NFT i kriminal, novi nastavak: u glavnoj ulozi Melania Trump

Vijesti o povezanosti pranja novca i manipulacije tržištem s NFT-ima polako postaju redoviti serijal. U najnovijoj epizodi ove trakavice ulogu ima i bivša prva dama SAD-a

Sandro Vrbanus petak, 18. veljače 2022. u 12:29

U nizu otkrića sumnjivih radnji koje se događaju u svijetu kriptovaluta i blockchaina, nedavno se pojavila detaljna analiza procesa u kojem se NFT-i kupuju i prodaju između istih digitalnih novčanika, kako bi im se umjetno napumpala vrijednost. Ovaj proces naziva se "wsh trading" i zabranjen je u svijetu vrijednosnih papira – no, kako NFT-i nisu strogo regulirani, tamo još uvijek prolazi.

I nedugo zatim, nezavisni su istraživači došli do dokaza da je u ovakvom procesu sudjelovala i bivša prva dama SAD-a, Melania Trump. Možda se sjećate da je ona krajem prošle godine pokrenula liniju vlastitih NFT-a i ponudila ih kolekcionarima. Jedan od njih, vezan uz njezinu sliku s bijelim šeširom, prodan je krajem siječnja za oko 1.800 dolara u kriptovaluti solana (prodajna cijena na aukciji iznosila je 1.800 SOL). No, detaljniji pogled u transakcije na solaninom blockchainu otkriva da je vrlo lako ovdje riječ o "wash tradingu", odnosno da je NFT kupljen s digitalnog novčanika usko financijski povezanoga s novčanikom koji ga je stvorio.

Novac išao u krug

Moguću prevaru otkrili su novinari portala Vice, a ona je provedena (pojednostavljeno) ovako:

  • Prvi wallet (skraćeno 39ui) stvorio je Melanijin NFT, a nakon 12 dana prebacio 473.000 dolara walletu 3CTu,
  • 3CTu pretvara primljene USDC coine u 1816 SOL coina, i šalje ih walletu 497Z,
  • Wallet 497Z dan nakon toga daje ponudu na Melanijinoj dražbi u iznosu od 1.800 SOL i pobjeđuje,
  • Svota od 1.800 SOL stiže na račun autora, 39ui, koji ih ponovno šalje na wallet 3CTu, a ovaj ih vraća u USDC coin.

Iz ovoga je jasno da je novac napravo puni krug, a kupac i prodavatelj NFT-a su, moguće, ista osoba ili skupina osoba. Kao najočitiji povod za ovu prikrivenu transakciju navodi se slaba ili nikakva potražnja za Melanijinim NFT-ovima, pa je, kako bi se izbjegla propast aukcije, njezin organizator pokušao spasiti stvar i kupiti NFT sam od sebe.

Htjeli spasiti aukciju?

Dodatnu sumnju na ovakav scenarij potpiruje i činjenica da je kriptovaluta solana od pokretanja Melanijinog projekta do prodaje NFT-a izgubila više od 50% na vrijednosti, pa su organizatori makinacijama možda htjeli spasiti dražbu, kako ona ne bi završila na financijski vrlo niskim razinama, daleko nižima od najavljivanoga.

Očekivano, iz Melanijinog ureda demantirali su navode o mogućem "wash tradingu". Oni kažu kako su transakcije na blockchainu transparentne, kako svatko može vidjeti tijek novca, a ovaj neobični slučaj opisuju činjenicom da je "kupac htio ostati anoniman, pa su oni za njega proveli transakciju".