Kako zvuče kemijski elementi: tablica periodnog su

poruka: 3
|
čitano: 9.157
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kako zvuče kemijski elementi: tablica periodnog su".
8 godina
offline
Kako zvuče kemijski elementi: tablica periodnog su

Ništa novog pod suncem! O pretvaranju spektara (bilo atomskih bilo molekulskih), i općenito dijagrama, u zvuk, u notni zapis čitao samo još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Nešto slično napravio je u 19. stoljeću engleski kemičar Newlands kada je svakom elementu pridružio jednu notu (Newlandsov zakon oktava). Riječ je o tome da ljudsko uho bolje nego oko uočava da nešto nije u redu. Primjer za to je automehaničar koji po brujanju motora vidi da s njime nije nešto u redu ili liječnik koji stetoskopom pregledava srce i pluća. Vjerorojato je to evolucijski uvjetovano, jer zvuk (šum) ukazuje na opasnost. Pitanje je međutim praktične upotrebe takvog notnog zapisa. Kemičari bi u najmanju ruku trebali biti muzički obrazovani, što je danas rjetkost za svakoga a posebice za znanstvenika. 

 
2 0 hvala 2
2 godine
offline
Kako zvuče kemijski elementi: tablica periodnog su

Mi s apsolutnim sluhom vrlo lako skontamo koji broj se ukucava na ulazu u tipkovnicu stambenih zgrada, te lako maznemo biciklo...

Prije smo tako pamtili ukucane pinove na bankomatima, no nažalost već dugo su frekvencije brojeva iste pa sad moramo opet dinamitom...

 

*Neke note zvuče neusklađeno jer se sastoje od mikrotonova i potječu od frekvencija koje se nalaze između tipki tradicionalnog klavira. 

 

Pitajte violiniste, čeliste i sve glazbenike koji sviraju žičani instrument bez "pragova", nešto o tome....

合氣道 Leptiri poput Monarha su najsposobnija vrsta na planetu, a nemaju mozak ...možda baš zato...
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.4.2023 6:23 (Zaporožac).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Kako zvuče kemijski elementi: tablica periodnog su

kad prdneš, to je taj simfonijski suzvuk metana i sumporovodika. tihomiri se ne računaju (osim u slučaju iznimno osjetljivog mikrofona tamo gdje sunce ne sja + dobro pojačalo i zvučnici = delicate sound of thunder). 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice