Davor Šuštić - Lekcija (nije) naučena

poruka: 6
|
čitano: 7.366
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Davor Šuštić - Lekcija (nije) naučena".
16 godina
offline
Davor Šuštić - Lekcija (nije) naučena

Suosjećam.

Ja u sličnom naletu, taman prije izlaska 13. generacije Intela, uzeo Intel i9 12900K, Kingstone DDR5 5600 2x32 GB, Gigabyte Z690 Gamimg X, AMD Radeon RX 6950 XT, ...

I isto hrpa zaj...ancija dok nisam natjerao sve da radi barem priblizno stabilno poput stare konf. baziranoj oko Intela i7 4790K koja i dan danas veselo bez greške radi kod sina u sobi i vrti daleko više igara od nove zvjeri.

 

Nakon godinu i kusur dana ostalo je još nekoliko problemčića koje nikako riješiti tipa:

- memorija radi samo na 4800 MHz a aktivacija bilo kojeg XMP profila ili rucni unos postavki baziran na nekim hintovima s raznih foruma zavrsi blue screenom prilikom bootanja Win11. Ali navodno nisam jedini i ocito je neki problem s Gigabyte maticnom. Povremeno Gigabyte izbaci novi BIOS gdje u opisu pise kako su dodali bolju podrsku za memoriju ali za sada niti jedan od tih update-a nije rijesio problem. Mozda jednostavno trebam prodati RAM i kupiti drugi model ali nemam priliku negdje posuditi 2x32 GB keksa za probu prije kupnje a nekako sam se vec i pomirio s ovim stanjem jer realno rad na 5600 MHz ne bi bitno popravio performanse a opet bih se istrošio.

- prepoznavanje eksternih 3.5" hard diskova  ... E, ovo je bolna točka. Nakon cold starta ili obicnog restarta jedan od diskova se bas nikad ne prikaze u Windowsima. Pomaze jedino fizicki power off/on doticnog diska. Toliko mi se dojadilo saginjati se ispod stola svaki put da sam kupio smart plug i na njega spojio disk i sad ga jednostavno preko mobitela mogu paliti i gasiti. Ali tu nije kraj. Ponekad, istina rijetko, se desi i da se neki drugi ekst. disk ne vidi i potrebno ga je isto tako upaliti i ugasiti. Mijenjao sam i USB kabele i portove i zezao se power management postavkama portova,  ... ali nema pomoci. Na starom kompu isti diskovi su radili bez beda i rade bez ovakvih gluposti ako ih ponovo spojim. I ovdje sumnjam u neki problem s USB portovima na Gigabyte maticnoj. Ali kako to dokazati bez da opet imam neku drugu slicnu maticnu i hrpu vremena da sve raskopam i prespojim pa se nekako i s ovom situacijom pocinjem miriti i planiram umiroviti sporni disk ili ga zamijeniti drugim a njega dati sinu jer na njegovom kompu i dalje radi.

 

Ima tu jos nekih musica koje samo povremeno znaju nazivcirati me ali apsolutno si u pravu kad kazes kako umjesto uzivanja u novoj konfiguraciji na kraju zavrsis pitajuci se je li sve ovo bilo stvarno potrebno.

 

Ajd, da ne bude kako samo kukam, konfa je stvarno brutalno brza i nema tog zadatka kojeg s lakocom ne moze odraditi.

Vjerujem kako je isti slucaj i kod tebe jer imas jos malcek jacu konfu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.12.2023 11:56 (passmaslom).
Moj PC  
1 0 hvala 1
4 mjeseca
offline
Davor Šuštić - Lekcija (nije) naučena

Pozitivna stvar kod ovog sindroma (kojeg nas većina ima) je ta, da nagon s vremenom/godinama opada.

Ja recimo, često listajući Bug, zapitam se.. "kome oni recenziraju laptope od 2k€.. pa ploče od 1k€"?

Nekada treba prelistati 5-6 stranica, da bi se došlo do smrtničkog hw, koji u stvari ispunja i više od elementranih potreba korisnika. Kao što je autor spomenuo Word i sl.

Možda je zato meni osobno omiljen Mario Baksa. Svaka tema, a posebno vezana uz periferiju je.. dostupna običnom puku, jako zanimljiva, praktična i dosta često poučna.

 

Ontopic.. kako se stari, čovjek počinje cijeniti praktičnost. Mlad čovjek će pri kupnji novog automobila, iskazati obilje širokog apetita "hoću ovo, hoću ono.. hoću full opremu".

Ja sam nedavno kupio novi automobil i točno sam znao što hoću.. pouzdanu mehaniku i elementarne finese.. da ih je što manje.  Trebam stroj koji me služi mehanički i nebitan mi je izgled, kao ni kariole nepotrebnih super cool funkcija.

 

Trenutno sam i ja u fazi gradnje novog PC-a.  I gle čuda.. imam problem kako naći normalne ventilatore bez iritantnog osvjetljenja. Čak mi smetaju kućišta sa staklenom površinom (premda zadnjih 5g imam takav Chieftec).

Na kraju, opet Mario ima normalnu recenziju gdje sam pronašao ventilatore.

 

Citat:

Be quietove ventilatore Pure Wings netko bi možda mogao promatrati kao rudimentarni, ogoljeni model, pogotovo u usporedbi s vrlo atraktivnim Light Wingsima, s ARGB LED rasvjetom. No, to što Pure Wings nemaju LED-ice i možda neka druga tehnološka rješenja, ne znači da je be quiet! štedio na performansama.

 

To je to..praktično i efikasno bez pada perfomansi. Da, postojimo mi kojima su te boje POČELE ići na živce, a do prije par godina nisu.

 
15 0 hvala 3
11 godina
offline
Davor Šuštić - Lekcija (nije) naučena

Svako na vlastitom primjeru prije ili kasnije shvati da je mogao novac bolje uložiti nego mjenjati komponentu za komponentom usljed samo sebi znanih najčešće izmišljenih razloga.

 

Ukoliko to usporedimo sa kupnjom alata rijetko koja osoba će svake godine kupovati novi model bušilice ukoliko mu ista treba za radove po kući.

 
2 0 hvala 0
16 godina
offline
Davor Šuštić - Lekcija (nije) naučena

Realno gledajući, 90% stvari koje kupimo (a što se računala, laptopa i mobitela tiče pogotovo) nam nije bilo potrebno kupiti ili bar ne u trenutku kada smo ih kupili. Ali ako čovjek u tome uživa i može si to priuštiti bez ugroze nekih egzistencijalnih potreba onda why the f... not? Znam da sam tijekom odrastanja ostao bez puno stvari u kojima sam želio uživati jer mi je bilo žao potrošiti novce. Kasnije kada sam imao novaca, nisam više imao interesa za te iste stvari, jednostavno me prošla volja. Zadnjih 10-ak godina sam na gaming laptopima (prije toga sam godinama slagao komponente i imao gaming PC) i uzmem si novoga u prosjeku svako 2-godine. Prošao sam nekoliko proizvođača i što je skuplji laptop bio, imao sam više problema sa njima (ili su meni više išli na živce jer sam ih više platio). Sa zadnja 2 laptopa (Asus Strig G15 i odnedavno Lenovo Legion 7i Pro) nemam problema i baš uživam u njima. Je li mi bio potreban Legion umjesto Strixa? - Nije. Ali upao mi je dobar deal i guštam u njemu ko prase u malo vode. Dok ne nađem nešto što ne radi kako teba na njemu pa mi onaj ludi glas koji je Davor spomenuo nakon godinu-dvije počme puniti glavu da kupim neki još bolji/kvalitetniji.

Starlink is Skynet!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Davor Šuštić - Lekcija (nije) naučena
Problem je Radeon...

...i to je to
AMD Ryzen 7900X3D; Gigabyte Gaming X670 X AX; G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 C30 32 Gb; MSI 4090 24 Gb X Trio; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Davor Šuštić - Lekcija (nije) naučena
Jooo Davore kakvu si mi klicu ubacia…
Cili hodnik mi je pun kutija komponenti - čeka se još samo procesor i napajanje. Potrošia sam toliko da me sram reć!
Ali tješi me da je prethodna konfiguracija mi starija od sina (mali ima jedanaest godina)…
Computers will never take the place of books. You can't stand on a floppy disk to reach a high shelf. -- Sam Ewing
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice