Nije mi jasno zašto se umjesto smjera velikih baterija koje bi stabilizirale mrežu ne ide u smjeru malih baterija koje bi svako kućanstvo imalo. Na primjer, da ja u kući imam bateriju od 20kwh iz koje zapravo trošim struju. a koja se preko dana puni solarima ili nekim drugim obnovljivim izvorom (recimo vjetroturbina) i spojena je na HEP mrežu na način da samo uzima energiju, i nikad da ne pušta struju natrag kao današnje kućne solarne elektrane. Baterija bi iz mreže crpila energiju samo kad joj kapacitet padne ispod recimo 15%. U tom slučaju opterećenje mreže ne bi postojalo, jer bi u vršnom razdoblju najveće potrošnje ja uvijek crpio struju iz svoje baterije, a ona bi se uvijek pomalo punila samo kad je skoro prazna. Ne bi bilo naglih promjena u potrošnji. Ne znam sad kolike su cijene takvih baterija, ali ne vjerujem da se tu radi o više od 5-10 tisuća €, možda i manje, a svakako je za očekivati da bi ta cijena padala s vremenom. Evo sad gledam na solarshopu, 60kwh baterija za 9750€, znači 15kwh bi išlo sigurno za 5000€.
Revolucija pohrane: Baterije mijenjaju pravila igr
- poruka: 7
- |
- čitano: 2.082
- |
- moderatori: vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Recimo Tesla prodaje powerwall i svi korisnici takvog sustava se mogu lokalno udruziti u VPP te kad mrezi nedostaje snage, u milisekundi odreagirati i ogromne kolicine snage poslati u mrezu da bi se sustav stabilizirao. Za to svatko od korisnika dobije novac.
Recimo Tesla prodaje powerwall i svi korisnici takvog sustava se mogu lokalno udruziti u VPP te kad mrezi nedostaje snage, u milisekundi odreagirati i ogromne kolicine snage poslati u mrezu da bi se sustav stabilizirao. Za to svatko od korisnika dobije novac.
Mislim da se ne ide u tom smjeru zato jer kad recimo gradiš kuću, od HEP-a trebaš elektroenergetsku suglasnost, i pripadajući projekt, i nijedan projektant ne spominje mogućnost baterije u kući koja bi se punila solarima, jer sve danas ide u smjeru kućnih solarnih elektrana i povrata kilovata u mrežu u čemu jedino vide isplativost.
Mislim da se ne ide u tom smjeru zato jer kad recimo gradiš kuću, od HEP-a trebaš elektroenergetsku suglasnost, i pripadajući projekt, i nijedan projektant ne spominje mogućnost baterije u kući koja bi se punila solarima, jer sve danas ide u smjeru kućnih solarnih elektrana i povrata kilovata u mrežu u čemu jedino vide isplativost.
Zato što za cijenu baterije dobiješ skoro pa cijelu solarnu elektranu bez baterije. Skupe su i ne efikasne.
Svakako pri izgradnji sol. elektra moraš praviti projekt i dobiti dozvolu od Elektre za solarnu elektranu, novo brojilo koje radi u dva smjera, radi se dosta i radi sigurnosti, legalnost i ispravnost el. instalacije. Tako i za baterije moraju biti neka pravila. Kako bi to bilo da si na divlje ljudi spajaju struju s nekim velikim baterijama, ovako imamo neke uvjete i pravila radi sigurnosti. Recimo treba biti prilagođena prostorija za baterije s nekim uvjetima da bi se smanjila opasnost od požara...