svih nas. Zbog svega toga je prihvaćeni termin osoba s invaliditetom, a za djecu djeca s teškoćama u razvoju.

Uz navedeno preporuča se i korištenje ovih termina: osoba koja se kreće uz pomoć invalidskih kolica, osoba s teškoćama u kretanju umjesto invalidi prikovani uz kolica, osoba oštećena vida, osoba oštećena sluha, osoba s mišićnom distrofijom, osoba s multipla sklerozom, osobe s intelektualnim teškoćama (umjesto osobe s mentalnom retardacijom ili mentalno retardirane osobe budući da je termin retardiran u kolokvijalnom govoru dobio izrazito pogrdno značenje), osobe s psiho-socijalnim invaliditetom umjesto psihijatrijski pacijenti, psihički/duševni bolesnici, mentalni bolesnici.

 

Bez želje da nekoga povrijedim, ovo pišem samo kao edukacijski post, za one koji ne znaju.

@gkelekov Da nije bilo domovinskog rata, Hrvatska bi sada bila 3-4 godine bliže ostatku svijeta !
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice