Projekt Blink

poruka: 8
|
čitano: 2.658
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Projekt Blink".
14 godina
neaktivan
offline
Projekt Blink

Ako forkaju i ostave otvoreno, a kaze da hoce chrome, ali posebno bitno chromium ce postati jos brzi. {#}

Ovo dolje sto planiraju je sve cista petica a ovo su samo manji zahvati...

 

  • Teach WebCore about multi-process history (currently it assumes same-process synchronous History access)
  • Delete the Widget tree (a Mac WebKit1 constraint)
  • Split WebCore into modules
  • Move code to directly using the sandbox Platform API directly instead of WebCore/platform where possible
  • Establish a simpler, stricter tree-gardening system that does not require 2 full time engineers per day
  • Experiment with moving the DOM into the JS heap
  • Increase multicore use (e.g., html parser, style engine, javascript parser)
  • Removing obscure parts of the DOM and make backwards incompatible changes to obscure parts of the DOM that benefit performance or remove complexity.
  • Use a modern, faster tcmalloc throughout all of Mac chrome
  • Experiment with incremental or parallel layout
  • Fix memory leaks by removing the ScriptValue/ScriptState abstractions now that there’s only one JavaScript engine.
  • Replace WebKitIDL with WebIDL and remove custom JavaScript bindings code
  • Bring WebCore up to speed with DOM3 Events / [DOM] UI Events.

 

 
4 0 hvala 3
15 godina
offline
Projekt Blink

Chrome Blink FAQ http://prng.net/blink-faq.html

 

 

Xperia Z ::: next: HTC One
Moj PC  
2 1 hvala 0
15 godina
offline
Projekt Blink
 
0 0 hvala 2
16 godina
offline
Projekt Blink

To je Googleova varijanta saradnje sa open source projektima: nađu projekat koji je već rešio problem koji imaju, "usvoje" ga i na kraju forkuju. Oni uštede milione u razvoju, a originalni projekat za uzvrat ne dobije ništa jer dalji napredak koji Google ostvari prestaje da bude kompatibilan.

Moj PC  
9 3 hvala 0
16 godina
offline
Re: Projekt Blink

Ne kužim u čemu je problem. Google Blink je i dalje open source projekt. Što znači da će bilo tko moći koristiti ili dalje forkati Blink. Zar nije to ljepota Open source softwarea?

King in the castle, king in the castle ...
16 godina
offline
Projekt Blink

Lepota je da iskoristiš postojeći kod, a zatim svojim daljim razvojem daješ doprinos tom projektu. Zajednica iza WebKita ne može da iskoristi Googleov budući razvoj (jer će projekti postati nekompatibilni), a ne može ni da se preseli na Blink, jer je to Googleov projekat. Eventualno bi mogla da ga forkuje, ali time ne postiže ništa, WebKit i Blink su ionako forkovi istog projekta. Tako je Blink open source, ali je korist od toga skoro nikakva.

 

EDIT: Naravno, nije svaki fork loš, ali Google već sistematski preuzima kod iz postojećih projekata i zatim forkuje u "kvazi open source" od kog šira zajednica ima malo koristi. Drugi primer: Android; Google uzeo postojeći kod, napravio zaseban projekat, on je zvanično Open source, ali Google sam kontroliše razvoj i čak naplaćuje licence. Naravno, ne smeju ipak da formalno "zatvore" projekat i moraju da ponude i besplatnu varijantu, pa sitna boranija poput proizvođača jeftinih tableta i telefona, i sada Opera, mogu besplatno da se okoriste, no to je otprilike to.

 

Poenta je da je Google našao sistem pri kome odnos koristi koju oni izvlače iz open source zajednice i koristi koju šira zajednica ima od njih nesrazmerno u Googleovu korist.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.4.2013 15:55 (Ivan(4)).
Moj PC  
2 4 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Projekt Blink

I u cemu je tu tocno problem? Razlicite OSS licence postoje UPRAVO zato da bi ljudi zastitili svoj OSS software kako hoce.

 

Meni je osobno totalno smijesno s koliko rezervacije vecina firmi u kojima sam ja radio gleda na open source. Radije bi platili i da imaju licencu, kao da im to garantira nekakvu sigurnost, i onda samo slegnu ramenima kad proprietary library pocne zastekavati - umjesto da lijepo pokupimo iz OSS-a sto nam treba i tweakamo za svoje namjere.

 

Ako je licenca BSD, MIT, LGLP i slicno - OCEKUJE se od tebe da slobodno koristis OSS software u svojim proprietary projektima.

 

 

Takodjer, forkanje nije nikakva novost: XOrg je forkao XFree86 kad su odlucili promjeniti licencu.

Apsolutno svaki library koji koristim u svojim projektima - forkam. Zasto? Zato jer onda imam source na kojem mogu popravljati bugove. Diff patcheve mogu slati (tj. u slucaju LGPL-a moram), ali nisam _prisiljen_ upgradeati verzije.

Takodjer, cesto se dogodi da ti software trokira ili ne radi najbolje zbog totalnih gluposti, npr. library koji koristis ne koristi apstraktni logging layer, nego svoj logging library - koji je razlicit od tvojeg. Pa su ti rijesenja:

1. Nosi sa sobom dva logging librarya

2. Hackni njihov logging i funneliraj ga u svoj (SPORO!)

3. Jednostavno popravi library

 

Naravno da je 3. najbolji izbor, ali naleti se na ljude po IRC-u koji ne zele ni cuti za nekakve prepravke uz ikakve argumente.

 

 

Takodjer, najnormalniji potez je jednostavno uvidjeti - ne koristim to, to, to i to, i onda to lijepo ukloniti. Forkas library, uklonis layere apstrakcije koji samo kostaju, a uopce ti ne trebaju.

 

 

 

Zakljucak,

koliko god nisam fan idealiziranja Googlea, i mislim da je opasno idealizirati ikakvu kompaniju - toliko Google ne radi nista lose, vec sasvim uobicajenu praksu. Blink ce biti i dalje OSS, te ako WebKit zeli pokupiti neke dijelove od njih, mogu lijepo mergeati sta hoce. Problem je taj sto WebKit mora biti apstraktan da bi opsluzio razlicite platforme, a kako se lijepo vidi iz planirane TODO liste - Blink ne mora.

 

Meni se cini da ti nisi nikad ozbiljnije radio sa open source zajednicom, nego napamet pricas o nekim "postenim korisnostima" koji u stvarnosti uopce ne postoje, niti ih je ijedan developer ikad spomenuo.

Lay there, stare at the ceiling, and switch back to your time... Just go ahead, now try and taste it, I know it should be ripe...
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.4.2013 17:25 (Deus ex machina).
 
6 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Projekt Blink

Nista cudno. Chromium Webkit se vec razlikuje od Webkita u Safariju.

Opera sa novim verzijama, se svakako trebala bazirati na Chromiumu. Odmah su objavili da ce koristiti njihove i javascript (V8) i rendering engine. Logicno je da ce slijediti Chromium sa novim engineom. A pri tom ce ucestvovati i u razvoju tog novog enginea.

 

I Mozilla zajedno sa Samsungom radi na novom engineu. Zvace se Servo, a navodno ce biti samo za Android.

 
3 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice