Nadzor hardvera ključan je za sigurnost umjetne in

poruka: 3
|
čitano: 2.494
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nadzor hardvera ključan je za sigurnost umjetne in".
15 godina
online
Nadzor hardvera ključan je za sigurnost umjetne in

Puno teksta oko nicega.

 

Open source. <---tocka

 

I nema vise nedoumica niti potrebe za regulatorima.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
 
6 0 hvala 1
12 godina
online
Re: Nadzor hardvera ključan je za sigurnost umjetn
syncmaster245b kaže...

Puno teksta oko nicega.

 

Open source. <---tocka

 

I nema vise nedoumica niti potrebe za regulatorima.

 I biološki mozak ti je open source, pa eto imaš ljudi koje rade sra*a usprkos društvenim normama i regulatorima.

 

Ili preneseno na AI; neuronske mreže i algoritmi(npr. gradijentni spust, povratno širenje pogreške...) koji stoje iza njih su open source, ali usprkos tome zbog kompleksnosti, rad trenirane neuronske mreže je dobrim dijelom black box.

 

"Strojno i duboko učenje u suštini bave se odlučivanjem temeljem podataka. Iako duboko učenje pruža snažan skup algoritama i tehnika za obučavanje modela koji se u nizu zadaća donošenja odluka mogu natjecati s ljudima (a u nekim slučajevima i nadmašiti ih), postoji mnoštvo situacija u kojima odluke same po sebi nisu dovoljne. Često je potrebno pružiti ne samo odluku nego i njezino obrazloženje. To se posebno odnosi na situacije kada donesena odluka ima posljedice za osobu za koju je donijeta [...]

Različiti modeli strojnog učenja pružaju različite razine tumačenja odluka koje donose. Modelima dubokog učenja svojstvena je možda i najslabija sposobnost tumačenja odluka. Na jednoj razini opisa model dubokog učenja prilično je jednostavan: sastoji se od jednostavnih procesnih jedinica (neurona) zajedno povezanih u mrežu. Međutim, razmjeri mreža (u pogledu broja neurona i veza između njih), distribuirana priroda reprezentacije i uzastopne transformacije ulaznih podataka njihovim sve dubljim zadiranjem u mrežu, nevjerojatno teškim čine razumijevanje, a time i objašnjavanje, načina na koji mreža ulazne podatke koristi za donošenje odluka." - DUBOKO UČENJE, JOHN D. KELLEHER

 

 

I zbog toga je stavljen naglasak na nadzor računalnog hardvera na kojem se trenira i izvršava AI, jer su algoritmi ionako odavno open source, a i podaci za trening su svima javno dostupni.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.2.2024 19:36 (Yuda).
15 godina
offline
Nadzor hardvera ključan je za sigurnost umjetne in

Samo se izmišljaju razlozi da bi se uvela još veća kontrola. I tu je svojevrsni paradoks - naglašava se više nego ikada sloboda i prava, a istovremeno se narušava privatnost. Lijepo je koristiti modernu tehnologiju, ali na ovaj način će nas "doći glave". Prisjesti će nam svima manje-više i početi ćemo je odbacivati jednog dana.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.2.2024 20:03 (Izzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice