Dozvole za dijeljene mape i mape na NTFS particija

poruka: 4
|
čitano: 24.327
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Dozvole za dijeljene mape i mape na NTFS particija".
15 godina
online
Dozvole za dijeljene mape i mape na NTFS particija

Muke po dozvolama imam nakon svake reinstalacije windowsa. Izgubim pristup svojim vlastitim datotekama jer windowsi misle da sam netko drugi nakon reinstalacije.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Dozvole za dijeljene mape i mape na NTFS parti

Heh, kad domenski korisnik iznenada izgubi pristup putem domene na lokalno racunalo koje koristi svaki dan jer nema prava na vlastitu mapu na racunalu iako je vlasnik te mape.

Linux, Arch Linux.
15 godina
offline
Re: Dozvole za dijeljene mape i mape na NTFS parti
Ante kaže...

Heh, kad domenski korisnik iznenada izgubi pristup putem domene na lokalno racunalo koje koristi svaki dan jer nema prava na vlastitu mapu na racunalu iako je vlasnik te mape.

 -vlasništvo? .. u firmi je to firma, domene imaju firme, domain-admin je šef, dok se vlasništvo, pravo pristupa i ostalo određuje-mijenja po potrebi, dok je pitanje vlasnika malo 'dublje'.. tj kućni-osobni (''privatni'') ili netko drugi-firma, kako hw tako i pravila-permišna .. je admin.

 

-šerovi rade najnormalnije, prbolem su juzeri koji u startu nemaju adekvatno podešenu mrežu, od user-pass nadalje + nasljeđe iz doba divljeg zapada (pravila).. kao i postupne promjene strogoće koje su onemogućile neke stvari koje su prije bile dozvoljene .. npr bez passa (prazno).. a to odavno u mreži ne radi, jer je za usera obavezan pass i prazno se ne prihvaća odnosno sve se može ako se mora čačkanjem postavki-reg.. pa do tog da juzer opet kao nekad želi koristiti različita imena za pristup dok logika mreže kaže, ''ili si pero ili si stipe.. pero ima pristup tom i tom, stipe nečem trećem.. pravila-permišni-šerovi-admin to određuje i zato pero nema pristup onom što ima stipe'' tj ovisi što firma-admin želi i koliko zna dok juzeri i fahidioti naravno tad imaju problem, tj pravi juzer nema, koristi što mu je admin dozvolio.. za ostalo 'javite svom adminu'..

 

-mreža, neovisno o osu, na svim osevima, svim uređajima, radi po istim pravilima, jednako kako i fizička žica-wlan rade po svojim pravilima-standardima.. i tad sve radi onako kako je i predviđeno, radi. Ako ne radi to je greška admina tko god on bio.. a sve češće je to običan kućni juzer ili neki poznanik koji 'zna' i tu je problem. Isti problem bi bio u bilo čemu drugom da ono što radi 'majstor' (odgovarajuće struke) krene raditi juzer-neznalica, ne čak početnik-šegrt-učenik nego apsolutni juzer.. koji tad u definiciji nema ni osnovna znanja o bilo čemu za bilo što, može to biti servis auta, popravak zuba, frizura, sklapanje računala, fizička ili soft mreža pri čemu je fizička stvar alata i znanja o standardu recimo colourcode-žice odnosno sidd-pass za wlan a soft dio se odnosi na mržne postavke-pravila-rulove, ne samo admin dio za share-permisione neog i routerske za rute jer firke-korporacije za razliku od kućnog imaju malo veću-složeniju mrežu kao što imaju domain server za login i za sve što se tiče prava pristupa bilo kojem dijelu hw-sw unutar firme i šire tj fizički to više nije samo u gabaritima firme nego globalno-online recimo preko vpn-a ...

 

-vlasnik određuje.. no tko je vlasnik, čega, odnosno to radi admin kojeg oredi vlansik i to radi uz odgovarajuće znanje, ne bez, ne kliknextanjem, ne yt-klipićima iz prošlog stoljeća ili fahidiotskim majstorijama koji iz bilo kojeg razloga ne mogu-ne žele prihvatiti pravila igre ili promjenu-evoluciju.. tj misle da će na duži rok moći prilagoditi sustav sebi i svojim navikama-željama.. ekšli je obrnuto, tj čovjek je poznat upravo po tome, adaptiranju situaciji, resursima, mogućnostima nekoj mogućoj situaciji, predvidivoj i nepredvidivoj.. tj fahidiot zna samo jedno rješenje i to nije stvar znanja neog ne zna ništa drugo i to je ok dok radi, no prije-kasnije lupi u zid i ima problem, odnosno neke probleme se može neko vrijeme postponati.. no tad je jaz-gap za preskok samo veći-teži ili kao popravak zuba, bolniji.

 

-bilo kojim poslom se treba baviti onaj tko to zna + iskustvo (vs početnik).. i to funkcionira u svemu oduvjek, u bilo kojoj struci.. no često pogotovo za it juzeri misle da je to lako, yt i copypaste, kliknext.. i misle da oni to tako mogu, bez problema.. pa ne baš. Vulkanizer nam mijenja gume, pekar peče kruh, čoban čuva ovce, .. dok za računala svi misle da su majstori-stručnjaci i da je dovoljno klik-nextati.. a obične ćevape-burek ne možemo ispeći jednako dobro ko šipac iz kvarta.. i to znamo, zato tamo platimo-jedemo.. pa do tog da je i voziti avion lako, treba 'samo' klikati gumbeke i vrtiti volanom (ruda-pedale).. ono, neš ti pilotske škole, vježbe i radnih sati za nešto banalno kao pilotiranje eirbusa.. kad svaki zetovac i njegov susjed znaju voziti bus pa i klinac koji ga ukrade i proveze se malo gradom (nedavno..) :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
offline
Re: Dozvole za dijeljene mape i mape na NTFS parti
dejo6 kaže...

Muke po dozvolama imam nakon svake reinstalacije windowsa. Izgubim pristup svojim vlastitim datotekama jer windowsi misle da sam netko drugi nakon reinstalacije.

Tehnički gledano i jesi netko drugi.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice