prepisano i chatgptizirano.
Medicinska diskriminacija: kada zdravstveni sustav
- poruka: 16
- |
- čitano: 6.782
- |
- moderatori: vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Bilo bi kulturno podastrijeti dokaze toj paušalnoj tvrdnji.
S druge strane, bilo bi previše očekivati takvo što od forumaških trolova.
Pretrage su skupe, nije teško utvrditi da su simptomi psihosomatski.
Ministarstvo zdravstva ih tjera da smanje "nepotrebne" pretrage.
Dođeš ležati u KBC Osijek, nema lijekova koje inače koristiš, već; "ponesi svoje", a LOM ti ne smije izdati lijekove ako si na bolničkom liječenju.
Da se potužim iako je loosely vezano... Ne događa se to samo ženama, meni je nedijagnosticirana odnosno pogrešno dijagnosticirana drugom bolešću, myasthenia gravis, autoimuna bolest neuromišićne spojnice od '92 kada sam prvi put osjetio tegobe pa sve do 2015 g. kada je konačno utvrđena krvnom pretragom na antitjela koja se u međuvremenu počela provoditi, problem... nisam imao klasične simptome, međutim ta bolest i njezino nedijagnosticiranje me je gotovo uništilo, od optužbi da kronično lažem i bolesno sam lijen, beskonačnih svađa i uvjeravanja u obitelji, nemogućnosti fizičkog rada, zapošljavanja, normalnog kretanja do razvitka anksiozne depresije, ovisnosti, psihičkih problema i pomišljanja na potpuno odustajanje, pola života mi je prošlo u smišljanju izlika, varanju, razmišljanju kako učiniti stvari koje fizički zdrava osoba učini kao od šale a druga polovica u depresiji, ovisnosti i "lupanju glavom o zid".
Od dijagnoze do danas je mnogo lakše, pogotovo s terapijom koja djeluje, utvrđeno mi je i 40% tjelesnog oštećenja od čega nemam praktički ništa ali mi je barem neka satisfakcija nakon godina poluživota i neuspješnog dokazivanja da je uzrok mojih problema fizičke a ne psihičke prirode, ono što stoji je da je ta bolest, njezino nepravovremeno dijagnosticiranje imalo i ima presudan utjecaj na apsolutno svaki aspekt mojeg života, ona je najznačajnije utjecala i u mnogome me oblikovala u onoga koji danas jesam a to se nije trebalo dogoditi.
Susreti sa nasim zdravstvom stvarno nekada vrate u povijest, srednji vijek i pijavice padaju na pamet
Koliko je moguce ocekivati neke promjene od takvog sustava i kojom brzinom neznam ali citajuci ovaj clanak koji prikazuje situaciju na "zapadu" zapitam se koliko je gora situacija kod nas?
Slažem se s notlomB da je medicina inače vrlo nonšalantna prema i muškoj i ženskoj boli, ali kod ženske boli to je "whole another level" nonšalantnosti.
S time da nisam objasnio, nije kod mene odnosno kod MG problem boli već nemoći, jednostavno ne možeš kao što se ne možeš napraviti onaj zadnji zgib nakon serije zgibova, osjećaj je sličan kao kad smrznutom rukom pokušavaš otključati automobilska vrata po zimi ili slično, jednostavno ne možeš, imam nepotpunu kontakciju mišića, nemoć... ovisnost radi anksioznosti kod anksiozne depresije, napadaja panike i bolesne da se tako izrazim atmosfere u glavi i osjećaja da će mi kod svakog faila proključati mozak da se tako izrazim, svaka nemogućnost da se nešto fizički postigne odnosno kad se osjeti da se ne može popraćena je burnom psihičkom reakcijom da ću instantno umrijeti, nema veze s MG već sa psihom, ne mogu dobro opisati ali anksiolitici super pomažu i na žalost odvode u ovisnost.
Nikada neću zaboraviti prvi simptom, svirao, bubnjari kažu lupao sam bubnjeve na probi svog benda, odjednom nemoć, ruke su mi samo pale nakon kratkog naprezanja na doboš i tam usred pjesme, usro sam se ko grlica, koji mi je? Basist koji me je u tom trenutku gledao je pomislio da me je strefio moždani, kad sam došao sebi od šoka odmah sam popio pola litre bambusa koji smo nosili na probe... i tako je sve počelo.
Istraživanja koja ste naveli koriste terminologiju Gender, što danas ne predstavlja objektivan medicinski termin.
Istraživanja koja ste naveli koriste terminologiju Gender, što danas ne predstavlja objektivan medicinski termin.
What Do We Mean By Sex and Gender? < Yale School of Medicine
- " In the study of human subjects, the term sex should be used as a classification, generally as male or female, according to the reproductive organs and functions that derive from the chromosomal complement [generally XX for female and XY for male].
- In the study of human subjects, the term gender should be used to refer to a person's self-representation as male or female, or how that person is responded to by social institutions on the basis of the individual's gender presentation."
Dakle, ovisno o kontekstu, koriste se oba termina.
Gdje si ti studirao medicinu?
Gledati kvalitetu necega kod nas kroz tuzbe je uzalud totalno.... U vecini drzavnih firmi moras tuzbama traziti svoja prava koja su zajamcena zakonom o radu. A uredno taj zakon o radu ministarstva zaobilaze svojim internim uredbama, koje ni u jednoj normalnoj drzavi ne mogu bit jace od zakona a eto kod nas jesu... I kad dodes na sud tamo te pokopaju jer tamo moraju radi kako im se kaze...
Kod nas na sudu imas srece samo ako si netko poznat pa se upetljaju i novinari... Kao sto se za Severinu razglabalo danima zbog onog s djetetom, ili ovog zadnjeg na granici samo zato sto je ona Severina....kolko je slucajeva na socijalnom takvih bilo i nista, i koliko je sudionika rata na granici davljeno i nista.... E tako uglavnom prolaze i sudenja u zdravstvu a ni doktori nece jedni protiv drugih jer vrana vrani oci ne kopa.... Onom jadniku umjesto operacije sljepog crijeva nogu odrezu i sta je imao od tog nakon suda? Kikiriki....

Susreti sa nasim zdravstvom stvarno nekada vrate u povijest, srednji vijek i pijavice padaju na pamet
Koliko je moguce ocekivati neke promjene od takvog sustava i kojom brzinom neznam ali citajuci ovaj clanak koji prikazuje situaciju na "zapadu" zapitam se koliko je gora situacija kod nas?
a) ovo nije "prikaz situacije na zapadu" nego općenito situacije u kojoj se nalaze ženski pacijenti
b) odakle ti da smo mi gori od "zapada"?
U SAD-u je godišnje u prosjeku 17.000 tužbi zbog nesavjesnog liječenja, u Njemačkoj 12.000, u Italiji 15.000, u UK između 13.000 i 15.000 itd. U Hrvatskoj je 2018. bilo 145 tužbi za nesavjesno liječenje. Ameri imaju milijun liječnika, Hrvatska 100 puta manje - 10.000, tako da su omjeri podjednaki.
Iz iskustva meni bliske osobe mogu reći da je vrlo rijetka bolest od koje boluje, a na koju se u prosjeku u SAD-u čeka 6 godina na točnu dijagnozu (intersticijski cistitis - bolest za koju 90% liječnika osim ginekologa i urologa nije ni čulo) u nas dijagnosticirana za 4 mjeseca.
Međutim, drugi dio je da iako bolest sama po sebi totalno nesmrtonosna, bolovi su u rangu bolova kod terminalnih oblika teških karcinoma, tako da je incidencija samoubojstava kod takvih bolesnika 38%, a prva tri mjeseca dijagnosticiranja je od liječnika koji su je pregledavali dobila upute da "pije brufen". Jer "pretjerano drami". Dok nije našla kvalitetne ginekologicu i urologa.
Ili prije nekoliko godina ona sabornica koja je imala spontani pobačaj pa je nakon toga išla na obaveznu kiretažu koju su joj napravili naživo (pardon - dali su joj apaurin - dakle, ekvivalent dva piva) dok joj oštrim metalnim instrumentom stružu sluznicu organa koji je upaljen i bolan od nedavne traume, "jer je takav protokol", iako svi živi koji su to osobno prošli i koji su izvodili taj zahvat znaju koliko je bolan. Ali se "protokol" ne mijenja.
Slažem se s notlomB da je medicina inače vrlo nonšalantna prema i muškoj i ženskoj boli, ali kod ženske boli to je "whole another level" nonšalantnosti.
a) citao clanak kako vecina medicinskih i ostalih znanstvenih studija pokrivaju "zapadnjacke" zemlje uredno ingonrirajuci ostatak svijeta. Mislio da je to cak bilo na bugu?
b) navikao sam da jeste jos uvijek po pitanju predrasuda? Jos uvijek vidam vijesti o "klecavcima" i sl. pa mi je dojam da su predrasude i mizogonija jos uvijek rasirenija kod nas nego u njemackoj, francuskoj itd. Stoga i rijec zapitam. Moj dojam ne prihvacam kao istinu ni cinjenicu pa ovo odakle ti neznam odakle ti?
Kao muški koji premalo ide doktoru, lekcija iz članka mi je:
- osvjestiti kćeri da se duplo paze.
- na idućim izborima birati one kojima je zdrastvo investicija, a ne trošak
Muski skretnicarima nejdu, a zene skretnicari ignoriraju. Koga onda ti doktori lijece?
Gledati kvalitetu necega kod nas kroz tuzbe je uzalud totalno.... U vecini drzavnih firmi moras tuzbama traziti svoja prava koja su zajamcena zakonom o radu. A uredno taj zakon o radu ministarstva zaobilaze svojim internim uredbama, koje ni u jednoj normalnoj drzavi ne mogu bit jace od zakona a eto kod nas jesu... I kad dodes na sud tamo te pokopaju jer tamo moraju radi kako im se kaze...
Kod nas na sudu imas srece samo ako si netko poznat pa se upetljaju i novinari... Kao sto se za Severinu razglabalo danima zbog onog s djetetom, ili ovog zadnjeg na granici samo zato sto je ona Severina....kolko je slucajeva na socijalnom takvih bilo i nista, i koliko je sudionika rata na granici davljeno i nista.... E tako uglavnom prolaze i sudenja u zdravstvu a ni doktori nece jedni protiv drugih jer vrana vrani oci ne kopa.... Onom jadniku umjesto operacije sljepog crijeva nogu odrezu i sta je imao od tog nakon suda? Kikiriki....
Inače ti se doktori uvijek i svugdje drže zajedno osim - u Americi. Tamo svjedoče jedni protiv drugih bez problema jer je sistem drugačiji (nema ovlaštenih sudskih vještaka već svak u struci može biti stručni svjedok i za to dobije lovu) i liječnička komora nema priznatu ulogu "neutralne institucije" (jer ona to i nije, doslovce cehovska udruga svojih članova, liječnika, koji plaćaju članarinu i ova se brine za njih - a kod nas se i sud i Komora pretvaraju da se radi o etički besprijekornoj i neutralnoj instituciji - čista laž, usput, ali vidim da odvjetnici rade na tome da im se oduzme taj status na sudu, što bi bilo dobro za pacijente).
Pa istina je sve to šta ti kažeš, ali malo je OT. Ovdje se radi o dodatnom maltretiranju žena koje je za razinu više od običnog maltretiranja koje prolazimo mi muški, a prošli tekst je bio o muškim problemima.
Inače za Ovo je kraj , da ja imam kćeri, posebno nakon slučaja ovog ginekologa-silovatelja koji je napokon dobio pedalu (ali mu nije oduzeto odobrenje za rad koliko vidim), bdio bih nad njima s posebnom pažnjom kod doktora jer i kad se ne radi o ovakvom odurnom slučaju, to je nevjerojatno kolike stvarne bolesti kod žena nonšalantno bivaju proglašene posljedicom menstruacije, menopauze, neredovite ili preredovite menstruacije.. Doslovce kad ne pogodi dijagnozu, odnosno nema pojma o čemu se radi, doktor kao da po "protokolu" mora početi lupetati o povezanosti bilo kojih simptoma s menstruacijom, bilo da je ima, nema, bilo je pa je nema, nije je bilo pa je ima.
To je dežurno "objašnjenje" za sve, makar žena znala sve o svom ciklusu i kad nešto nema veze s njime, ali sve što ona kaže se jednostavno "ne prima".
U tom slučaju otac ili muž moraju biti pri ruci da utjeraju razum u gospodina doktora.
Fascinira me koliko liječnika, ljudi koji bi trebali poznavati ljudsko tijelo bolje od valjda 99% ljudi, još uvijek razne probleme trpa u "ženske probleme" ako uopće priznaju da ženski pacijent ima problem.
Generalno su nam liječnici zaostali, nerijetko bacaju univerzalne dijagnoze. Ne krivim isključivo njih, krivim i ljude koji čekaonice/ordinaciju tretiraju kao mjesto za časkanje i oduzimaju vrijeme legitimnim pacijentima. Takve treba penalizirat, to što imamo javno zdravstvo nije izlika da neki hipohondar ili osoba kojoj je generalno dosadno visi po ordinacijama, dok legitimni pacijenti izbjegavaju odlazak doktoru jer se boje na duga čekanja termina i/ili da će dobiti neadekvatnu skrb.
Bilo bi kulturno podastrijeti dokaze toj paušalnoj tvrdnji.
S druge strane, bilo bi previše očekivati takvo što od forumaških trolova.
"Chatgptizirano" je u kontekstu pratećih slika. Vidi se da su ChatGPT "preserans". Ali inače je zanimljiv članak, tekst.
Od dijagnoze do danas je mnogo lakše, pogotovo s terapijom koja djeluje, utvrđeno mi je i 40% tjelesnog oštećenja od čega nemam praktički ništa ali mi je barem neka satisfakcija nakon godina poluživota i neuspješnog dokazivanja da je uzrok mojih problema fizičke a ne psihičke prirode, ono što stoji je da je ta bolest, njezino nepravovremeno dijagnosticiranje imalo i ima presudan utjecaj na apsolutno svaki aspekt mojeg života, ona je najznačajnije utjecala i u mnogome me oblikovala u onoga koji danas jesam a to se nije trebalo dogoditi.
Brate, podnesi zahtjev u Zavod za socijalni rad. S tom dijagnozom bi mogao dobiti mjesečno 432 do 470 € i70 € vaučera za plaćanje plina i struje.
Nema veze jesi li zaposlen i nema veze što ti je T.O samo 40%.
Trebat ćeš otići Neurologu ili fizijatru da ti popune obrazac zvan Barthelov indeks.
Za više inf. na pm.