O trenutačnim izazovima u hrvatskom IT-ju iz persp

poruka: 9
|
čitano: 6.386
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "O trenutačnim izazovima u hrvatskom IT-ju iz persp".
15 godina
offline
O trenutačnim izazovima u hrvatskom IT-ju iz persp

Izvrstan interview. "Polu nezgodna" pitanja.

 

Kad kazem nezgodna, mislim na lijepo diskretno upakirana i sa finom dozom gradacije, dok ne dođemo do srži.

Petric jos malo pa će postat novi IT Stankovic (Sunday in IT for Two), sa "malim rešetanjem".

Oliti, ajmo malo grilat po poslovno osjetljivim pitanjima.

Hrvoje se dobro držao.

 

 

 

Dugo nisam čuo da netko spominje "slajsanje". To može spomenuti samo netko tko je bio full stack dev (iznimka je front end dizajner, to mu je uža domena), i prođe kroz cijeli ciklus razvoja od podruma do krova. Od vanila CSS, JS, HTMLa pa do backenda i isporuke.

 

S time da, full stack, prije 10 godina i full stack danas nisu uspredevi. Osnova (core) je isti, međutim došlo je do puno novih vertikala gdje postoji full stack i nisu direktno vezane za web development.

 

 

 

Ako bi probali genralizirati u jednu rečenicu, full stack bio bio "one man band" koji može sve.

 

A sa više rečenica i detlja, ali opet sažeto kad može: 

 

1) napravit dizajn (bit dobar sa photoshopom i figmom), izradit wireframe (low fidelity, high fidelity), poštivati sva pravilia UI/UX, znat CSS trikove, poznavati osnovne proncipe dizajna, teoriju boja, tipografiju i na kraju "odslajsat" to u upotrebljive template

 

2) odradit frontend priču sa vanila HTML/CSS/JS (ako zna znanje, Chunk Norris style) ili sa nekim gotovim frameworkom (Vue, React, Angular) i/ili nekim design sustavom (Design System: npr Google Material, IBM Carbon, Salesforce SLDS ... samo neki) ... podržati sve form faktore sa responsive designom

 

3) nakeljit iza backend (opet, ako zna znanje može sve sam iz nule) ili sa gotovim framworkom ... Symphony (PHP), Express/Next.js (node), Django (Phyton) ... ovisi koji je knowlledge stack u firmi dominantan. Framweork je samo alat, odradit CMS i order amnagement ili nesto slicno ovisi o industriji i vertikali u kojoj se radi impelmentacija je drugi dio priče

 

4) odradit Business Analyst role, sa requirementima i svom komunikacijom (stake holder, arhitekt, team lead, devs)

 

5) odradit rolu arhitekta, pa posložit model, dokumentaciju, tehnički stack i dimienzioniranje projekta, isrpavno odradit komunikaciju sa stake holderima, product ownerom, PM-om, team leadom i developerima

 

6) odradit cijeli DevOps, iako i tu postoji cijei full-stack (kao u područjima navedenim od 1 do 5). Na primjer samo kod arhitekta možeš bit solution, data, integration ili enterprise arhitekt

 

7) full stack u mojim očima je uz to i 10x developer (guru level, oli ti ninja, sa svim tehničkim znanjem i operativnim hands-on znanjem) "Put your money where your mouth is", jer svi znamo teoretizirati, ali kad dođe moment "Show me the money!" ili okay napravi sad to što si rekao, hm .. onda BS prestane 

 

 

 

8) tko je faca, taj zna odradit i full branding sa dizajnom logotipa, tipografije i izrade full style guide-a za firmu za sve form faktore (web, mobile, desktop, print/video & social media) ... obično je to za korporativni level firme, male nemaju budžet za takve stvari

 

BONUS pitanje:

Jel ima gore navedenih full stack kadrova u Q?

 

 

---------

 

AI će definitivno označiti iduću godinu. Trebati će vremena za adaptaciju. Možda par godina. Tu isto postoji nova full-stack poddomena. Jbg, sve je eksplodiralo. AI je široko područje kao medicina (loša analogija, but you get what I mean). Generativni AI je jedno, ML i predikcija sa regresijskim modelima drugo (linearni, polinominalni, tesnorflow deep learning).

 

Sad imamo i MLOps. Ako netko hoće napraviti što bržu adaptaciju AI alata u enterprise okruženju, mora zadovoljiti dosta functional i non-functional requirementa (od regulacije, sigurnosti, kvalitete podataka, pipelinea koji sve to fila u neki data lake, kontinuirane provjere ML modela po pitnaju točnosti (tzv model drift, pa krenu halucinacije), provjera adaptacije (da li se stvarno koristi i u kojoj mjeri), koliko utjeće na osnovne KPI firme a to opet ovisi o tome u kojoj industirjskoj vertikali se radi. Nemaju sve firme istu metriku po pitanju KPI-jeva.

 

Među svim stvarima kod AI, a ima ih puno, meni je najfascinantnij napredak u prepoznavanju namjere (intent). Taj dio je brutalan. Par riječi i sve kuži. Ne treba prelirtat sa detaljima u opisu prompta za LLM. Ne svaki put, ali tek smo počeli, tehnoligija je u razvoju.

 

---

Jos malo AI-a za kraj. Recimo okay mi je što mi moja "rumba" redovito čisti stan. Ima LiDAR, kamare, "mozak" koji sve to procesira, kontrolira se preko mobitela, pametno zaobilazi sve prepreke po stanu. Jedan posao manje. Usisavanje. 

 

Drugo, bio sam na jednoj AI konferenciji prošlo ljeto u Londonu. Tamo me AI nahranila besplatno. Uđem ja tako u dućan, Cashierless store, demo store na konferenciji, nema blagajne ni blagajnice, ni POSa za kartice. Slično kao Amazon store-vi prije 2 god, tracking sustav prati sve šta se uzima sa polica i onda to naplati. Preduvjet je kod ulaska u trgovinu provući karticu. Onda se otvori rampa. Kao kod ulaska u metro npr.

 

Ugl, pitam ja čovjeka koji je bio tamo, e čuj, jel ja trebam ja negdje platiti i tako to. On meni: Oh no. No worries, this is all automatic.

Okay, super, thanks!

 

Odoh ja van, sustav mi skine 12 funti za dva sandwicha i jedan Twiks bar. Par sati kasnije napravi storno transakcije.

AI zajeb, besplatni gablec

 

-------

 

AI doručak danas, kad smo već na klopi i AI.

 

U Londonu sam jeo klasični English breakfast u hotelu. Koštao je 25 funti. Jbg, hotel u centru. Cijene adekvatne lokaciji.

Pitam jutros DALL·E 3 (Chat GPT 4) nek izgenerira English breakfast. Ne loše. Nije savršeno, ali ne loše. 

Pokazao slike mojoj boljoj polovici. Challenge accepted! Evo engleski doručak i u HR varijanti, jutros. Cijena 18 kn / 2.5 EUR / 2 funte.

 

Slike u prilogu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.12.2023 12:36 (jozobozo).
 
3 1 hvala 1
O trenutačnim izazovima u hrvatskom IT-ju iz persp

Zna se sto je full stack developer,

 

Frontend (angular/react)

Backend (.NET, Node)

Nesto znanja SQL-a

 

To je uglavnom to

Od navedenog za ocekivate je da se dobro snalazis u obja podrucja, ali ne trebas biti expert.

 

Dodatni bonus je nekakvo znanje devops-a, i cloud tehnologija

 

Sve ostalo ne spada u full-stack development.

Jozobozo, to sto ti pricas nije fullstack development nego "citavi IT odjel". Mogao si jos dodati znanje racunovodstva, HR managementa, znanje ugovaranja poslova, znanje prisilne naplate poslova,

licenca za voznju autobusa do aerodroma, licenca za let avionom,  itd.

 

 

Sto se tice samog intervjua, neznam sto da kazem; Moje misljenje jest da kad firme tako naprasno daju otkaze ljudima (i to jako puno njih), one gube svoj kredibilitet, ugled, postovanje i ne bi trebale vise biti relevantne na medijskom prostoru (recimo BUG-ovom)

Prije su mi bili jako interesantni kao firma, djelovali ozbiljno, "cool", da im je stvarno stalo do svojih djelatnika. Sad vidim da su banana i da je sve bila PR propaganda.

 

Ne mogu ponoviti ovo dovoljno, gledajte strane firme ako vam je stalo do karijere i buducnosti.

 

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.12.2023 13:40 (ZovemseZoranidolazimizRijeke).
Moj PC  
11 0 hvala 1
16 godina
online
O trenutačnim izazovima u hrvatskom IT-ju iz persp

I opet samo developeri...

 
6 0 hvala 1
18 mjeseci
protjeran
offline
O trenutačnim izazovima u hrvatskom IT-ju iz persp

Opet bogati IT-evci plaču.

Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
offline
Re: O trenutačnim izazovima u hrvatskom IT-ju iz p

Baš to, kao da nema ničega drugoga osim developera. Koliko ima inženjera, arhitekata, onprem/cloud stručnjaka? O bulšit konzalting pozicijama da i ne pričamo (što je logični slijed napredovanja iz prije spomenutih rola).

10 godina
offline
Re: O trenutačnim izazovima u hrvatskom IT-ju iz p
ZovemseZoranidolazimizRijeke kaže...
jest da kad firme tako naprasno daju otkaze ljudima (i to jako puno njih), one gube svoj kredibilitet, ugled, postovanje i ne bi trebale vise biti relevantne na medijskom prostoru (recimo BUG-ovom)

Prije su mi bili jako interesantni kao firma, djelovali ozbiljno, "cool", da im je stvarno stalo do svojih djelatnika. Sad vidim da su banana i da je sve bila PR propaganda.

 

Ne mogu ponoviti ovo dovoljno, gledajte strane firme ako vam je stalo do karijere i buducnosti.

 

Pa kad su obična agencija. Dok je bilo dobro, letjeli su, mala kriza, i da vidiš kak ekipa leti na ulicu. I to je posebno izraženo kod agencija, koje u pravilu imaju par velikih klijenta i ostalo neke male i kad jedan veliki kaže doviđorno, odlete i oni koji su bili "iznajmljeni" tom klijentu.

Nadglednik dina
5 godina
offline
O trenutačnim izazovima u hrvatskom IT-ju iz persp

O perspektivi developera govori nam CTO agencije za posredovanje zapošljavanja developera

 
9 0 hvala 0
15 godina
offline
O trenutačnim izazovima u hrvatskom IT-ju iz persp

Kad se prodajem nekom HR-ovcu opišem se da sam patka:
- znam letiti, ali ne baš sjano

- znam dobro i plivati, ali ne sjajno

- znam i hodati, ali ne baš dobro

- čak i zaroniti, ali ne baš duboko.

Imamko kolege kojisu orlovi. Lete vrhunski!!! Ali su u vodi napokretni.


Svak ima svoju ulogu u ekosistemu. 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.12.2023 10:25 (Ovo je kraj).
 
4 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: O trenutačnim izazovima u hrvatskom IT-ju iz p

patka na kraju zavrsi na stolu 

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.12.2023 6:50 (trolaslavonska).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice