Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.050
|
čitano: 1.048.743
|
moderatori: Danny_HR, Lazarus Long, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Otvaram ovu temu po uzoru na Programiranje u C-u - od svega pomalo. Ovdje pitajte što želite i što vas zanima o c++-u.

 

Evo moje pitanje:

Pravim određenu funkciju sa neodređenim argumentima. Funkcija uglavnom radi nešto sa unesenm brojevima. Prvi argument je koliko će se unijeti brojeva, a zatim slijede brojevi(onoliko koliko ih je navedeno u prvom argumentu). Tim argumentima pristupam putem makro naredbi va_list. Kako ću provjeriti ima točno onoliko argumenata koliko je navedeno u prvome argumentu? Tj. želim se osigurati da je unešeno točno onoliko brojeva koliko je navedeno. Primjer aplikacije je:

 

  #include <iostream>
#include <cstdarg>

using namespace std;

int zbroji(int a,...){
    va_list broj;
    int b=0,c=0;
    va_start(broj,b);
    for(int x=0;x<a;x++){
      c+=va_arg(broj,int);
      b++;
    }
    va_end(broj);
    return c;
}

int main()
{
  cout<<zbroji(3,1,2,3)<<endl;
return 0;
}

Ovo je primjer jednostavne funkcije za zbrajanje unešenih brojeva. Dakle kako ću ja saznati da nema više argumenata?

 

Mrzim svoj nadimak!!!
 
4 0 hvala 3
7 godina
neaktivan
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Mislim da ti je super nova tema. Mene zanima gdje bi se mogli naci neki laksi zadaci za pocetnike

 
1 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Npr. da brojeve strpaš u polje brojeva i provjeriš kasnije dimenzije toga polja, odnosno da li je veličina tog polja jedaka vrijednosti prvog argumenta.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.5.2011 19:21 (Tomi56).
7 godina
neaktivan
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

U ovom slučaju prevoditelj ne može direktno provjeriti ispravnost poziva funkcije pa je najviše na programeru odgovornost oko cijele stvari. Isto kao i kod npr. printf-a.

Moj PC  
1 0 hvala 2
8 godina
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori
TracerCPP kaže...

U ovom slučaju prevoditelj ne može direktno provjeriti ispravnost poziva funkcije pa je najviše na programeru odgovornost oko cijele stvari. Isto kao i kod npr. printf-a.

 

  Ok, Hvala. No mogu li ja ručno nekako znati kad je ponestalo argumenata. Dakle ja u funkciji želim sam provjeriti koliko ima argumenata ili kad je zadnji argument. Nisam siguran jeli to moguće.

Mrzim svoj nadimak!!!
7 godina
neaktivan
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Nisam baš koristio funkcije ovog tipa no možda je moguće uhvatiti nekakvu grešku pri dohvaćanju sljedećeg parametra. Probaj va_arg dio staviti u try-catch...

Moj PC  
0 0 hvala 1
10 godina
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori
captain_soap_McTawish kaže...

  Ok, Hvala. No mogu li ja ručno nekako znati kad je ponestalo argumenata. Dakle ja u funkciji želim sam provjeriti koliko ima argumenata ili kad je zadnji argument. Nisam siguran jeli to moguće.

Nikako osim ako se nije nešto promijenilo. Možeš npr. pozivati s brojem argumenata kao prvim parametrom. Ili možeš kao zadnji parametar koristiti neku poznatu vrijednost npr. 0, -1, NULL i slično.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.5.2011 20:23 (Tom69).
10 godina
neaktivan
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

U C# se za takve stvari koristi keyword params u signaturu funkcije. Jako dobra stvar. Možda nešto slično postoji i u C++?

 

public class Test {
   public static int Zbroji(params int[] brojevi) {
     int suma = 0;
     foreach (int broj in brojevi)
       suma += broj;
     return suma;
   }

   public static void Main(string[] args) {
     Console.WriteLine(Zbroji(2,4,6,8));
     Console.WriteLine(Zbroji(1,3,5,7,9));
   }
}

Slušaj mater!
Moj PC  
2 0 hvala 2
8 godina
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori
 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Imam određeni problem

#include <iostream>
#include <fstream>

using namespace std;

int br_znam(int x){
    int br=1;
    while(x){
      x/=10;
      br++;
    }
    return br;
}

int main(){
    int n;
    cin>>n;
    int al=br_znam(n*n);
    int b;
    int mode=ios::trunc | ios::app;
    fstream ispis("izlaz.txt", mode);
    for(int x=1;x<=n;x++){
      for(int y=1;y<=n;y++){
        int k=x*y;
        for(int m=0;m<al-br_znam(k);m++){
          ispis<<" ";
        }
        ispis<<k<<" ";
      }
      ispis<<endl;
    }
    return 0;
}

  Kod linije koja je podcrtana žuto kompajler mi dojavljuje grešku:


enja.cpp||In function 'int main()':|
enja.cpp|21|error: invalid conversion from 'int' to 'std::_Ios_Openmode'|
enja.cpp|21|error: initializing argument 2 of 'std::basic_fstream<_CharT, _Traits>::basic_fstream(const char*, std::_Ios_Openmode) [with _CharT = char, _Traits = std::char_traits<char>]'|
||=== Build finished: 2 errors, 0 warnings ===|

Ovakav način rada sam vidio u knjizi po kojoj radim i nije mi jasno u čemu je problem. Unaprijed se zahvaljujem na pomoći.

 

Mrzim svoj nadimak!!!
 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

probaj staviti

 

std::_Ios_Openmode mode=ios::trunc | ios::app;

 

u liniju iznad žute. Kaže da ne zna pretvoriti int u taj tip koji treba. Ili jednostavno nemoj ni raditi varijablu tog tipa, samo stavi unutar konstruktora za fstream ono što ti treba.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
8 godina
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

To sam i bio pokušavao i kompjaler mi je priznao.   No nism dobio željeni efekt pa sam mislio da sam pogriješio.

 

Inače zna li netko kako mogu, ako dadoteka za ispis nije već kreirana, kreirati dadoteku za ispis.

Mrzim svoj nadimak!!!
 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Ja sam obično koristio ofstream

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
10 godina
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Evo i od mene jedno pitanje, po meni bi ovo trebalo raditi ali rezultat nije dobar ? Moze pomoc ? U pitanju je sortiranje bubblesortom

 

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int niz[5], temp;
    for (int i=0; i<5;i++)
    cin >> niz[i];
    for (int i=0;i<4;i++)
    {
        for (int j=i+1; j<5;j++)
        {
            if (niz[j+1]>niz[j])
            {
                temp = niz[j];
                niz[j]=niz[j+1];
                niz[j+1]=temp;
            }
        }
    }
    for (int i=0;i<5;i++)
    cout << niz[i] << endl;


    return 0;
}


 
0 1 hvala 0
10 godina
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Evo pa proanaliziraj gdje je bila greška - malo sam preuredio algoritam da skužiš kako radi: 

 

 

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int* niz, temp, broj;
    cout<< "Unesi broj elemenata u nizu: ";
    cin>> broj;
    niz = new int[broj];          // alokacija niza proizvoljne veličine broj elemenata
    for (int i=0; i<broj; i++)
    {
       cout<< "Unesi " << i+1 << ". broj: ";      // unos elemenata niza
       cin >> niz[i];
    }
    for (int i=0;i<broj-1;i++)
    {
        for (int j=0; j<broj - 1 - i;j++)    // bubble sort algoritam
        {
            if (niz[j+1] < niz[j])
            {
                temp = niz[j];
                niz[j]=niz[j+1];
                niz[j+1]=temp;
            }
        }
    }
    for (int i=0;i<broj;i++)      // ispis poredanog niza
       cout << niz[i] << " ";
    cout<< endl;
    delete [] niz;   // brisanje alociranog niza


    return 0;
}
trebalo bi još malo srediti upis elemenata - ali sorry - žurim nešto.

 

p.s. evo sad je preglednije

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.5.2011 12:37 (Floki).
 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

zašto kad projekt koji savršeno radi u codeblocksu prebacim u visual studio izbacuje hrpetinu grešaka?

 

evo npr ovo u codeblocksu radi, a u vs-u ne radi

 

struct Formats{
    string format;
    string soft;
}menu[19] = {
    { format: "MPC", soft: "Soft00Cmt" },
    { format: "SkyMap", soft: "Soft01Cmt" },
    { format: "Guide", soft: "Soft02Cmt" },
    { format: "xephem", soft: "Soft03Cmt" },
    { format: "Home Planet", soft: "Soft04Cmt" },
    { format: "MyStars!", soft: "Soft05Cmt" },
    { format: "TheSky", soft: "Soft06Cmt" },
    { format: "Starry Night", soft: "Soft07Cmt" },
    { format: "Deep Space", soft: "Soft08Cmt" },
    { format: "PC-TCS", soft: "Soft09Cmt" },
    { format: "Earth Centered Universe", soft: "Soft10Cmt" },
    { format: "Dance of the Planets", soft: "Soft11Cmt" },
    { format: "MegaStar V4.x", soft: "Soft12Cmt" },
    { format: "SkyChart III", soft: "Soft13Cmt" },
    { format: "Voyager II", soft: "Soft14Cmt" },
    { format: "SkyTools", soft: "Soft15Cmt" },
    { format: "Autostar", soft: "Soft16Cmt" },
    { format: "Celestia (SSC)", soft: "empty" },
    { format: "Stellarium", soft: "empty" }
};

 

(...).hpp(46): error C2065: 'format' : undeclared identifier
(...).hpp(46): error C2143: syntax error : missing '}' before ':'
(...).hpp(46): error C2143: syntax error : missing '}' before ':'
(...).hpp(46): error C2143: syntax error : missing ';' before ':'
(...).hpp(46): error C2059: syntax error : ':'
(...).hpp(46): error C2059: syntax error : 'string'
(...).hpp(46): error C2059: syntax error : 'string'
(...).hpp(46): error C2143: syntax error : missing ';' before '}'
(...).hpp(46): error C2059: syntax error : '}'
itd itd

 

 

za ovo mi isto izbacuje greške

 

double compute_period (float q, float e){

    double P;

    if (e <  1) P = pow((q/(1-e)),1.5);
    if (e >  1) P = pow((q/(e-1)),1.5);
    if (e == 1) P = pow((q/(1-0.999999)),1.5);

    return P;
}

 

 

(...).cpp(2235): error C2666: 'pow' : 6 overloads have similar conversions
1>          d:\program files\microsoft visual studio 10.0\vc\include\math.h(583): could be 'long double pow(long double,int)'
1>          d:\program files\microsoft visual studio 10.0\vc\include\math.h(581): or       'long double pow(long double,long double)'
1>          d:\program files\microsoft visual studio 10.0\vc\include\math.h(535): or       'float pow(float,int)'
1>          d:\program files\microsoft visual studio 10.0\vc\include\math.h(533): or       'float pow(float,float)'
1>          d:\program files\microsoft visual studio 10.0\vc\include\math.h(497): or       'double pow(double,int)'
1>          d:\program files\microsoft visual studio 10.0\vc\include\math.h(122): or       'double pow(double,double)'

 

 

 

void bla_bla (string import_format, string soft){
    //bla bla
    cout << "\n  nesto " << import_format << " (" << soft << ") nesto\n\n";
    //bla bla
}

 

(...).cpp(2857): error C2679: binary '<<' : no operator found which takes a right-hand operand of type 'std::string' (or there is no acceptable conversion)
1>          d:\program files\microsoft visual studio 10.0\vc\include\ostream(679): could be 'std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &std::operator <<<char,std::char_traits<char>>(std::basic_ostream<_Elem,_Traits> &,const char *)'
1>          with
1>          [
1>              _Elem=char,
1>              _Traits=std::char_traits<char>
1>          ]

 

dok sam piso ovaj post, skužio sam da trebam na kraj imena objekta dodat .c_str() (import_format.c_str() itd). znam da to pretvara objekt tipa string u polje charova sa null znakom na kraju, al zanima me zašto to isto radi u codeblocksu, a ne i u vs-u Neodlucan

Atomska bubamara
 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Koji kompajler ti je namješten u Code::Blocksu? GCC? Eto ti razloga.

 
1 0 hvala 1
10 godina
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori
da, al radi da namjestim i bilo koji drugi :/
Atomska bubamara
10 godina
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Namjesti da ti Code::Blocks koristi MS-ov kompjaler pa ćeš vidjeti da ti neće raditi.

 
0 0 hvala 1
10 godina
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori
jesam, zato i kažem da radi koji god namjestim
MS Visual C++ 2003 Toolkit
MS Visual C++ 2005/2008
Borland
Intel
itd itd i sa svakim radi
Atomska bubamara
10 godina
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Da, ali gdje ga postaviš? U Project-Build options ili u Settings-Compiler and Debbuger? Jer ne vjerujem da imaš instaliran Intelov i Borlandov kompajler.

 
1 0 hvala 1
10 godina
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

a vidi zbilja, ja sam mjenjao u settings, a ne u project - build options. kad promjenim u build options onda ne mogu ni s jednim drugim buildati, piše  " 'ime porjekta' uses an invalid compiler. Probably the toolchain path within the compiler options is not setup correctly?! Skipping..."

 

 

anyway, kako onda napraviti da ono gore radi u vs-u?

Atomska bubamara
8 godina
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Pišem program u kojem mi je potrebna izuzetna preciznost, posebno što se tiče broja decimala. Float i dobule nisu za to prikladni i koliko vidim njih se ne preporučuje koristiti pri proračunima gdje se traži preciznost. Zanima me postoji li išta standardno u c++ za takve proračune ili ima li neka open-source bibloteka sa takvim tipovima? U javi postoji klasa BigDecimal za tekve slučajeve. Ima li nešto slično c++-u?

Open Source!
 
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

long double?

 

Ali ozbiljno, sto to radis da ti double nije dovoljno precizan? Inace bi se floating point broj mogao emulirati nizom integera, i brojem koji govori na kojem bi se mjestu nalazila decimalna tocka. Nije bas IEEE standard, ali tako bi mogao nanizati jako jako dugacke brojeve...

 

Imas i ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Quadruple_precision

 

Problem je samo sto su to nestandardni tipovi podataka, tako da podrska kod kompajlera varira...

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.6.2011 18:53 (rustweaver).
8 godina
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori
rustweaver kaže...

long double?

 

Ali ozbiljno, sto to radis da ti double nije dovoljno precizan? Inace bi se floating point broj mogao emulirati nizom integera, i brojem koji govori na kojem bi se mjestu nalazila decimalna tocka. Nije bas IEEE standard, ali tako bi mogao nanizati jako jako dugacke brojeve...

 

Imas i ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Quadruple_precision

 

Problem je samo sto su to nestandardni tipovi podataka, tako da podrska kod kompajlera varira...

Meni je problem kod float tipova što mi kompajler automatski zaokruži na 4 decimale. Kako ću specifirati da mi toliko ne zaokružuje.

Open Source!
8 godina
neaktivan
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Jesi li siguran da ti bas zaokruzuje, a ne da ti samo ispisuje prve 4 decimale?

 

Pogledaj ovo:

http://www.cplusplus.com/reference/iostream/manipulators/setprecision/

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.6.2011 19:01 (rustweaver).
8 godina
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori
rustweaver kaže...

Jesi li siguran da ti bas zaokruzuje, a ne da ti samo ispisuje prve 4 decimale?

Da prvo zaokruži na 4 decimale pa ispiše:

 

#include <iostream>

 

using namespace std;

 

int main()

{

   long double alpha=1.576897;

   cout<<alpha<<endl;

   return 0;

}

Ispis
 

Open Source!
8 godina
offline
Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Sad imam drugi problem. Kad stavim 1.7687 i stavim preciznost na 10 on mi to ispiše umjesto 1.7687 ispiše 1.7686999...

Open Source!
 
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori

Neki brojevi se u floating point formatu uopce ne mogu tocno spremiti nego se aproksimiraju. Smanji preciznost da ne ispisuje toliko decimalnih mjesta i trebao bi dobiti 1.7687

 

Btw. kad si pisao svoj problem mislio sam da radis sa nekim kilometarskim decimalama, ali za ovo tvoje dovoljan je i obican float...

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
8 godina
offline
Re: Programiranje u c++-u- pitanja i odgovori
rustweaver kaže...

Neki brojevi se u floating point formatu uopce ne mogu tocno spremiti nego se aproksimiraju. Smanji preciznost da ne ispisuje toliko decimalnih mjesta i trebao bi dobiti 1.7687

 

Btw. kad si pisao svoj problem mislio sam da radis sa nekim kilometarskim decimalama, ali za ovo tvoje dovoljan je i obican float...

Hvala na pomoći.

 

Ovo sa manjim brojem decimala je bilo samo za primjer. Inače radit zasada ću raditi sa najviše 15 decimala i do veličine nekih 100 milijardi.

Open Source!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice