Problem je po meni samo što se ne može snimka lokalno čuvati neko se mora imati mjesečna pretplata u cloudu pa da vidiš tko ti je dolazio muvao se oko vrata.
Jamie Siminoff, osnivač Ringa, službeno napušta Am
- poruka: 9
- |
- čitano: 4.666
- |
- moderatori: vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Problem je po meni samo što se ne može snimka lokalno čuvati neko se mora imati mjesečna pretplata u cloudu pa da vidiš tko ti je dolazio muvao se oko vrata.
-problem je što tako rade svi.. ne nude opcije nego samo svoj online-servis-cloud (besmisleni nazivi, hype-cloud..) no za većinu juzera je to i jedini način jer se npr želi udaljeni pristup a tad treba imati odgovarajuću infrastrukturu-hw-sw tj nešto kao server na koji će se juzer spojiti i mada teoretski može svatko (uz resurse, hw+sw+znanje kako se to radi) problem običnom juzeru predstavlja već javna-ip adresa tj većina se teško snalazi a realno i ne moraju svi znati sve, zato postoje struke, kuhar-zubar-mehaničar i život je prektatak za sve..
-uz nas, videonadzor i sl. mogućnosit, svaki proizvođač ima neki svoj servis koji služi upravo tome, tj umjesto da juzer sam složi svoju internu mrežu-lan-a i način kako će joj pristupiti s interneta-wan-a to riješava treći-posrednik, jednako kao što radi npr skype-whatsup-temviewer-anydesk... tj nije direktan vpn dvaju ip-adresa-lokacija nego kroz trećeg-posrednika-server pružatelja usluga koji to tad olakša juzeru, registracija+kliknext i radi..
+ a dodatni (pravi) razlog je što tako proizvođač opreme postane i pružatelj usluge, tj juzer postane ovisan o tom servisu, licenci.. i potencijalni platiša mjesečne-godišne pretplate-naknade za pružanje usluga (dok je inače u cijeni robe to uračunat kao free support, no za sve postoji istek, ne mora biti beskonačno, odnosno oni koji su to dali beskonačno solomonski ugase biz ili renejmaju proizvod-uslugu i nakon 5-7 god po isteku zakonskih rokova mogu ugasiti uslugu.. i početi naplaćivati drugu-novu zapravo istu..)
.. i svi sad žele u cloud, usluge.. jer je to pravi biz, bolji od jednokratne prodaje ili licence što je prije bilo praktički jedini način prodaje svega vezanog uz it-sw.. i svi mijenjaju na novi model-usluge pri čemu će roba kao sw često postati 'free' ali ne baš besplatno.. tj platiš kurvu ili doktora.. bolje kurvu :) (pa da je doktor nepoteban..).
.. zato ne nude opcije, izbor, lokalno.. npr neki storage-disk, jer im je cilj da juzer to drži u cloudu tj njihovom servisu jer tad ovisi o njihovoj usluzi i kao što je gmail i gdrive free za kranjeg korisnika ponekad se plaća kad se traži-treba više npr +5gb storagea.. i nije to slučajno, jedino što kompanije prije desetljeća nisu tako razmišljale o današnjem globalnom internetu-bizu dok se tek stvarao termin-buzzword cloud ...
edit.. lakša usporedba, svi koji koriste mob, znaju već.. kupnjom novog žele sve prebaciti sa starog, lako-kliknextanje, u online-cloud backup i povrat na novi uređaj.. nema direktno, nema bez clouda, no juzeru je to ok, radi.. i dok nije naplatno to je ok, no što kad postane naplatno?
I Steven Crowder je napustio Ring pa će složiti svoj offline nadzor.
Kupci žele jednostavno i jeftino. I to tim redosljedom. Ring je baš to.
Skupo: želiš s lokalnim snimanjem? Pristup tome iz daljine? Naravno da ide, ali, prvo nije jednostavno, a onda i troškovi djeluju zastrašujuće, jer cijelu opremu kupupuješ odjednom i samo za sebe.
Jeftino: neki entzijasti će uložiti puno vremena i sa starim harverom (stari mobiteli, stara linux kanta) instalirati neki od 10 Best Free Security Camera Software i sklepati vlasitit sistem.
Skupo: želiš s lokalnim snimanjem? Pristup tome iz daljine? Naravno da ide, ali, prvo nije jednostavno, a onda i troškovi djeluju zastrašujuće, jer cijelu opremu kupupuješ odjednom i samo za sebe.
Jeftino: neki entzijasti će uložiti puno vremena i sa starim harverom (stari mobiteli, stara linux kanta) instalirati neki od 10 Best Free Security Camera Software i sklepati vlasitit sistem.
Zasto bi bilo skupo. TP link tapo snima na sd karticu. Xiaomijeve kamere snimaju na nas. Bez pretplate....Vjerovatno i mnoge druge ali ove sam imao.....
Ima tu x razloga.
1. Želja za dodatnom zaradom - ne treba objašnjavati
2. Ljudi su lijeni i smotani - port forward za pristup izvana, javna IP, dyndns... 95% neće, ne zna i ne želi.
3. Ok, recimo da se neće pohranjivati snimke i da samo nudiš uslugu turn/stun servera za p2p između kamere i app - infrastruktura za to isto nije baš jednostavna i jeftina a nema šanse da će netko platit samo za remote pristup, pa makar to bilo 1€/$/£ mjesečno.
4. Sigurnost - SD kartice su traljave i osjetljive, meni je nakon cca 1 godine snimanja po motionu krepala a da nisam niti shvatio prvih par dana jer je snimala "u prazno" - fajl kao postoji ali je nečitljiv. Cloud "radi uvijek".
5. Ima milijun alternativa, od plug and play (Reolink) koje imaju lokalno snimanje do skupih, pro ili pak diy u varijanti koja god ti padne na pamet.
P.S. P2P voli zaj3bavati u čudnim mrežnim okruženjima - CGNAT, smećasti ili pre napredni routeri koji loše/predobro handleaju udp holepunching... Lakše je slati na cloud na snimanje a user nek gleda playback.
Evo upravo sam podesio security eye da snima i salje obavjestenje na mail ukoliko uoči pokret na mojim tp link tapo kamerama. Imam 1 C110, 1 310 i 2 320 ws.
Ja imao xiaomijeve koje su imale mogucnost snimanja na mre#ni disk ali sam ih prodao i uyeo tapo i nisam se pokajao. za te pare vrhunske kamere... A sto se tice muhe reaguju i na paucinu a kamoli muhu....