Win XP - otvaranje nedostupnih datoteka

poruka: 8
|
čitano: 2.881
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Win XP - otvaranje nedostupnih datoteka

Dakle,

 

radi nekih problema jucer sam morao reformatirati particiju i instalirati svjeze Win XP (bili su i prije tu, ali se nesto skenjalo i trebalo je sve Jovo-nanovo).

 

Napeglao sam nove Win preko starih samo s quick formatom. Ovo mi je ostavilo folder:

 

"C:/Documents and Settings/Administrator/ Desktop...."

 

kojeg ne mogu otvoriti (jer nemam permission), a na kojem su neke fotke koje bi bilo zgodno spasiti.

 

Eh sad...svaka pomoc je dobrodosla jer sam na mjestu iza sedam gora i sedam mora (doslovno) gdje koristim nekakav jedva odrzivi link preko satelita.

 

Nisam siguran kako to otvoriti (a niti ne mogu pa...).

 

 

Problem br. 2 - kako formatirati "recovery" particiju (jer su na njoj nekakvi kenjavi promotivni Win7 koje ni ne namjeravam koristiti, a na kojima - ovo sam skuzio kad sam ih instalirao nakon kupnje - ne mogu niti promijeniti desktop background).

 

Ipak, problem otvaranja Adminovog desktopa ima apsolutni prioritet pa...znalci navalite! Ne sumnjam da vas ima! ;)

 

 

Hvala svima koji odgovore - i imaju pivo od mene cim navratim u mjesto njihovog stanovanja. :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.4.2013 11:38 (R2R).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Win XP - otvaranje nedostupnih datoteka

-preuzmi vlasništvo (take ownership, čarobni desni klik, properties..), ako nisi  nekim dodatnim softwareom zaključao sadržaj. Tad zaboravi na podatke ili se sjeti gdje ti je backup enkript-keya i sl..

...btw, nisi formatirao, zato je ostao folder, zapravo si to (vjerojatno) zbog podataka i želio.

 

-particije (sve oko diskova) radiš disk managerima, windowsov ili neki treći, npr EaseUS-PM (home-free). Postoje 'specijalne' particije koje ne možeš bez tih alata...

...btw2, vjerojatno Win-Starter. Pošto je original ima prednost (po mom kriteriju) u odnosu na desktop background sliku, ako nema neki konkretniji razlog. Možda je pametno backupirati particiju prije brisanja, ako bi je ikad zatrebao. Tvoj izbor, tvoj kriterij -> tvoja odluka.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
offline
Re: Win XP - otvaranje nedostupnih datoteka

Uh...puno hvala...mislim.

 

Ili sam gluplji nego sto sam mislio - ili nemam tu "Take Ownership" opciju.

 

Folder nije zakljucan bilo kakvim software-om. Najnormalniji Win folder (Desktop) na kojem su najnormalniji jpg, doc, txt, pdf fileovi. Nista strasno, ali dovoljno za pivu u slucaju bilo kakvog uspjesnog zahvata. :)

 

Sto se particije tice, imam partition magic i jos neke pa cu isprobati. Hvala na savjetu, ali obzirom na moje vidjenje citave stvari i osobni dojam Win7 - sto se mene tice to je - cisto izgubljen prostor na HDD-u. Bez ikakve dileme ga brisem cim se docepam nekog adekvatnog software-a.

 

Hvala jos jednom. Ako imas jos ideja - pucaj. ;)

 

Thanx :)

15 godina
offline
Re: Win XP - otvaranje nedostupnih datoteka
R2R kaže...

..- ili nemam tu "Take Ownership" opciju.

..

 imam partition magic i jos neke pa cu isprobati..

- desni klik, properties, security (to su permisioni) advanced..

- part.magic je OK.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
offline
Re: Win XP - otvaranje nedostupnih datoteka

Huh...hvalati jos jednom ihush. To s "Take Ownership" kod mene jednostavno nije postojalo (WinXP SP3) tako da sam to trebao zasebno skinuti kao registry string i instalirati (bio je iznimno malen, svega par kb, pa je nekako islo).

 

Stvar, u nacelu djeluje, ali ne i kod mene. Jednostavno napravi sve sto od nje trazim (preuzme ownership), ali zatim ne otvara i ne otvara. Bas nikako.

 

Inace, u nekoj tocki vremena - citavi folder presao je u - zero folder (zero bytes, zero files, zero folders), iako je prije uredno imao nekih 180-ak MB.

 

Imas li neka iskustva s tim?

 

Sto se particije tice, P.M. je nekakva stara 7-ica i zapravo nije bio u stanju obaviti posao (uopce nije ni pokazivao particije, samo HDD-ove). Medjutim kroz Win-ov Disk Management sam uspio nekako iskljuciti particiju, a zatim se dala vrlo lako formatirati. Nakon toga, evo...lagano idu nove windoze na nju. :)

 

Jedino su mrvicu pomijesana slova diskova i namjene (recimo, prijasnji C je jos uvijek "kao" boot particija (ne mogu je ni osloboditi ni promijeniti slovo), iako je ovaj novo-oslobodjeni E, na kojeg sad idu nove windoze stavljen kao primaran i sve funkcionira u redu).

 

Bilo kako bilo - za sav trud, pivo, kava, kolac, sok...cim se vratim. ;)

 

Svaka pomoc (i/ili objasnjenje) je i dalje i vise nego dobrodoslo! :)

 

Hvala! :)

13 godina
neaktivan
offline
Win XP - otvaranje nedostupnih datoteka

Uf...evo konacno pomak s mrtve tocke.

 

Dakle, spasio si me s ovim "Take Ownership" trikom. Medjutim, sve dok nisam danas ponovo instalirao Win - nisam imao niti "Security" tab u properties-ima foldera (Samo General, Sharing i Customize). Uglavnom, sve je vjerojatno bilo shebano.

 

Eh, sad...sad je to vec druga pjesma. Preuzmem ownership nad folderom, kroz "Security" si dam sve moguce ovlasti i - stvar sljaka ko blesava. Uglavnom, puno hvala.

 

Sto se particija tice - situacija je slijedeca.

 

Win XP su na E particiji (bivsa recovery particija) i ona je NTFS, Healthy, Boot i tako sve redom kako spada. Uglavnom - sve radi bez problema.

 

Medjutim, stara C particija je NTFS, Healthy, SYSTEM. I zbog toga sto je systemska ne mogu s njom raditi (bas sve) sto zelim (iako za moje potrebe mogu sve sto mi treba, ponasa se kao i svaka druga u tom pogledu, mojih malih potreba).

 

Ipak, postoji li neko rjesenje da je prebacim u "obicnu" particiju?

 

Svaka pomoc je dobrodosla. :)

 

Hvala! :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Win XP - otvaranje nedostupnih datoteka
R2R kaže...

..Ipak, postoji li neko rjesenje da je prebacim u "obicnu" particiju?

 

.

 -ne. ... jer je raspored particija (ono što vidiš kao 'slova') važan, tj win (i aplikacije) se kod instalacije postave i to nije dobro mijenjati. To je Path.

Dodatnim (radni, storage..) diskovi na kojima nije boot, win-sys.. možeš postavljati proizvoljno 'slova', zapravo je važno samo apsolutna staza-oznaka, problem može biti jedino ako neku aplikaciju instaliraš na takav disk i promjeniš putanju (path = slovo).

- za XP: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(X)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional"

.. tj prvi disk ima oznaku 0 (nula) dok je particija bilo koja, od prve nadalje.. što se zapisuje kod instalacije, i sve od tog je relativno u odnosu na tu stazu. Vista-Sedmica-Osmica promjene slovo tj uvjek prikazuju win-sys disk (particiju) kao C: dok je to kod XPa bilo ovisno o particiji 1=c, 2=d. 3=e... na koju si instalirao. Kad bi instalirao (za primjer) 2-3 instalacije XPa i Sedmice..(multiboot) svaki XP bi bio na prvoj narednoj particiji-slovu npr C-D-E.. dok bi Sedmica te iste particije korisniku prikazivala kao C. Tad je lakše napraviti promjenu, jer se aplikacije ne 'zbune', ali Sedmica uvjek napravi i skrivenu boot particiju (ako je noramlna instalacija, može i bez nje).

 

Ne vrijedi 'štrebati', nego razumjeti. BIOS prijavljuje diskove-redosljed, defaultno prema konektoru-portu od nultog-prvog, nadalje. U biosu se može promijeniti redosljed (boot disk) kao i fizički prekopčati.

-bez obzira na biosovu postavku, da bi disk bio bootabilan, mora imati primarnu aktivnu (boot) particiju. To se zapisuje u MBR diska. Bios pokazuje na MBR, MBR na particiju, particija sadži bootloader, koji zna gdje su windowsi... -sad ti je možda jasnije zašto se to ne smije mijenjati ili mogući problemi kad se nešto promjeni.

-dodatno se komplicira s particijama, primarne mogu biti do 4 (ograničenje standarda). Kod bootanja-bios detektira sve diskove (fizičke) i particije (logičke) diskove posloži: prvi hdd, prva particija, druga, .. ali ako postoji extended (nema ograničenja na 4 particije, ali ne može biti bootabilna, pa mora postojati jedna aktivna koja je boot), tad je redosljed ovakav, prva aktrivna od prvog fizičkog HDDa, prva aktivna od drugog HDDa... itd, pa onda extended od prvog HDDa, pa extended drugog .. i tad dobiješ ''izmješana slova''..

-Linux, kao i Sedmica, koriste stvarnu stazu, XP ovu koju posloži boot. Tako da se na linuxu i sedmici, ne može tako računati, nego ima poseban GUID po kojem on zapamti diskove i bez obzira na promjene u BIOSu ili prekapčanja na drugi port, dodavanja novih diskova.. on se pamti i uvjek ga koristi tako. Eliminiran je problem dodavanja/izmjene diskova. Problem je kad boot ode na neki drugi disk.. -spetljano. Mada i XP korisit onu stazu s particijama na praktički isti način, XP preuzme od BIOSa redosljed i tad krene automatska ''migracija''.. koja može potrajati i za same winXP prođe relativno OK, ali sve apliakcije se poblesave.. jer im staza referencira prema slovu, ne prema apsolutnoj stazi.

 

 Previše If-Then... nije stvar koja se štreba nego se vidi konkretno stanje i (ako se razumije) prilagodi potrebama.. ili se ne dira.

 

Instalacija OSa nije komplicirana, gotovo je za pola sata (sam OS, ostalo može uzeti čitav dan). Bolje je par puta instalirati OS i tako naučiti... nego mijenjati naknadno. Za multiboot je potrebno isplanirati tj znati te kombinacije i tad nema problema sa slovima ili dodavanjem-izmjenama diskova, ali je većini korsnika to nepotrebno (osim na ovom forumu pa zato ovakav malo duži txt..).

 

Za početak, kreirati primarnu aktivnu particiju (za boot) npr 500MB i extended (praznu), u njoj se tad kreiraju po potrebi logički diskovi za vrijeme instalacije OSa. Sedmica ne nudi extended (osim kroz Diskpart), XP automatski kreira ako je napravljena primarna, linux nudi izbor... pošto je redosljed (nepisano pravilo) prvo XP, pa Seven pa linux.. problema nema. Drugim redosljedom problema može biti.

-za početnike je najsigurnije imati samo jedan HDD spojen dok se to radi. Predpostavka, npr jedan sys-SSD i jedan storage-HDD, storage se isključi (fizički) i doda nakon instalacije, jer inače se može desiti da MBR ili boot ode na pogrešan disk, tj ako je netko već imao HDD pa doda SSD to je problem ili kad je stari disk neispravan pa se želi provo iskopirati-migrirati OS i sl.. kao i problem oko zaštite MSovog OSa, koji ne dozvoljava baš izmjenu hardwarea (reaktivacija), potrebno je npr chkdsk-om 'popraviti' SIDove itd. ili problemi ako se promjeni mod kontrolera npr IDE-AHCI-RAID.. pa se to nakon instalacije nebi trebalo dirati (ali je recimo poželjno postaviti AHCI kad se ubacuje SSD..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
offline
Re: Win XP - otvaranje nedostupnih datoteka

ihush...

 

sto na kraju reci? Sve jasno kao dan. Hvala ti puno sto si me pratio kroz ovaj problem.

 

Pivo stoji cim zamjenim ovu Indijsku Monsunjaru za evropski kontinent. {#}

 

Puno hvala! {#}

 

 

 

P.S.

Kako bas ne baratam dobro topicima ovdje na forumu - onda...moze lock.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice