Sony Xperia XZs

poruka: 10
|
čitano: 2.860
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
offline
Sony Xperia XZs

Pozdrav ekipa,

 

Vraćam se sa temom koja je trebala biti napisana prije godinu dana, ali nikad nije kasno 

 

Uglavnom, slijedom okolnosti sam se uspio dokopati uređaja koji mi je još lani zapeo za oko, radi se o Xperiji XZs, modelu koji je malo poboljšani Sonyjev flagship iz 2016., a predstavljen je zajedno sa modelom XZ Premium i pažnju javnosti skrenuo je jer se našao u prodaji prije XZ Premium a s tim modelom (a i sa XZ1 i XZ1c) dijeli istu kameru i što je najbitnije, istu mogućnost Super slow motion-a, koji na mala vrata ulazi kao nezaobilazan dio flagship iskustva kamere. I te kako opravdano!

 

No, za početak evo specki:

 

 

5.2" Full HD IPS Display

TRILUMINOS™ display for mobile
X-Reality® for mobile picture engine
Dynamic Contrast Enhancement
sRGB 138% spectrum compared to standard videos (SDR)
Corning® Gorilla® Glass

Qualcomm® Snapdragon™ 820 processor

 

4GB RAM
64GB (Dual SIM) eMMC internal memory

 

 

Main camera:

 

19MP 1/2.3” Exmor RS™ for mobile image sensor
1/2.3” Exmor RS™ for mobile memory stacked sensor

Pixel Pitch 1.22μm
Triple image sensing technology
Predictive Hybrid Autofocus
960 fps super slow motion videos
Predictive Capture
0.5 sec Quick Launch & Capture
Anti-distortion shutter
Low-light photo: ISO12800 /4000 (Video)
HDR Photo
25 mm wide Sony’s award-winning G Lens F2.0
BIONZ™ for mobile image-processing engine
SteadyShot™ with Intelligent Active Mode (5-axis stablization)
4K recording

 

Front camera:

13MP1/ 3.06” Exmor RS™ for mobile image sensor

22mm Wide-angle lens F2.0

ISO 6400 (Photo) / 1600 (Video)
SteadyShot™ with Intelligent Active Mode (5-axis stablization)

 

 

High-Resolution Audio (LPCM, FLAC, ALAC, DSD)


DSEE HX
LDAC
Digital Noise Cancelling
Clear Audio+
Stereo speaker with S-Force Front Surround

 

Dakle, iako sam dugogodišnji korisnik Xperija, to sam presjekao sa Xiaomi Mi5 zmajem koji me odlično služio, ali Sony je za mene Sony i tražio sam nešto što će biti novije ali i provjereno. XZs ima stariji ali provjereni i još uvijek više nego pouzdani SD820 koji je i na Xiaomiju odlično radio, ali ima i već spomenute novotarije kao i noviji Sony flagship modeli te dovoljnih 4GB RAM-a i Dual Sim opciju. S obzirom da kod nas niti nije bilo ovog modela u prodaji, uspio sam preko brata ga nabaviti izvana za odokativno upola cijene od XZ1 modela i evo davim ga već nekoliko dana.

 

Stvari vezane za brzinu i tak tu su generičke, Sony je tu uvijek bio ok, brz, pouzdan, definitivno brži od Xiaomija i definitivno bolji RAM management. Došao je sa Android Nougatom, odmah sam ga stavio na Oreo (još jedna prednost Sonyja, stvarno su ok sa ažuriranjima) i mob leti te su rješene neke stare boljke Sony uređaja poput tihog zvuka iz stereo zvučnika. Sada sigurno nisu tako tihi 

 

Bateriju još ispitujem, negdje je otprilike kao i Xiaomi, meni dovoljno da izdrži čitav dan bez problema. Uz STAMINAu možda i duže, ali ja ga ionako punim preko noći. Uz njega dolazi običan punjač, ne brzi nažalost, tako da je i vrijeme punjenja duplo duže nego za Xiaomi na njegovom punjaču, ali treba istaknuti kako imam uključen Battery Care koji ionako usporava čitav proces radi konzerviranja baterije. Nek se nađe...

 

Za audiofile ne znam kaj točno reći, meni su Sonyji uvijek bili na tom polju među najboljim uređajima, sa Xiaomi Hybrid Pro sluškama zvuči bolje od Mi5, ali ne toliko opet. Mislim da S8 sigurno ima bolji output za slušalice ali nisam u tom dijelu potkovan jer i ovo je meni dovoljno 

 

Za kraj kamera, klasično Sony. Najbolji senzor koji postoji u mobilnoj fotografiji ali fakat koma procesuiranje u low lightu. U dnevnom je to puno bolje, u odnosu na prethodne generacije, poglavito Z5, ali u noćnom je stepenicu ispod prošlogodišnjih flagshipa i to je primjetno. Za neko osnovno korištenje dovoljno, za napredne je tu manual sa do 1sek shutterom, ali sve iznad toga jednostavno ovaj mob taj zadatak ispuniti neće. Video je druga priča, vrlo dobar, stabilizacija među najboljima, čak i pri 4K, ja zadovljan.

Boje su realne, dinamički raspon zadovoljavajući, Superior auto je odličan i brz u prepoznavanju scene i 90% vremena odradi kako treba, slikanje pri pokretu isto odrađuje dobro sa nekoliko fotografija koje usnimi i prije nego se stisne gumb pa vam se daje na izbor koju ćete sačuvati.

I skroz za kraj, moram priznati da me se Super Slow Motion dojmio i više nego što sam mislio da bude, iako definitivno treba neko vrijeme za prilagodbu i učenje kako cijela stvar funkcionira (za razliku od S9 koji rukne u momentu kada osjeti kretanje, ovdje se manualno stisne gumb ili stavi u modus da cijeli video bude samo taj moment usporednog snimanja). Ali kada se savlada to, dobijete fantastične situacije gdje auto u pokretu toliko uspori da stignete i vidite očitat registraciju i pritom još popit i kavu. Jedini uvjet je da bude dovoljno svjetla, s obzirom na tehnička ograničenja, ali recimo, pri kišnom danu se mogu snimiti usporene kapi kiše, što je za instagramuše i za neke kreativce super stvar.

 

Pa eto, to je mojih par centi, ako ima pitanja, ovaj model i XZ model su praktički isti izuzev nekih sitnih razlika (kamera, RAM) tako da možemo dijeliti vijesti i za oba uređaja. Pozdrav! 

 
1 0 hvala 2
12 godina
offline
Sony Xperia XZs

Kakav je zvucnik, jacina zvuka, fingerprint senzor, brzina ocitavanja, je li precizan, je li always on, kamera

 

 

znam da si imao Z5c, konretno, naspram Z5c, utisci, unaprijedjenja i tako.

 

i da molim te, probaj video pozivo obaviti preko whatsappa, google duo, i da mi javis da li je glasan zvucnik, meni na Z5 nekako tiho i ne cujem bas dobro sagovornika.


I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are
 
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Re: Sony Xperia XZs

Sad govorim za Android 8 firmware koji je na njemu, a po redditu i forumima ima i baš usporedba, zvučnik je daleko glasniji od Z3c i Z5c, sa čišćim tonovima, navodno je na Nougatu bio znatno tiši. Kažem, nisam neki audiofil, ali budilica me uredno probudi 

 

BTW., zvučnik je stereo, pa je i jutubanje dobro iskustvo, pogotovo što mi se nekako subjektivno čini da je ekran veći nego na Mi5 a zapravo su iste veličine, tko će ga znati. AMOLED je zasebna kategorija u ekranima, ali ovaj je vrh u IPS dijelu, po mom mišljenju jednak iPhone IPS-u, i u mraku i po suncu.

 

Fingerprint je brz, nekad niti ne uspijem vidjet sat na lockscreenu, a vrlo je precizan ako ga se dobro postova (prsti u svim smjerovima i okretima), naravno ako su masni ili znajno tad će i slabije biti očitavanje, ali generalno jako je dobro i dosta brže i pouzdanije nego na Z5c (a taj je također bio dobar).

 

Nema always on, pošto je IPS ne vidim neki smisao istog, ali se može putem Play Storea sredit neki 3rd party app za to i podesit minimalni brightness.

 

Kamera je u dnevnim uvjetima super, u low lightu tek prosjek, vadi ju to kaj ima 12800 ISO pa vidi i u mraku, uz cijenu u obliku agresivnog odstranjivanja šuma i manjka detalja. Autofokus je brz ali ne u rangu DualPixel-a, iako je PDAF te korektno prepoznaje objekt, te može pratit djecu u trku bez problema. U tom dijelu, taj predictive autofocus mi je zasada bez greške, od djece do mačaka sve je uhvatio bez motion blur-a. 

 

Iako ako uspoređujem kameru na Z5c i XZs, napredak je očit, nema grešaka na kameri i plavih mrlja u kutevima, sa Android Oreom je dobio i opciju saniranja neravnih linija zbog šireg kuta leće, a i sebići ispadaju vrlo bolje nego na Z5c. Super Slow Motion je ipak odličan feature i stvarno se igram s tim jer nisam uspio još se skroz naučit u kojem trenutku stisnut za najbolji dio. Ako te još kaj zanima za kameru samo pucaj 

 

Video poziv je dovoljno glasan, zavisi kakav ti je net, ako je slabiji signal bit će ionako problema u razumijevanju sugovornika, ali mislim da je ukupna glasnoća ipak kud i kamo bolja nego na prethodnim Xperijama.

 

O usporedbi sa Z5c bi mogao danima, jer i njega i Z3c znam u dušu dok je Android Oreo zaista drugačija priča na ovom i treba dosta da se navikne na novotarije.

12 godina
offline
Sony Xperia XZs

Znači napredak je tu.


Ja imam Z5 i dalje, jako me dobro slusao, imao sam problema sa Agramom kako sam vec pisao na drugim temama, tek sam rijesio stvar sa njima, prosli petak, dobio sam potpuno nov Z5.


Prije sam imao problema sa zvukom koji je bio tih, jer nekad dodjem kuci, jednostavno sebi pustim muziku sa YT, i bude fakat tiho. Medjutim kako sam dobio novu Z5 sa starim Lollipop firmwareom, odmah sam pukao update na nougat preko xperia companiona odnosno software repaira. I evo ga sad zvuk jako dobar, osjetno glasniji nego kako je bilo.

I baterija ne da se istrošiti, samo sporo punjenje trenutno, a iz nekih razloga, na staroj Z5 je punjenje bilo fakat brzo.



Uglavnom, htio sam se rijesiti Z5 neko vrijeme, medjutim kad sam isprobao druge telefone u medjuvremenu, skontao sam kako mi Xperijin software najvise odgovara. A i Sony ima jako dobru podrsku sad.


Bio sam zagrijan za Xz1, no mislim da cu ipak jos pricekati, nekako steta hardwarea na Z5, mogao je on jos i Oreo pogurati, ali takva politika Sonya, štaš.



 

 

I da što se tiče displaya, ja sam prije bio amoled guy hajmo reci, kad sam kupio Z5 jednostavno sam zavolio IPS, a na novijim Xperijima display je sigurno jos bolji.


I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.4.2018 18:51 (Indestructible).
 
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Sony Xperia XZs

Ima dosta napretka da, kad generalno uspoređujem prijašnje verzije.

 

Z5 mi je do sada uz XZ1 dizajnom najprivlačniji, ali šteta što su ga zakurili sa SD810 i lošijim algoritmom kamere koji ne mogu nikako shvatit da su isti problem riješili na Xperiji X i samo su trebali to povuć na ovo ali iz nekog razloga su totalno odustali od čitave Z5 serije i njenih bugova. Zato ovdje još nisam naišao na bug, možda su ispeglali a možda ću tek naići, tko zna.

 

Uglavnom, slažm se, i meni najviše odgovara Sony zbog softvera, no isto tako ne shvaćam nekoliko stvari koje su kao novost a)nema screen video recordera kao prije, b) nema style portrait i naprednije bokeh funkcije, bar su tu bili pioniri i kad je cijela industrija to prihvatila kao mainstream oni odustali, c) okljaštena video aplikacija d) nema fucking touch to focus nakon pritiska za snimanje videa u 2018. godini, kao i burst funkcije (koju su uveli na XZ1, ali ne i na XZs i XZ Premium, opet ne kužim odluku). Primjetit ćeš da je ovo vezano za multimedijalni dio koji bi na Sonyju trebao biti jak ali iz nekog razloga umjesto da su nadograđivali već prihvaćene funkcije oni su ih potpuno uklonili 

 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Sony Xperia XZs

a small apps :)

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are
 
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Sony Xperia XZs

Nema. Z5 serija je zadnja koja je imala small apps. Nema čak niti touch block ako se uroni u vodu pa da voda ne tapka po ekranu 

 
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Sony Xperia XZs

Primjer videa po danu:

 

 

Te primjer videa po noći:

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.4.2018 15:47 (bubimir13).
 
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Sony Xperia XZs

I evo nešto slika, vidi se ono što sam prethodno zaključio, low light je lošiji od konkurencije, dok kada ima svjetla slike su odlične.

 

https://flic.kr/s/aHsmfQwT9e

 
0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
offline
Sony Xperia XZs

Stavljam i video usporedbu sa Xiaomi Mi 5, nešto je bolje, nešto je lošije

 

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice