Revolucija pohrane: Baterije mijenjaju pravila igr

poruka: 7
|
čitano: 2.082
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Revolucija pohrane: Baterije mijenjaju pravila igr".
14 godina
Revolucija pohrane: Baterije mijenjaju pravila igr

Nije mi jasno zašto se umjesto smjera velikih baterija koje bi stabilizirale mrežu ne ide u smjeru malih baterija koje bi svako kućanstvo imalo. Na primjer, da ja u kući imam bateriju od 20kwh iz koje zapravo trošim struju. a koja se preko dana puni solarima ili nekim drugim obnovljivim izvorom (recimo vjetroturbina) i spojena je na HEP mrežu na način da samo uzima energiju, i nikad da ne pušta struju natrag kao današnje kućne solarne elektrane. Baterija bi iz mreže crpila energiju samo kad joj kapacitet padne ispod recimo 15%. U tom slučaju opterećenje mreže ne bi postojalo, jer bi u vršnom razdoblju najveće potrošnje ja uvijek crpio struju iz svoje baterije, a ona bi se uvijek pomalo punila samo kad je skoro prazna. Ne bi bilo naglih promjena u potrošnji. Ne znam sad kolike su cijene takvih baterija, ali ne vjerujem da se tu radi o više od 5-10 tisuća €, možda i manje, a svakako je za očekivati da bi ta cijena padala s vremenom. Evo sad gledam na solarshopu, 60kwh baterija za 9750€, znači 15kwh bi išlo sigurno za 5000€.

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Revolucija pohrane: Baterije mijenjaju pravila
Kako mislis ne ide se u tom smjeru? Pa upravo se u tom smjeru i ide pored velikih stacionarnih sustava iz clanka, imamo i cijeli niz takvih malih sustava koji postaju jako mocni kad se udruze.

Recimo Tesla prodaje powerwall i svi korisnici takvog sustava se mogu lokalno udruziti u VPP te kad mrezi nedostaje snage, u milisekundi odreagirati i ogromne kolicine snage poslati u mrezu da bi se sustav stabilizirao. Za to svatko od korisnika dobije novac.
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2025 1:24 (=XFX=PlayHard).
14 godina
=XFX=PlayHard kaže...
Kako mislis ne ide se u tom smjeru? Pa upravo se u tom smjeru i ide pored velikih stacionarnih sustava iz clanka, imamo i cijeli niz takvih malih sustava koji postaju jako mocni kad se udruze.

Recimo Tesla prodaje powerwall i svi korisnici takvog sustava se mogu lokalno udruziti u VPP te kad mrezi nedostaje snage, u milisekundi odreagirati i ogromne kolicine snage poslati u mrezu da bi se sustav stabilizirao. Za to svatko od korisnika dobije novac.

Mislim da se ne ide u tom smjeru zato jer kad recimo gradiš kuću, od HEP-a trebaš elektroenergetsku suglasnost, i pripadajući projekt, i nijedan projektant ne spominje mogućnost baterije u kući koja bi se punila solarima, jer sve danas ide u smjeru kućnih solarnih elektrana i povrata kilovata u mrežu u čemu jedino vide isplativost.

15 godina
guslac kaže...
=XFX=PlayHard kaže...

Mislim da se ne ide u tom smjeru zato jer kad recimo gradiš kuću, od HEP-a trebaš elektroenergetsku suglasnost, i pripadajući projekt, i nijedan projektant ne spominje mogućnost baterije u kući koja bi se punila solarima, jer sve danas ide u smjeru kućnih solarnih elektrana i povrata kilovata u mrežu u čemu jedino vide isplativost.

Zato što za cijenu baterije dobiješ skoro pa cijelu solarnu elektranu bez baterije. Skupe su i ne efikasne.

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
14 godina
nije u tome poanta. govorim o tome da u slučaju kad bi ljudi imali bateriju doma, cijeli sustav ne bi trebao biti autocesta sa 30 traka nego puno manji, jeftiniji i lakši za održavati. a u slučaju ovakvih epskih ispada kao u Portugalu i Španjolskoj ljudi bi i dalje imali struju doma. a baterije, ok za sad su velike i neefikasne, no sve se brže to mijenja i uskoro će valjda biti manje i efikasnije a onda i jeftinije.
6 mjeseci
Pa može se kupiti baterija za kuću povezana sa solarnom elektranom, planirao sam (više maštao) i razglabao s projektanom za solarne elektrane o tome ali jako je skupo i neisplativo za života.
Svakako pri izgradnji sol. elektra moraš praviti projekt i dobiti dozvolu od Elektre za solarnu elektranu, novo brojilo koje radi u dva smjera, radi se dosta i radi sigurnosti, legalnost i ispravnost el. instalacije. Tako i za baterije moraju biti neka pravila. Kako bi to bilo da si na divlje ljudi spajaju struju s nekim velikim baterijama, ovako imamo neke uvjete i pravila radi sigurnosti. Recimo treba biti prilagođena prostorija za baterije s nekim uvjetima da bi se smanjila opasnost od požara...
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.5.2025 21:42 (Sirotanovic).

0 0 hvala 0
16 godina
Može se koristiti i nuklearke. One su zeleni izvori električne energije.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice